16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rani razvoj djece je osnova za njihovo dobro zdravlje

Društvo

Comments 0

Rani razvoj djece je osnova za njihovo dobro zdravlje

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Osnova za dobro zdravlje leži u adekvatnoj i posvećenoj brizi na njegovom početku, pa je zato podsticajna njega od predusnog značaja, zaključeno je na sastanku ministra zdravlja Kenana Hrapovića i profesora Frenka Oberklejda, međunarodno priznatog istraživača, autora, predavača i konsultanta o različitim aspektima pedijatrije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Hrapović upoznao je Oberklejda sa onim što Crna Gora realizuje u reformskim procesima u oblasti pedijatrije.

„Unaprijedićemo rad na preventivi, tako što ćemo predložiti izmjenu  Pravilnika o bližim uslovima u pogledu prostora, opreme i kadra koji treba da ispunjavaju izabrani timovi, predložićemo da se broj osiguranika, djece, smanji u timu izabranog pedijatra, kako bi pedijatri imali više vremena da rade preventivne preglede“, saopštio je Hrapović i dodao da ćemo unaprijediti usluge i kvalitet patronažne službe za patronažne sestre koji će da pružaju njegu u prvim danima novorođenčeta.

Oberklejd je pohvalio povećenost prevenciji crnogorskog zdravstvenog sistema i naglasio je da je ulaganje u prevenciju veoma specifična oblast djelovanja, jer nije toliko vidljiva, kao što je na primjer, izgradnja nove bolnice.

„Mislim da izuzetno važno da je zdravstveni sistem bude lider brige o djeci u ranom djetinjstvu i drago mi je da vidim da je u vašoj zemlji tako, da o djetetu prvo brine zdravstveni sistem, a tek kasnije sistem obrazovanja i slični resori. Jer u realnosti i jeste tako, i na tome vam čestitam, pa do treće godine, kada dijete krene u obrazovni sistem kroz predškolsko obrazovanje, njega je već zbrinuo zdravstveni sistem i on ga poznaje“, istakao je Oberklejd.

Razvoj djeteta prije nego polaska u školu je veoma važno za budući period, i isto tako je važno stimulativno okruženje koje treba da mu pruže porodica, kao i društvo, da bismo imali ono što mi zovemo podsticajna njega, u pravom smislu riječi, pojasnio je Oberklejd.

Profesor Frenk Oberklejd je pedijatar i ključni govornik na konferenciji o ranom razvoju djece koju UNICEF i UDG organizuju 22. i 23. oktobra.

Jedan je od vođa Grupe za pitanja dječje zdravstvene politike, jednakosti i prevođenja politike u praksu na Istraživačkom institutu Mardok kao i profesor pedijatrije na Univerzitetu u Melburnu. Profesor Oberklejd je predsjedavajući Viktorijanskog dječjeg savjeta, koje pruža stručne savjete premijeru i ministrima u vezi s zdravstvenom politikom i uslugama za djecu. Bio je direktor fondacije Centra za zdravlje djeteta u zajednici pri Kraljevskoj dječjoj bolnici u Melburnu više od 25 godina. Profesor Oberklejd je međunarodno priznati istraživač, autor, predavač i konsultant, napisao je dvije knjige i preko 200 naučnih publikacija o različitim aspektima pedijatrije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR