Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Crna Gora doprinijeće održivom korišćenju vodnih resursa"

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: Mina

"Crna Gora doprinijeće održivom korišćenju vodnih resursa"

Crna Gora, kao potpisnica Protokola o vodi i zdravlju, preduzimaće sve mjere s ciljem prevencije, suzbijanja i smanjenja oboljenja vezanih za vodu u okviru integrisanih vodoprivrednih sistema, poručio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je to kazao na sastanku država potpisnica Protokola o vodi i zdravlju Ekonomske komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koji se održava u Beogradu.

Iz Ministarstva su kazali da će Protokol o vodi i zdravlju, njegova ratifikacija i implementacija Crnoj Gori biti dobar instrument za sagledavanje na nacionalnom nivou sveobuhvatne situacije vodosnabdijevanja.

„Značaj Protokola leži u činjenici da za Crnu Goru on predstavlja okvir za prevazilaženje nejednakosti u dostupnosti bezbjednoj vodi u svim okruženjima“, navodi se u saopštenju.

Protokol, koji je jedan od tri obavezujuća instrumenta u sektoru zdravstva u regionu Evrope, u junu je ratifikovan u parlamentu.

Dokument je upućen predstavnicima SZO, UNECEU u Njujorku čime je Crna Gora stekla uslov da postane punopravna članica zemalja potpisnica Protokola.

Hrapović je rekao da očekuje da će se implementacijom protokola pružiti važan doprinos u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i jednake dostupnosti vode i sanitacije za sve, bez obzira da li se radi o građaninu koji živi u ruralnom ili urbanom dijelu Crne Gore.

„Ratifikacijom Protokola postali smo dio porodice u kojoj ćemo razmjenjivati dobre prakse i imati pristup ekspertizi za razvijanje planova za upravljanje vodama, ali i pristup fondovima, kako bismo intezivirali aktivnosti na jačanju kapaciteta za prevenciju i kontrolu oboljenja koja se prenose putem vode, sistema ranog upozoravanja i odgovora“, istakao je Hrapović.

On je okupljenima poručio da očekuje da svi zajedno stvore uslove da u svakom trenutku i na svakom mjestu postoji bezbjedna i zdrava voda za piće.

Ministarstvo zdravlja formiralo je multisektorsku Komisiju za vode, u skladu sa Zakonom o obezbjeđivanju zdravstveno ispravne vode za ljudsku upotrebu, koja je preuzela obaveze implementacije i monitoringa Protokola.

Ostavi komentar

0/300