Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Nagrada za doprinos na nacionalnom nivou kompaniji M:tel

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: Portal Analitika

Nagrada za doprinos na nacionalnom nivou kompaniji M:tel Foto: Portal Analitika

Fond za aktivno građanstvo dodijelio je večeras na Cetinju godišnje nagrade i priznanja za filantropiju "Iskra" kompanijama, udruženjima i pojedincima koji su doprinijeli opštem dobru i razvoju građanskog društva.

FAKT je dodijelio tri glavne nagrade i sedam specijalnih priznanja.

Nagradu za individualni doprinos dobio je Hajriz Brčvak, privrednik iz sela Bistrica kod Bijelog Polja, koji svoj kapital stečen u Njemačkoj ulaže u Crnu Goru i pomaže one kojima je pomoć najpotrebnija, kako u Crnoj Gori, tako i širom svijeta.

"Nagrada za doprinos na nacionalnom nivou pripala je kompaniji MTEL d.o.o. koja godinama unazad pruža podršku kulturi, nauci, zdravstvu, sportu i drugim aktivnostima važnim za razvoj crnogorskog društva, bilo u novcu, proizvodima ili uslugama. U toku protekle godine pokrenuli su projekat Telemedicine, koji predstavlja najveću donaciju zdravstvu, i osim novčanih sredstava koja će do kraja implementacije projekta dostići iznos od 1,3 miliona eura, značajna je i izgradnja optičke infrastrukture, što je omogućilo povezivanje Kliničkog centra sa opštim bolnicama u Beranama, Baru i Pljevljima".

Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici pripala je, kako je saopšteno kompaniji Savana Commercial Retail d.o.o, vlasniku šoping centra Mall of Montenegro i hotela "Ramada", koja je tokom 2019. godine izdvojila oko 370.000 eura za društveno-odgovorno poslovanje, usmjerene na obrazovanje, kulturu, sport, programe koji podstiču zdrave stilove života i zelene politike, od kojih se posebno izdvaja donacija u vrijednosti od 180,000 eura za obnovu osnovne škole "Milorad-Musa Burzan".

Dodijeljena su i dva specijalna priznanja za doprinos lokalnoj zajednici, kompanijama Sava osiguranje AD Podgorica i Amplitudo D.O.O. Sava Montenegro AD.

Ove godine dodijeljena su i pet specijalnih priznanja za građanski doprinos opštem dobru, od kojih jedno posthumno.

Dr Milovan Milo Janković, raniji predsjednik Prijestonice Cetinje i dugogodišni predsjednik Crvenog krsta Crne Gore nagrađen je za višedecenijski humanitarni rad I posvećenost crnogorskom društvu i svom rodnom Cetinju.

Zef Dedvukaj iz Tuzi je pojedinac zahvaljujući čijoj istrajnosti je 11 socijalno ugroženih porodica sa područja Malesije dobilo krov nad glavom, dok su Savo Knežević i Jelena Krivčević, kao građanski aktivisti, nagrađeni za doprinos procesu socijalne inkluzije, odnosno regionalnog razvoja.

"Savo Knežević, kao predsjednik "Prvog udruženja roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju" i "Nacionalne asocijacije roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore – NARDOS", svojim dugogodišnjim radom i iskustvom doprinosi podršci u radu sa pružaoca servisa podrške socijalnih, zdravstvenih i obrazovnih usluga djeci i omladini sa smetnjama u razvoju.

S druge strane, Jelena Krivčević je u proteklih 10 godina, rukovodeći Regionalnom razvojnom agencijom, sa sjedištem u Beranama, pružila podršku preko 250 porodičnih gazdinstava sa ruralnih područja, osmišljavajući i sprovodeći aktivnosti koje upotpunjavaju i diversifikuju porodične prihode".

Specijalno priznanje za građanski doprinos posthumno je dodijeljeno, kako je saopšteno Aleksandru Šimetu Dedoviću, "perjanici civilnog sektora u Nikšiću i jednom od najglasnijih zagovarača razvoja NVO sektora".

Takođe, kroz NVO Alfa centar organizovao je brojne akcije: od kampanja jačanja svijesti o svim aspektima bezbjednosti u saobraćaju, tribina i debata širom Crne Gore o evroatlanskim integracijama, do ekoloških i humanitarnih akcija, o kojima je šira javnost manje znala.

Na kraju svečanosti, posthumno priznanje dodijeljeno je i dobrotvorima Tomu i Stani Luketić, osnivačima "Zaklade Toma Mirova Luketića i njegove žene Stane", koja je osnovana sa ciljem da pomogne obrazovanje djece iz Budve i Paštrovića. Ovi veliki budvanski dobrotvori, ostavili su zemljište od 40 hiljada kvadrata u centru grada – imovinu koja je do 1991. godine, bila uknjižena na zakladu Toma Luketića i njegove žene Stane za školovanje djece.

Nagrade "Iskra" dodijeljene su jedanaesti put, na svečanosti u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju.

FAKT dodjeljuje Nagradu za filantropiju u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore i Upravom za dijasporu, a uz podršku Evropske Komisije, Fondacije "Ćano Koprivica" i Fonda braće Rokfeler.

Ostavi komentar

0/300