18 °

max 19 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

19° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Završena obuka za vršnjačke edukatore XI generacije

Društvo

Comments 0

Završena obuka za vršnjačke edukatore XI generacije

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Dvodnevna obuka polaznika treninga za vršnjačke edukatore održana je u organizaciji Savjetovališta za prevenciju bolesti zavisnosti „Saslušaj me“ i sekretarijata za mlade, sport i socijalna pitanja, saopšteno je iz Opštine Tivat.

Obuku je pohađalo 10 učenika osmog razreda OŠ “Drago Milović” iz Tivta u prostorijama Omladinskog kluba Tivat.

Obuka se, kako su pojasnili, sastojala iz niza teorijskih i praktičnih znanja i vještina iz oblasti koje se tiču pojašnjenja pojmova vršnjačkog edukatora, njegovog značaja, osobina, vještina i sposobnosti koje edukator treba da ima da bi mogao uspješno, na kvalitetan  i kreativan  način, prenositi informacije svojim vršnjacima.

''Polaznici su u toku prvog dana dobili informacije o značaju vršnjačke edukacije, načinima organizovanja obuke, pojmovima i načinima organizovanja radionice i njenoj strukturi, tehnikama i metodama rada sa mladima, kao i o tome kako treba da izgleda, koje vještine i znanja treba da posjeduje i koje su to uloge koje jedan vršnjački edukator ima. Na obuci je bilo riječi i o komunikaciji – verbalnoj i neverbalnoj i njenom značaju u svakodnevnom životu, predrasudama, aktivnom slušanju, toleranciji, poštovanju i uvažavanju različitosti''- navedeno je u saopštenju.

Nakon upućivanja u teorijska znanja polaznici obuke su podijeljeni u grupe, a svaka grupa je dobila zadatak da osmisli i organizuje radionicu na odabranu temu.

Drugog dana obuke polaznici su predstavljali svoje radionice pokazujući tako na koji način i koliko su zapravo razumjeli sva uputstva koja su imali prilike da čuju predhodnog dana. Uz komentare i sugestije učesnici su podstaknuti da razmišljaju o tome koliko svojim primjerom kod vršnjaka mogu da izgrađuju svijest o prevenciji nasilja, predrasuda i promociji tolerancije i zdravih stilova života.

Postavljeni su ciljevi i predložene aktivnosti kroz koje će se pratiti dalje napredovanje XI generacije Vršnjačkih edukatora.

Polaznici imaju zadatak da u narednom periodu organizuju i realizuju određen broj radionica, uz podršku i nadzor, kako bi na taj način usavršavali vještine potrebne za izvođenje radionice i osposobili se za samostalan rad, pojasnili su u saopštenju.

Na kraju cijelog ciklusa, završene obuke za Vršnjačke edukatore, angažovanja u Omladinskom klubu  i realizacije radionica polaznici će dobiti potvrde o stečenom zvanju omladinskog aktiviste, čime će se pridružiti generacijama Vršnjačkih edukatora koje je Opština Tivat obučila, a kojih sada ima već 120.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR