17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Da izbjegnete viruse i čekanja: Evo koje ljekarske savjete možete dobiti i u apoteci

Društvo

Comments 0

Da izbjegnete viruse i čekanja: Evo koje ljekarske savjete možete dobiti i u apoteci

Izvor: Prva Tv

Autor: Antena M

  • Viber

Vrijeme je respiratornih infekcija. Brojni građani će preventivu ili liječenje potražiti u domovima zdravlja, ali to nekad nije potrebno, savjetuju stručnjaci. Pomoć se, poručuju, može dobiti i u apotekama. Građani koji imaju blagu prehladu, povišenu temperaturu, malaksalost i slično, od farmaceuta mogu dobiti savjet kako da to spriječe i ublaže simptome. Uostalom, manja je gužva, a rizik da se zaradi neki virus je svakako manji, poručuju stručnjaci.

"Pacijenti često pribjegavaju samomedikaciji ili liječenju na osnovu tuđih iskustava ili liječenju na osnovu pređašnjih iskustava, na to mislim prvenstveno na izdavanje antibiotika bez recepta, tako da mi smo tu na jedan način i edukatori samog pacijenta, da ne pribjegavaju prilikom prvog zdravstvenog problema ili izražene tegobe primjeni antibiotika", kazala je farmaceut Biljana Rešetar.

Farmaceuti procjenjuju da li je pacijenta neophodno uputiti ljekaru, ali u većini slučajeva, kažu, to nije potrebno.

"Ne postoji neka zvanična procedura, međutim, apoteka je jedina zdravstvena ustanova gdje pacijent u svako doba može doći po adekvatan savjet. Kod nas nema zakazivanja, a pritom u svakom dobu postoji farmaceut kao stručno lice u apoteci sa kojim se pacijent naranvo može savjetovati", kazala je Rešetar.

Ljekari smatraju da je poželjno da se građani sa lakšim zdravstvenim tegobama prvo upute u apoteku.

"Prvi savjet iz apoteke sasvim preporučljiv, oni imaju adekvatna znanja o ljekovima, mogu da preporuče, imaju preparate koji su poželjni, koji nemaju neželjena dejstva u odnosu na postojeću terapiju, koji mogu da pomognu u prvoj liniji odbrane. Na taj način smo i mi zadovoljni kad pacijent dođe do nas poslije posjete apoteci i kada vidimo da je učinjeno nešto i to nama olakšava stvar za dalju dijagnostiku i terapiju, tako da apsolutna podrška u tom smislu, zna se za određene medikamente postoje granice", kaže izabrani ljekar za odrasle Bojan Bekan.

Ima, međutim i drugih prednosti.

"Da bi se rasteretili i domovi zdravlja i dijagnostičke procedure koje nekad mogu i da potraju, i čekanja, i širenje virusa, pogotovu u sadašnjoj situaciji kada je moguća infekcija, širenje virusaa je u čekaonici Doma zdravlja vrlo izvjesno u današnje vrijeme kada se pojave pacijenti, a možda su mogli kod svog apotekara da se posavjetuju", kaže Bekan.

Građani kažu da ipak radije po savjet idu kod ljekara. 

"Ljekar. Pa nešto mi izgleda pouzdanije".

"Farmaceut je taj koji izdaje ljekove, a ljekar je onaj koji je odgovoran, tako da ipak ljekara".

"Ljekar. Pa ne znam, ipak sam otišla kod njega da se s njim konultujem".

Stručnjaci zaključuju da je svejedno da li ćete savjet za zdravstvene tegobe potražiti kod ljekara ili farmaceuta, ali da je najvažnije da ništa ne radite na svoju ruku. Apeluju da dijagnoze ne postavljamo na osnovu internet pretrage ili tuđih iskustava iz časopisa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR