10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šehović: I ove godine pola miliona za Fond za talente

Izvor: Foto: Ministarstvo prosvjete

Društvo

Comments 1

Šehović: I ove godine pola miliona za Fond za talente

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

I ove godine budžet Fonda za kvalitet i talente iz koga se dodjeljuju nagrade najboljim učenicima i nastavnicima biće oko pola miliona eura, prosječna nagrada iznosiće 1000 eura, a biće ih dodijeljeno oko 500, rekao je ministar prosvjete Damir Šehović na današnjem obilježavanju početka ovogodišnje kampanje u vezi sa Fondom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, konkurs za ovogodišnju dodjelu nagrada je u toku i trajaće do kraja oktobra, a odluka o dobitnicima biće donijeta do kraja novembra.

Pored ministra Šehovića, o Fondu su govorile i prošlogodišnje dobitnice: Sanja Ognjanović, nastavnica biologije u gimnaziji "Slobodan Škerović" i Sofija Musić, učenica trećeg razreda škole "Vasa Pavić".

Kako je rekao ministar, ispostavilo se da je Fond sjajan način ne samo nagrađivanje, već i promovisanje najboljih, koji treba da isplivaju u katkad iskrivljenom sistemu vrijednosti.

"Nastavnici su noseći stub društva, ali treba da budu i idoli i uzori mlađima. No, obično se o njihovim uspjesima van zbornice ne govori, kako zbog njihove skromnosti, tako i usljed katkad iskrivljenog sistema vrijednosti. Upravo zato što ne želimo da se oni utope u prosjek i da se za njih ne čuje, pokrenuli smo Fond i kampanju koja ga prati", kaže on. 

Posebno je istaknuto da je u međuvremenu povećan jedan dio konkursnih kriterijuma, "kako bismo još bolje obradili neke oblasti, poput sporta, umjetnosti i slično, te da bi se na konkurs mogao prijaviti što veći broj nastavnika i djece koji su u prethodnoj školskoj godini postigli zapažene rezultate". 

Najavio je i da će selekciju i ove godine vršiti komisija sastavljena od predstavnika Sindikata, nevladinog sektora, Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje, Ispitnog centra, Unije srednjoškolaca, Ministarstva prosvjete, škola, a na čelu Komisije i ove godine će biti akademik Ljubiša Stanković.

Sanja Ognjanović, nastavnica u gimnaziji "Slobodan Škerović" i prošlogodišnja dobitnica nagrade iz Fonda rekla je:

"Osnivanje Fonda za kvalitet i talente je prava podrška najboljim učenicima i prosvjetnim radnicima. Dobiti nagradu iz Fonda za kvalitet i talente je velika privilegija imajući u vidu veliki broj izuzetno kvalitetnih prosvjetnih radnika u našem obrazovnom sistemu. Nadam se da Fond neće biti kratkog daha i da će se kolege bez imalo ustručavanja prijaviti i osvajati zaslužene nagrade". 

Ona se osvrnula i na ustanovu u kojoj je zaposlena.

"Zahvalna sam mojim takmičarima koji su na najbolji mogući način predstavili Gimnaziju osvojivši prva tri mjesta iz biologije školske 2017/2018. god., a posebno učeniku Šušić Marku koji je 2019. prvi put u istoriji crnogorskog obrazovanja osvojio bronzanu medalju na Internacionalnom takmičenju iz biologije u konkurenciji 285 takmičara iz 78 zemalja", poručila je. 

"Iz moje perspektive, formiranje Fonda je veoma dobar potez Ministarstva prosvjete. Ova nagrada mi mnogo znači, jer predstavlja priznanje za moj cjelokupni, dosadašnji rad, a takođe služi kao motivacija za dalje usavršavanje", kazala je Sofija Musić, učenica trećeg razreda škole "Vasa Pavić" i takođe dobitnica nagrade iz Fonda prošle godine. 

U tom kontekstu, istakla je i da su ovakve nagrade finansijska podrška đacima koji žele da učestvuju na nekom od međunarodnih takmičenja:

"Meni lično je ova nagrada omogućila da učestvujem na međunarodnom muzičkom takmičenju Flame u Parizu na kome sam osvojila II nagradu, kao i na takmičenju Sante Centurione u Italiji na kome sam osvojila i premiju. Zato mi je drago što učenici umjetničkih škola dobijaju ovakve prilike kao i učenici svih ostalih škola. I ove godine planiram da konkurišem za dodjelu nagrade i nadam se rezultatu od prošle godine, koji će mi omogućiti da opet učestvujem na nekom prestižnom takmičenju", kazala je ona. 

Kriterijumi za učenike će se, između ostalog, odnositi na: uspjeh u školi, nagrade na takmičenjima u prethodnoj godini, osvojenu medalju na državnom sportskom takmičenju u organizaciji Crnogorskog školskog sportskog saveza u prethodnoj godini, članstvo u reprezentaciji, članstvo u učeničkom parlamentu, vannastavne aktivnosti i drugo, čime se pokazuje da smo i dalje čvrsto na poziciji da ne treba uzimati u obzir samo i isključivo uspjeh u školi, već svestranost, talente i interesovanja djece.

Kada je riječ o kriterijumima za nastavnike, između ostalog, vrednovaće se autorstvo udžbenika i nastavnog sredstva, učešće u komisijama za izradu predmetnih i obrazovnih programa, recenzija udžbenika i nastavnog sredstva, izvođenje nastave na stranom jeziku, mentorstvo učenicima koji su osvojili neko od prva tri mjesta na takmičenjima, autorstvo i realizacija programa stručnog usavršavanja nastavnika, učešće u vannastavnim aktivnostima, objavljivanje rada u stručnom časopisu, učestvovanje u projektima koji su podržani od strane relevantnih međunarodnih organizacija ili relevantnih nacionalnih institucija, stručno usavršavanje i drugo, dodaju u saopštenju. 

I ove godine jedan dio nagrada iz Fonda biće dodijeljen po automatizmu, nezavisno od konkursa, i to svim onim učenicima koji su osvojili neko od prva tri mjesta na državnom takmičenju u organizaciji Ispitnog centra Crne Gore i Centra za strucno obrazovanje Crne Gore, te međunarodnom u koordinaciji Ispitnog centra Crne Gore.

"Apelujemo na sve zainteresovane da pažljivo pročitaju konkursne uslove. Važno je naglasiti da se uzima u obzir dokumentacija koja se odnosi na rezultate postignute u prethodnoj školskoj godini, odnosno dokumentacija za koju se nesporno može utvrditi da se odnosi na rezultate od prethodne godine", navode iz Ministarstva prosvjete. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

mira

Ovo je novac koji je Šehović oteo od škola. I on ga, odnosno njegovi, dijele. Pogledajte spisak nastavnika koji su dobili nagradu i biće vam jasnije o čemu se radi. Kako Sanji nije neprijatno da sjedi sa njim?