14 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Liječenje psihijatrijskih pacijenata u crnogorskim ustanovama neadekvatno"

Izvor: Foto: Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

"Liječenje psihijatrijskih pacijenata u crnogorskim ustanovama neadekvatno"

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Povodom 10. oktobra, Svjetskog dana mentalnog zdravlja, Nacionalni mehanizam za prevenciju torture (NPM) podsjeća na važnost poštovanja ljudskih prava psihijatrijskih pacijenata.

Suština mentalnog zdravlja data je u definiciji Svjetske zdravstvene oragnizacije: "Zdravlje predstavlja kompletno fizičko, mentalno i socijalno blagostanje, a ne samo odsutvo bolesti i nemoć”. Dakle, mentalno zdravlje predstavlja integralni dio ove definicije, naglašavaju iz institucije Ombudsmana. 

"Liječenje psihijatrijskih pacijenata u crnogorskim ustanovama je neadekvatno, jer se, uglavnom, sastoji od farmakoterapije, na šta je NPM ukazivao kroz svoje nalaze i izvještaje.

Takođe, materijalni uslovi - arhitektonsko-tehnički, kao i opremljenosti mobilijarom u prostorijama gdje su smješteni psihijatrijski pacijenti,  na niskom su nivou (Klinika za psihijatriju Klinički centar Crne Gore, pojedina odjeljenja u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici Dobrota).

NPM podsjeća da se životni uslovi mogu definisati kao nečovječno ili ponižavajuće postupanje.

Osoblje u bolnicama (nemedicinsko, kao i srednji medicinski kadar i više medicinske sestre) mora imati adekvatnu obuku za rad u psihijatrijskim bolnicama i tretman psihijatrijskih pacijenata. Stoga je važno da se ovoj temi posveti dužna pažnja i da svi odgovorni pojedinci i nadležni organi kontinuirano unapređuju status pshijatrijskih pacijenata", zaključuju u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR