15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crna Gora bilježi rast u filantropskim akcijama u odnosu na region

Društvo

Comments 0

Crna Gora bilježi rast u filantropskim akcijama u odnosu na region

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Tri petine građana/ki Crne Gore ističe da je bar jednom učestovalo u akciji koja je bila usmjerena na opšte dobro, pri čemu je većina njih učestvovala u akcijama nekoliko puta godišnje - jedan je od zaključaka prezentacije uporedne analize stavova građana o filantropiji.

Najveći udio je pružao novčanu pomoć, ili pak kombinovano novčanu i materijalnu pomoć, dok je trećina volontirala, navodi se u saopštenju. 

Prezentacija uporedne analize stavova građana o filantropiji na Zapadnom Balkanu, pokazala je da u odnosu na zemlje regiona (Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija i Kosovo) koje su bile obuhvaćene analizom, Crna Gora bilježi konstantan rast kada je davanje za opšte dobro u pitanju.

Međutim, više od od polovine ispitanika/ca smatra da davanje za opšte dobro nije razvijeno u Crnoj Gori, niti da mu se pridaje dovoljan značaj u društvu.

Pod davanjem za opšte dobro, građani/ke uglavnom podrazumijevaju finansijsku i materijalnu pomoć, ali i generalno pomoć ljudima kojima je to potrebno, te različite oblike humanitarnih akcija i humanitarnog rada.", navodi se u saopštenju. 

Predstavljanje uporedne analize stavova građana o filantropiji na Zapadnom Balkanu, organizovali su Fond za akativno građanstvo i iCatalyst Balkans fondacija u okviru regionalnog projekta “UKLJUČI SE i utiči: Razvoj filantropije za jače građansko društvo”.

Projekat realizuje SIGN mreža fondacija iz zemalja jugoistočne Evrope, uz podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR