16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dolazi zimska sezona: Bogat sadržaj na snijegu, manifestacije na primorju

Društvo

Comments 0

Dolazi zimska sezona: Bogat sadržaj na snijegu, manifestacije na primorju

Izvor: Pobjeda

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Poboljšani turistički kapaciteti na sjeveru, kao i intenzivne aktivnosti na promociji turističkog proizvoda Crne Gore, doprinose očekivanju da će zimska sezona biti uspješnija od prošle, uz rast prometa i prihoda.

Kako su najavili iz Nacionalne turističke organizacije otvaranje skijaške sezone planirano je 14. decembra i uz povoljne vremenske prilike očekuje se da će trajati do polovine aprila. Skijališta Crne Gore dobro su pripremljena i cjelokupnom organizacijom i u saradnji sa poslovnim partnerima kako su najavili pomjeriće granice dosadašnje turističke ponude. Iz Privredne komore Pobjedi su kazali da očekuju da će turistički promet i prihodi biti veći od prošlogodišnjih.

Iz Skijališta Crne Gore su najavili da će pored ski centra Kolašin 1600 biti aktivni i Kolašin 1450, Javorovača i Savin kuk na Žabljaku, Vučje u Nikšiću, Turjak u Rožajama i Lokve u Beranama koji raspolažu sa više od 40 kilometara skijaških staza od čega se oko 25 kilometara nalazi na teritoriji opštine Kolašin.

Atraktivnost

U ovom periodu održava se veliki broj manifestacija kako na skijalištima, tako i na primorju i u centralnim krajevima zemlje koje doprinose atraktivnosti zimske turističke ponude i nastojanjima da Crna Gora preraste u cjelogodišnju turističku destinaciju.

Kako je za Pobjedu najavila PR menadžerka NTO Aleksandra Maksimović kada su u pitanju skijališta, tokom ove sezone, planirani su brojni koncerti, DJ žurke, takmičenja u zimskim sportovima za djecu i odrasle, maskenbali, grudvijade, zabavni programi za djecu.

"Skijališta su cjenovno i ponudom konkuretni regionalnim ski centrima, a posebna povoljnost je što se uz sezonski ski pas kupljen u Crnoj Gori dobija mogućnost korišćenja tri dana besplatnog ski pasa na skijalištima u Srbiji (Kopaonik, Stara planina i Zlatibor) i tri dana na Olimijskom ski centru Jahorina i obrnuto" kazala je Maksimović.

Što se tiče primorja ponudu tokom zime, kako je najavila, karakteriše prije svega bogat novogodišnji program, koji je iz godine u godinu sve kvalitetniji, raznovrsniji i duži.

"Već polovinom decembra počinju novogodišnji bazari, a u ponudi su i drugi dodatni sadržaji, kao što su klizališta, predstave i programi animacije za djecu", kazala je Maksimović.

Kako su domaći i gosti iz regiona najzastupljeniji tokom zimske sezone sa detaljima programa za doček Nove godine i zimu, upoznali su najprije građane Crne Gore, a potom i građane Beograda.

"Pres konferenciji u Beogradu prisustvovali su mnogi od popularnih izvođača koji će gostovati u Crnoj Gori tokom novogodišnjih praznika i oni su pozvali građane Srbije da njihov izbor praznične destinacije bude upravo naša država. Slične aktivnosti realizovaćemo u još nekoliko većih gradova regiona. Takođe, promocija ponude za zimu obuhvata i tzv. outdoor kampanju odnosno oglašavanje putem bilborda u Crnoj Gori i regionu, a do kraja godine biće realizovane studijske posjete medija i turoperatora iz regiona", kazala je Maksimović.

Naredne sedmice nastupiće na sajmu specijalizovanom za kongresni turizam u Barseloni, kao i na sajmu u Varšavi.

Iz Privredne komore najavljuju da će ova zimska turistička sezona donijeti poboljšan kvalitet ponude i usluga u svim segmentima turizma.

Kako je Pobjedi kazao predsjednik Odbora udruženja za turizam i ugostiteljstvo Ranko Jovović zimska sezona je uglavnom fokusirana na aktivnosti u skijaškim centrima.

On tvrdi da potencijali i aktivnosti na pripremi zimske turističke sezone 2019/20 realna su osnova za očekivanje da će turistički promet i prihod biti veći od prošlogodišnjih.

"Posljednjih godina sve veća pažnja posvećuje se razvoju planinskog turizma koji ima veliki potencijal – ističe Jovović dodajući da je svakako najznačajniji projekat i izgradnja auto puta, koji će kvalitetnije povezati sjever i jug naše zemlje.

"Dalji razvoj i unapređenje zimske ponude neophodno je da prati i povećanje smještajnih kapaciteta visoke kategorije, posebno na sjeveru, gdje je evidentan njihov nedostatak. Neophodno je blagovremeno otpočeti sa pripremom zimske sezone, što smo ove godine i ostvarili. Vlada je početkom oktobra usvojila Plan pripreme zimske turističke sezone 2019/20, a Odbor udruženje turizma i ugostiteljstva je 18. oktobra u Kolašinu 1600 održao sjednicu na tu temu i u razgovoru sa predstavnicima Vlade, lokalnih samouprava i drugim relevantnim institucijama, donio niz zaključaka u cilju uspješnog odvijanja sezone", tvrdi Jovović.

Zaključci koji su donijeli odnose se na: koordinaciju rada državnih i lokalnih organa i službi, unapređenje komunalne i lokalne infrastrukture, putne pravce i njihovu prohodnost, posebno prema zimskim turističkim centrima i skijalištima, poboljšanje snabdijevanja električnom energijom, kao i na organizovanje i održavanje manifestacija kojima se obogaćuje turistička ponuda.

"Komplementarni sadržaji u ovogodišnjoj ponudi našu destinaciju zimi jednako dobro promovišu kao snijeg i skijanje. Riječ je o takozvanim soft ski sportovima, kao što su hodanje na krpljama, bordovanje uz pomoć zmaja i energije vjetra, rafting Tarom, ture motornim sankama, džip foto-safari, jahanje konja, planinarske i pješačke ture, nordijsko i alpsko turno skijanje. Ove sezone biće promovisan brend ,,Na krpljama kroz nacionalne parkove“, biciklističke i pješačke ture. Brojni hoteli će sa novogodišnjim programima za doček kao i višednevni boravak tokom novogodišnjih i božićnih praznika biti generator dolazaka domaćih i stranih gostiju", kazao je Jovović.

On smatra da je Crna Gora destinacija koja ima što da ponudi ljubiteljima aktivnog odmora u zimskim mjesecima.

"S obzirom na odnos cijene i kvaliteta, ponuda crnogorskih zimskih centara je regionalno konkurentna, a hotelijeri i ugostitelji pripremaju niz programski i cjenovno atraktivnih aranžmana, posebno tokom novogodišnjih praznika. Svjedoci smo podizanja nivoa kvaliteta privatnog smještaja i na sjeveru Crne Gore, a mali hoteli kategorije četiri i pet zvjezdica i etno sela nesporno obezbjeđuju uslove za boravak i najzahtjevnijih gostiju. U hotelsko-ugostiteljskim objektima u ski centrima u Kolašinu i na Žabljaku je ukupno 1.272 ležaja, a sa privatnim smještajem raspolaže se sa 4.091 ležajeva", istakao je Jovović dodajući da već imamo prepoznatljive brendove u Kolašinu kao Šeraton, koji upravlja nekadašnjim hotelom Lipka.

- Svi novi investicioni projekti podrazumijevaće i izgradnju sistema za vještačko osnježavanje kako rad skijališta ne bi bio uslovljen vremenskim prilikama, odnosno visinom sniježnog pokrivača. Crna Gora će sigurno biti konkurentna regionalnim ski centrima, prije svega kilometražom uređenih staza, ali i dovoljnim brojem hotelskih kapaciteta visoke kategorije – tvrdi Jovović.

Infrastruktura

Podrazumijevajuće je da putna infrastruktura bude dovedena na nivo kvaliteta koji omogućava brzu i sigurnu dostupnost ski centara, da komunalana infrastruktura bez problema opslužuje građane i goste, da staze imaju dovoljne količine snijega kroz sistem vještačkog osnježivanja, kao i da hoteli svojom kapacitetima, sadržajima i adekvatnom cjenovnom politikom budu konkurentni.

"Takođe, treba podsticati lokalno stanovništvo da, u saradnji sa lokalnim samoupravama i turističkim organizacijama, dodatno unapređuje vanpansionsku ponudu kroz raznovrsnu gastronomsku ponudu otvaranjem nacionalnih i internacionalnih restorana, osmišljavanjem manifestacija, drugim vidovima aktivnosti na snijegu", poručio je Jovović.

Iz Skijališta Crne Gore su poručili da će svim posjetiocima priuštiti spektakularni provod na Ski centru Kolašin 1600.

"Vrijedno smo radili na pripremi predstojeće zimske turističke sezone što će rezultirati realizacijom velikog broja događaja na Ski centru Kolašin 1600 na Bjelasici. Što se tiče ostalih skijališta, biće aktivni i Kolašin 1450, Javorovača i Savin kuk na Žabljaku, Vučje u Nikšiću, Turjak u Rožajama i Lokve u Beranama – kazala je Pobjedi pomoćnica izvršnog direktora Skijališta Crne Gore Neda Bokan.

Posjetiocima Ski centra Kolašin 1600, kako je dodala, na raspolaganju će biti 8,5 kilometara skijaških staza, najmodernija šestosjedna isklopiva žičara opremljena grijačima, wi-fi signalom i zvučnicima, ski rental, ski škole, besplatan parking, usluge caffe bara i restorana Troglava, kao i veoma bogat zabavni program.

Generalni koncept razvoja Skijališta CG, kako je navela, ogleda se u valorizaciji postojećih aktivnih skijališta i izgradnji novih ski centara na području Bjelasice i Komova, Durmitora i Hajle.

"Na svim ski centrima radiće se dodatni sadržaji za unapređenje ponude, odnosno zabavni parkovi u okviru kojih će biti snow tubing sadržaji, rotondo, pokretne trake, bob na šinama, biciklističke staze i zip line. Trenutno se radi na proširenju skijaških staza na ski centru Kolašin 1600, čime će taj centar za predstojeću skijašku sezonu raspolagati sa dodatnih 4,5 kilometara staza", kazala je Bokan.

Kako je dodala Ski centar Savin kuk na Durmitoru trenutno raspolaže sa dvije žičare i tri ski lifta koji opslužuju pet kilometara skijaških staza.

"Za rekonstrukciju postojećeg skijališta predviđena je investicija od 27 miliona eura, a odnosi se na izgradnju nove šestosjedne žičare, 4,5 kilometara skijaških staza, akumulacionog jezera, kao i izgradnju dijela novog pristupnog puta u dužini 1,5 km i parkinga", rekla je Bokan.

Investicije

Kako je navela u skladu sa poslovnom politikom Vlade zaključno sa 2022. godinom biće uloženo oko 140 miliona eura u okviru prve faze koja se odnosi na Ski centar Kolašin 1600 gdje do sada imamo više od 30 miliona ugovora, od čega je već realizovano oko 17 miliona.

"Na Ski centru Žarski, čije se puštanje u rad očekuje 2021. godine, za realizaciju prve faze procijenjena vrijednost je 27 miliona eura, od čega je trenutno ugovoreno više od 16 miliona za novu šestosjednu žičaru, deset kilometara skijaških staza i baznu stanicu, dok je u toku izgradnja pristupnog puta od Mojkovca do ski centra i telekomunikacione i elektroenergetske mreže – kazala je Bokan navodeći da će na Ski centru Cmiljača, čije se puštanje u rad očekuje do kraja naredne godine, za realizaciju prve faze procijenjena vrijednost je 23 miliona eura, od čega je trenutno ugovoreno više od 17,5 miliona i to za izgradnju, nove šestosjedne žičare sa tri kilometra skijaških staza vrijednosti osam miliona eura.

"Na ski centru Hajla i Štedim, čije se puštanje u rad očekuje do kraja 2021. godine, za realizaciju prve faze procijenjena vrijednost je 18 miliona eura. U toku su radovi na izgradnji pristupnog puta od Rožaja do ski centra i telekomunikacione i elektroenergetske mreže", najavila je Bokan. 

Manifestacije

PR menadžer NTO Aleksandra Maksimović najvila je i manifestacije poput petodnevnog novogodišnjeg programa Budva 2020. pod sloganom ,,Vidimo se u Budvi“, ,,Od Božića do Božiča“ u Kotoru, ,,Tivat Zimska bajka 2020“, ,,Barski novogodišnji happening“, ,,Podgorički praznični Pazar“, ,,Podgorička noć“, Novogodišnji i Božićni bazari i koncerti na Cetinju.

"U novembru se u Baru održavaju ,,Susreti pod starom maslinom“, tradicionalna manifestacija posvećena dječjem stvaralaštvu i stvaralaštvu za djecu, ,,Koštanijada“ i ,,Maslinijada“, manifestacije od značaja za promovisanje poljoprivrede, turizma i kulturne baštine, a u decembru na Virpazaru i ,,Festival vina i ukljeve“. Februar je vrijeme za karnevale, kada se održavaju ,,Tradicionalni kotorski karneval“ i ,,Lastovski karneval“ u Tivtu, dok u Herceg Novom 14. februara počinje 51. ,,Praznik mimoze“ koji će trajati do 15. marta – kazala je Maksimović.

Kako je istakao Ranko Jovović Ski centar Vučje i ovu zimsku turističku sezonu dočekuje spremno i sa punim kapacitetima.

"Kada je u pitanju vještačko osnježavanje staza ono ni ove godine neće biti moguće jer nije u potpunosti riješeno vodosnabijevanje pa bismo iskoristili ovu priliku da apelujemo na nadležne da stave akcenat na konačno rješavanje ovog problema. Tim prije što on ne limitira samo potencijale ski centra već i kampanja ,,Domaći ukusi sa Vučja“ koja bilježi izuzetne rezultate kada je u pitanju proizvodnja domaćih suhomesnatih proizvoda u našim proizvodnim pogonima", kazao je Jovović.

Takođe, u cilju što bolje pripreme sezone Ski centar ,,Vučje“ se obratilo lokalnoj upravi da im izađe u susret i pristupi otklanjanju kvarova na osvjetljenju na pristupnoj saobraćajnici ski centru i sanira lokalni put od Nikšića do Vučja.

"U prethodnom periodu opština Nikšić je pomogla izgradnju akumulacije, čime se stvaraju pretpostavke za pokretanje poslova na osnježavanju u periodima nedostatka dovoljnih količina sniježnog pokrivača", kazao je Jovović dodajući da je u planu realizacija škole skijanja uz najbolje licencirane instruktore i niz manifestacija.

Ključno je unaprijediti znanje zaposlenih

U mnogim evropskim zemljama planinski turizam i zimski sportovi su, kako ističe Jovović, među najpopularnijim aktivnostima, što se posebno odnosi na skijanje.

"Razvojem ski centara i planina kao turističkih destinacija, ne samo da se otvaraju nova radna mjesta i privlače desetine hiljada turista, već se razvijaju i ostale grane privrede. Da bi se uticalo na razvoj konkurentnosti turističke destinacije, jedan od ključnih elemenata je unapređenje znanja i vještina zaposlenih. Učenje na osnovu primjera dobre prakse, iznalaženja novih mehanizama brendiranja i promocije planinskih centara, kao i razmjena iskustava, vještina i znanja između različitih aktera, ključne su aktivnosti koje predstavljaju šansu za razvoj planinskih centara i stvaranje kompleksne turističke ponude Crne Gore kroz povezivanje primorja i zaleđa kao cjeline", kazao je Jovović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR