7 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Podrška Opštine Herceg Novi darovitim učenicima i studentima

Društvo

Comments 0

Podrška Opštine Herceg Novi darovitim učenicima i studentima

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Opština Herceg Novi dodatno će podržavati darovite mlade ljude u Herceg Novom u cilju unapređenja njihovog obrazovanja, definisano je usvojenim Pravilnikom o podršci obrazovanju darovitih učenika i studenata, saopšteno je iz te Opštine.

Prvi put ove godine lokalna uprava je planirala posebnu budžetsku liniju za stipendiranje i pomoć darovitim učenicima i studentima, polazeći od potrebe za poboljšanjem uslova za rad i usavršavanjem znanja i vještina talentovanih mladih sugrađana. Usvojenim Pravilnikom jasno je definisan postupak ostvarivanja ovog prava i kriterijumi koje je potrebno zadovoljiti.

„Pored dodjele stipendija, lokalna uprava ima mogućnost da finansira potrebe darovitih učenika i studenata, kao što su odlasci na studijska putovanja, takmičenja, kupovine instrumenata i u drugim sličnim situacijama. Važno je istaći da ta izdvajanja više neće biti paušalna, već prema kriterijumima koje određuje ovaj pravni akt“, objašnjava sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

Bitno je da svi u zajednici, a naročito mladi, uspješni ljudi kojima je potrebna dodatna pomoć znaju da se mogu obratiti svom gradu, poručuje Zambelić Pištalo.

Ona dodaje i da se u saradnji sa hercegnovskim školama radi na kreiranju registra darovitih učenika. Uočavanje i praćenje ostvaruje se u vaspitno-obrazovnim ustanovama, dok Sekretarijat vodi evidenciju darovitih učenika i studenata.

"Pravilnikom je definisano da se jednokratna novčana nadoknada za darovite učenike i studente dodjeljuje jednom godišnje za potrebe: umjetničkih i naučnih usavršavanja i takmičenja u zemlji i inostranstvu, kupovinu neophodne opreme koja omogućava ili doprinosi daljem razvoju darovitih učenika i studenata, a bez koje su u nemogućnosti ili težem položaju za dalje razvijanje svojih sposobnosti, pomoć za odlaske na inostrana individualna usavršavanja, seminare, obuke, forume i dr. Pravo na jednokratnu novčanu nadoknadu imaju učenici šestog, sedmog, osmog i devetog razreda osnovne škole i učenici srednje škole, kao i studenti koji ispunjavaju uslove određene Pravilnikom", navodi se u saopštenju.

Uslove za ostvarivanje ovih prava, detalje u vezi sa postupkom dodjele naknade možete pročitati i preuzeti ovdje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR