13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Miloš Karadaglić: Mjesta koja morate obići u mojoj Crnoj Gori

Društvo

Comments 0

Miloš Karadaglić: Mjesta koja morate obići u mojoj Crnoj Gori

Izvor: Thewonderlust.co.uk/prevod: Antena M

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Britanski časopis koji piše o putovanjima, primamljivim destinacijama imjestima koja bi trebalo obići Thewonderlust.co.uk, objavio je preporuke Miloša Kardaglića, našeg istaknutog umjetnika - pet mjesta u Crnoj Gori koja bi obavezno trebalo svi da obiđu.

1. Durmitor

''Jadranska obala je uvijek zauzeta, posebno tokom ljeta, tako da mir i prirodne ljepote uvijek tražim na sjeveru, u planinama. Crnogorske planine su upečatljive. Durmitor je nevjerovatno živopisan, a Crno jezero me uvijek podsjeća na to koliko bismo morali da budemo zahvalni prirodi. To je veličanstveno.

Oko Durmitora ima mnogo više malih jezera, od kojih je svako nevjerovatno i vrijedi vidjeti sve to. Hodanje od jednog do drugog sunčanog dana jedna je od mojih najdražih stvari''- piše karadaglić o Durmitoru.

Savjetuje da se tamo obavezno i proba domaća hrana.

''Teška je, ali ukusna. Kačamak je naša verzija palente. Zapravo je poput velike debele sestre palente. Ukusno''- piše on.

2. Skadarsko jezero

''Skadarsko jezero je ogromno jezero koje se nalazi samo na 20 km južno od glavnog grada Podgorice. Podgorica je bombardovana 68 puta tokom Drugog svjetskog rata, tako da nažalost tu nije ostalo ništa istorijski zanimljivo. Međutim, priroda koja okružuje grad više nego nadoknađuje izgubljeno''- kaže on.

Dodaje kako često sa porodicom ode na Rijeku Crnojevića na ručak.

''U Rijeci preporučujem da iznajmite jedan čun (mali čamac) i krenete niz rijeku. Prekriven je cvjetovima lotosa i polako se širi da bi postao jezero. Planinski vrhovi koji izviru iz vode oko svake krivine rijeke vrijedni su kao i Tarnerove slike. Nikad se ne umorim od tog pogleda. To je senzacionalno''- piše Karadaglić.

3. Rose, Bokokotorski zaliv

''Bokokotorski zaliv i zidani grad Kotor već su zaista poznati. Perast i dva malena ostrva sa crkvama su takođe. I s pravom je tako.

Ali neotkriveni i potcijenjeni dragulj zaliva je malo selo koje se zove Rose. To je čudno mjesto sa malo više od samo nekoliko vila, koje su nekad pripadale uticajnim porodicama za vrijeme Venecije.

Za mene ovaj mali grad ima nešto posebno. Ne prave se gužve kao u Perastu. Pogled preko zaliva je divan i nevjerovatno je mirno. Najbolje je doći do tamo brodom. Putevi su loši, ali riba je dobra''- savjetuej on.

4. Lovćen i Cetinje

Cetinje je stara prijestonica Crne Gore. Smješteno je između dramatičnih planina (u Crnoj Gori je sve dramatično) i ima toliko šarma. Sunčanog dana cio grad je napolju na šetalištu, razgovaraju i piju kafu.

Ljudi su ovdje prilično elegantni i sve je potcijenjeno. Jednom sam odveo prijatelja u Kraljevsku palatu i kad smo stali ispred on je rekao: 'Gdje je to? Izgleda kao lijepa velika kuća ...'' Da, tako je bilo nekad.

U neposrednoj blizini naći ćete izletište Ivanova Korita, prirodne rezervate, planinu Lovćen (crnogorski Olimp) i maleno selo Njeguši. Njeguši je jedno od najautentičnijih sela u zemlji i lutajući ulicama osjećaćete se kao da ste  prošetali vremenom.

Selo je poznato i po pršutu koji se suši na vazduhu i čuva u ulju. Jedan japanski časopis jednom je proglasio šunku, a lokalni sir pripremljen na isti način, neprikladan za ljudsku upotrebu. Ja lično ne mogu živjeti bez nijednog. Japanci zbog toga veoma griješe''- kaže otvoreno Miloš.

5. Duklja

Doclea (Duklja) je rimsko ime za glavni grad, Podgoricu. Ruševine su ovdje nekada bile administrativni glavni dio dela Rimskog carstva, počinje šriču karadaglić.

''Danas tu nema mnogo stvari - samo nekoliko starih stijena, bez amfiteatara ili bilo čega sličnog - ali ima duh. UNESCO ga trenutno smatra spomenikom svjetske baštine, zbog svog kulturnog značaja.  Ruševine su samo nekoliko kilometara izvan Podgorice, tako da ćete, nakon lutanja drevnim ostacima, osjetiti i planine koje okružuju grad. Ta kombinacija je zaista posebna. Uvijek tu razmišljam o vjekovima koji su prošli i uticaju koji je svaki od njih donio na nas, kako bi našu zemlju pretvorio u ono što je danas''- zaključio je Karadaglić tako svoju preporuku.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR