8 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Atmosfera uoči Prajda mirna, negativnih stavova manje

Izvor: Foto: PR centar

Društvo

Comments 0

Atmosfera uoči Prajda mirna, negativnih stavova manje

Izvor: Dnevne novine

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Atmosfera u Crnoj Gori uoči sedmog Montenegro prajda, koji se održava u subotu, daleko je mirnija, negativne reakcije uglavnom izostaju, a sam događaj poprima karakteristike promotivne manifestacije, u cilju podrške zaštiti prava LGBTIq osoba, saopštila je Dnevnim novinama v.d. ombudsmana Zdenka Perović.

Povorka ponosa je, dodaje, samo jedan od testova koliko smo kao društvo zreli da stvarno prihvatimo. Neusvajanje zakona o istopolnom partnerstvu, kaže, može imati višestruke posljedice.

“No, bio zakon donijet ili ne, odluke koje se donose u vezi sa ostvarivanjem prava i sloboda LGBTIQ populacije moraće se ostvarivati na način kako to propisuje praksa Evropskog suda za ljudska prava”, tvrdi Perović.

Negativnih stavova, kaže, u izvjesnoj mjeri ima još, ali što je jako važno, više prema samoj manifestaciji nego prema pravima pripadnika ove zajednice.

“Bitno je da se u ovakvim prilikama ponovo ukaže na ključne nedostatke u sistemu, a sa druge strane pokaže ljudska i civilizacijska potreba da sve nas doživljavamo i tretiramo na jednak način, bez obzira na razlike u ličnim karakteristikama ili svojstvu”, smatra Pejović.

Povorka ponosa je, dodaje, samo jedan od testova koliko smo kao društvo zreli da stvarno prihvatimo LGBTIQ osobe.

“Jedan uspješan Prajd ili nekoliko organizovanih sličnih manifestacija/konferencija ne mogu biti realan pokazatelj stanja na terenu kada su ove teme u pitanju. Pozdravljamo svakako činjenicu da smo došli u situaciju da se održavanje Povorke organizuje sa sve manje tenzija, angažovanja policije i sl. Apelujemo da se resursi usmjere na obezbjeđenje uslova za nesmetano uživanje niza drugih prava i sloboda pripadnika LGBTIQ zajednice”, kazala je ona.

Iako je položaj ove populacije poboljšan, povećana njihova vidljivost u društvu i pristup pravima, osobe drugačijeg rodnog identiteta i seksualne orijentacije i dalje se suočavaju sa diskriminacijom u ostvarivanju prava, stereotipnim stavovima i nedovoljnim prihvatanjem od strane šire javnosti.

“Netrpeljivost, homofobija i transfobija se nažalost još uvijek manifestuju i kroz povremene fizičke napade na LGBTIQ osobe, koje se u takvom društvenom miljeu ne mogu osjećati dovoljno sigurno, slobodno i spremno da izraze rodnu/seksualnu orijentaciju i različitost.

Upravo to se desilo u Kolašinu, a ovaj brutalan slučaj nasilja snažna je opomena da se mora nastaviti sa promocijom prava LGBTIQ osoba, posebno na lokalnom nivou u sredinama koje se smatraju tradicionalnijim i zatvorenijim po ovom pitanju, kazala je ona, dodajući da će sa kolegom zamjenikom za oblast zaštite od diskriminacije i savjetnicima učestvovati na Prajdu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR