Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Kod 102 djece dijagnostikovan autizam

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: Mina

Kod 102 djece dijagnostikovan autizam Foto: Mina

Centar za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju ˝Ognjen Rakočević˝ ima 5,03 hiljade korisnika, a autizam je dijagnostikovan kod 102 djece, kazali su iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Iz KCCG su objasnili da dio Centra koji se bavi dječjom i adolescentnom psihijatrijom ima 4,38 hiljada korisnika zdravstvenih usluga, a dio koji se bavi fizikalnom medicinom 650.

Prema njihovim riječima, od broja djece koje imaju tegobe iz oblasti dječje i adolescentne psihijatrije, kod 3.325 su u pitanju razvojni poremećaji, u koje spada i autizam.

"Od toga, broj djece sa dijagnostikovanim autizmom je 102”, kazali su iz KCCG.

Kako su naveli, uz autizam, tu su i poremećaji ekspresivnog govora, receptivnog govora, školskih vještina, intelektualnog razvoja, poremećaji hiperaktivnosti i nedostatka pažnje, te motorni i vokalni tikovi.

“Ostatak od 1.055 korisnika su djeca sa drugim problemima iz oblasti dječje i adolescentne psihijatrije, u koje spadaju adolescentna kriza, poremećaji raspoloženja, kao što su depresija, manija, poremećaji ponašanja, rane psihoze, te poremećaji ishrane, kao što su anoreksija, bulimija”, rekli su iz KCCG.

Iz te zdravstvene institucije kazali su da su, uslijed upotpunjavanja kadra sa dolaskom dječjeg psihijatra, u toku aktivnosti u cilju daljeg unapređenja rane dijagnostike i detekcije neprepoznatih slučajeva starije djece kako onih sa autizmom, tako i onih sa drugim razvojnim poremećajima.

Ostavi komentar

0/300