15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ferdinandi: Da je batina dobra ne bi iz raja ni izlazila

Izvor: Foto: Radio Bijelo Polje

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Ferdinandi: Da je batina dobra ne bi iz raja ni izlazila

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Fizičko kažnjavanje djece i dalje je popularan metod vaspitavanja, iako se ono smanjuje. Mišljenja stručnjaka su podijeljena. Jedni smatraju da ono samo kratkoročno rješava problem, ali ostavlja bolne emocionalne tragove. S druge strane, neki smatraju da batine nijesu uvijek loše po dijete.

O fizičkom kažnjavanju djece razgovarali smo sa koordinatorkom u Programu dječje zaštite u Predstavništvu UNICEF-a u Crnoj Gori Idom Ferdinandi.

Izreka „Batina je iz raja izašla“ je bila dugo nezaobilazna u našem vaspitanju i obrazovanju. Ferdinandi je za Antenu M kazala da nije saglasna sa tom izrekom jer, kako kaže, da je batina dobra - ne bi iz raja ni izlazila.

“Više je razloga zašto je fizičko kažnjavanje loše za dijete. Studije su pokazale da je fizičko kažnjavanje u djetinjstvu povezano sa vršenjem nasilja nad partnerom ili svojim djetetom u odrasloj dobi, a u ekstremnijem obliku fizičko kažnjavanje djece povezano je i sa kriminalnim i asocijalnim ponašanjem tog djeteta u odrasloj dobi”.

Dokazano je, kako je kazala Ferdinandi, da fizičko kažnjavanje nije djelotvorno.

“Fizičko kažnjavanje dovodi do trenutnog izvršenja roditeljeve naredbe od strane djeteta, ali na duže staze to ne doprinosi postizanju željenog ponašanja kod djeteta. Kada se djeca fizički kažnjavaju, ona uče da je nasilje adekvatan način za rješavanje konflikta. Fizičkom kaznom učimo dijete da je nasilje poželjan oblik ponašanja”, objasnila je Ferdinandi.

U Crnoj Gori po riječima Ferdinandi, fizičko kažnjavanje je rasprostranjeno.

“Po istraživanju koje je sprovelo MONSTAT, uz podršku UNICEF-a, samo jedno od petoro djece, uzrasta od 1 do 14 godina, iskusilo je samo nenasilne metode vaspitanja tokom mjesec dana koje je prethodilo anketiranju. Dvije trećine je bilo izloženo barem jednom obliku psihičkog ili fizičkog kažnjavanju, a jedna trećina djece bilo je izloženo fizičkom kažnjavanju. Samo je deset odsto roditelja koji smatraju da djeca moraju biti fizički kažnjena da bi se vaspitala na pravi način”, navela je ona.

Upitana da li roditelji koji posežu za batinama kao disciplinskom mjerom postaju zavisni od ove metode kažnjavanja, pa može da se dogodi da oni baš sve probleme rešavaju na ovaj način, Ferdinandi je kazala da je to čest slučaj.

“Studije su pokazale da roditeljima fizičko kažnjavanje prelazi u naviku. Dešava se da kad roditelji vide da ta metoda nije djelotvorna, počinju da koriste sve veću i veću snagu kada fizički kažnjavaju dijete i sve više povrjeđuju dijete. Tu odmah treba reagovati, jer linija između fizičke kazne i stvarnog nasilja nad djetetom je vrlo tanka. Jako je važno da se roditeljima pomogne da u što ranijem uzrastu djeteta uspostave pozitivan odnos sa djetetom, razumije njegove razvojne faze, da shvate da je dijete impulsivno i da mu mozak nije razvijen na dovoljan način da može da predvidi posljedice svog ponašanja. Mi kao roditelji treba da pomognemo djetetu da razvije empatiju, vještine ophođena sa drugim ljudima, da shvati koje su posljedice svog ponašanja. Zato je važno početi saradnju sa roditeljima što ranije”, kazala je Ferdinandi.

Ferdinandi je saopštila da ¾ građana smatra da država treba da pruži podršku roditeljima da vaspitavaju djecu bez fizičkog kažnjavanja.

“Fizičko kažnjavanje je zabranjeno u Crnoj Gori, ali UNICEF zagovara da ne bude fokus na sankcionisanje roditelja koji koriste nasilne metode, već da fokus bude na pružanju podrške roditeljima kroz razne usluge. UNICEF je podržao 2017. godine NVO Roditelji da osnuju nacionalnu savjetodavnu telefonsku liniju za roditelje, broj linije je 080 888 888 na koji se radnim danima od 16h do 20 h može dobiti podrška”, zaključila je Ferdinandi.

Čitav razgovor možete čuti u emisiji "Junior", od 8:30, na Antena M radiju.

Sponzor emisije je Grave osiguranje.

Prateći potrebe tržišta i kontinuirano uvodeći inovacije, GRAWE osiguranje je u posljednjih nekoliko godina uvelo nove proizvode osiguranja u oblasti osiguranja života kazao je šef prodaje GRAWE osiguranja Miloš Mitrović.

"GRAWE je stavilo akcenat na proizvod GRAWE Kids, formiran za najmlađu populaciju. Osiguranje života za djecu po tarifi GRAWE Kids može da se zaključi za novorođenče, kao i dijete sa najviše 14 godina starosti. Trajanje osiguranja može biti najmanje 6 godina (3 godine za jednokratnu uplatu premije), a najduže do 25. godine života. Ugovarač osiguranja kod osiguranja života za djecu može biti roditelj, baba, deda, staratelj ili neko drugi. Osiguranik je isključivo dijete, a korisnik osiguranja po doživljenju je ugovarač osiguranja ili osiguranik - dijete, ako je punoljetno u trenutku isplate naknade osiguranja", objasnio je Mitrović.

https://www.grawe.me/grawe-kids/?fbclid=IwAR0dgmvLzahm3gNJaF5X1kidRvv3zwo7cDDBBIizWnN8We-MTnPNZE_Rku4

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR