10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Slučaj seksualno uznemiravane rukometašice javnost ostavio ravnodušnom

Hronika

Comments 1

Slučaj seksualno uznemiravane rukometašice javnost ostavio ravnodušnom

Izvor: pobjeda.me

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Seksualno uznemiravanje i zlostavljanje djece jedan je od najvećih tabua u crnogorskom društvu, a o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju u sportu vlada potpuni muk. Ne zato što je naša zajednica imuna na ovu vrstu patologije i zločina, već zato što ni kao pojedinci, niti kao društvo nijesmo spremni da se suočimo sa njom.

To potvrđuje, s izuzetkom Ministarstva sporta i mladih, i odnos institucija, kao i cjelokupne javnosti, na informaciju koju je Portal Analitika objavio još 25. novembra da je porodica maloljetne djevojke iz Podgorice, koja trenira rukomet, prijavila policiji da je seksualno uznemiravao trener jednog ženskog rukometnog kluba iz drugog grada, s kojim se upoznala tokom kampa/priprema na Ivanovim Koritima, gdje je on bio sa svojim klubom.

Istraga

Istog dana oglasili su se iz Tužilaštva i saopštili da su utvrdili da u postupanju trenera nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Prošle sedmice, na pitanja o ovom slučaju iz policije je saopšteno da su, nakon prijave porodice, saslušali trenera i predmet dostavili Tužilaštvu, a onda, po nalogu tužioca procesuirali ga Sudu za prekršaje.

Iz Tužilaštva je Pobjedi rečeno da su utvrdili da se trener ponašao nepristojno i da ima osnova za prekršajni postupak zato što je „porukama koje je slao maloljetnoj djevojci počinio prekršaj iz člana 5 Zakona o javnom redu i miru“.

U prijavi se navodi da se trener „21. januara nepristojno ponašao prema djevojci tako što joj je na društvenoj mreži Instagram slao poruke sljedeće sadržine: E kako ja nijesam mlađi poje bih te cijelu, okice ljubio, usne izgrizao, stomak izljubio, a tu lijepu guzu cijelu pojeo, pojeo bih te … cijelu, malo bezobrazo, kakva bi bila tvoja fantazija, snovi o nama, e jeb... ga ovako sada možemo samo da zamišljamo i fantaziramo šta i kako bi bilo kada bi ti imala 25 a ja 35 npr… hahaha“...

Iz nekog razloga, makar u dijelu prijave koji je Pobjedi dostavljen iz Tužilaštva, ne navodi se i da je pitao da li gleda porno filmove, da li se samozadovoljava, da joj je slao svoje fotografije iz teretane, da je od nje tražio da mu pošalje svoje golišave fotografije, da je tražio se sretnu...

Nadležni sud za prekršaje još nije donio odluku. Saopštili su da je 29. novembra postupak pokrenut i određen sudija koji će ga voditi.

Član 5 Zakona o javnom redu i miru, koji se treneru stavlja na teret, glasi da ako se neko na javnom mjestu nepristojno ili bezobzirno ponaša (svađa, viče i sl.) i na taj način izazove uznemirenost ili negodovanje građana, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 50 do 300 eura ili kaznom zatvora do 15 dana.

Ovaj član Zakona sankcioniše najblaže oblike nepristojnog ili bezobzirnog ponašanja, pored ostalog, i na društevnim mrežama.

Naši čuvari javnog reda i mira nijesu našli da se u konkretnom slučaju trener ponašao naročito bestidno, što je teža kvalifikacija prekršaja koji mu se stavja na teret.

Nije im naročito bestidno da neko kome roditelji daju na povjerenje svoje maloljetno dijete, ne samo tokom nekoliko sati treninga, već i tokom turnira, putovanja, kampova on beskrupulozno zavodi tridesetak godina mlađu djevojku i šalje joj poruke neprimjerene sadržine. Poziva je da se vide, druže i pokušava da sa njom podijeli seksualne fantazije. To našim istražiteljima nije naročito bestidno.

Ministarstvo

Za razliku od njih, u Ministarstvu sporta, sudeći prema odgovorima, smatraju da ponašanje trenera jeste bestidno i poručuju da takve pojave neće tolerisati.

''Održan je i sastanak sa majkom maloljetne djevojčice. Kao krovna institucija za sportsku oblast osuđujemo ovakva djela, a konkretnim povodom smo uputili i dopise nadležnim organima, kao i sportskom savezu da iz ugla svojih nadležnosti sagledaju koje je radnje potrebno preduzeti u najkraćem roku kako bi se ispitale sve okolnosti slučaja'' – istakli su oni.

Uvjereni su, navode, da je riječ o rijetkim slučajevima u sportskim organizacijama, ali ohrabruju svakoga „ko ima konkretne dokaze da se ovo dešava njegovom djetetu, prijateljici, saigračici ili nekom bliskom licu da odmah prijavi nadležnim organima i matičnom sportskom savezu i svakako o tome upozna i Ministarstvo sporta i mladih“.

''Osobama za koje postoje konkretni dokazi o seksualnom uznemiravanju ne smijemo dozvoliti da nastave rad u sportskim klubovima, a posebno je potrebno zabraniti njihov rad sa djecom u sportu, jer smatramo to jedinim adekvatnim odgovorom na ovakva djela'' – poručili su iz resora kojim rukovodi priznati crnogorski sportista Nikola Janović.

Objašnjavaju i da Ministarstvo sporta ne izdaje licence za trenere već da to rade nadležni nacionalni sportski savezi.

''Moraju voditi računa kome ih izdaju i ko trenira našu djecu i pažljivo, u kontinuitetu, obavljati provjere na terenu kako se ovakve stvari ne bi dešavale u budućnosti'' – poručili su iz Ministarstva.

U trenerskom esnafu, međutim, djeluju zbunjeno. Udruženje rukometnih trenera nije se sastajalo povodom skandala čiji je akter njihov kolega.

''Za slučaj sam čuo prije 20-ak dana. Nijesmo se sastajali. Ne znam da se u rukometu ikada nešto slično desilo. Za mene je to potpuno nova situacija. Nijesam neko ko se bavi špekulacijama. Čekamo odluku nadležnih organa koji se bave činjenicama i kada sud utvrdi što se tu tačno desilo i presudi i Udruženje će se odrediti i donijeti odluku u skladu sa sudskom'' – kazao je Pobjedi prvi čovjek ove organizacije Zoran Abramović.

Kampanja

A da su ovakve stvari, nažalost, realnost o kojoj se ćuti potvrđuje inicijativa „Start to talk“ koju je pokrenuo Savjet Evrope kojom se pozivaju na djelovanje javne vlasti i sportske organizacije da zaustave seksualno nasilje nad djecom u sportu. Inicijativu su podržale Holandija, Finska, Velika Britanija, Španija, Portugal, Francuska, a prije nekoliko dana u kampanju se uključila i Hrvatska.

U petak, 13. decembra, hrvatski Središnji državni ured za šport organizovao je konferenciju „Kako spriječiti seksualno uznemiravanje i zlostavljanje nad djecom u športu? Start to talk“, čime je počela nacionalna kampanja protiv seksualnog nasilja nad djecom u sportu.

Na konferenciji je, kako su prenijeli hrvatski mediji, saopšteno da se u svijetu o seksualnom nasilju nad mladim sportistkinjama i sportistima malo govori, te da su prema malobrojnim specijalizovanim sportskim istraživanjima svaki sedmi sportista ili sportistkinja izloženi seksualnom uznemiravanju ili zlostavljanju.

Doc. dr sc. Zrinka Greblo-Jurakić, sa Hrvatskih studija (Odsjek za psihologiju), kako prenosi Slobodna Dalmacija, predstavila je rezultate istraživanja rađenog na uzorku od 529 ispitanika (316 sportista i 204 sportistkinje) prosječne dobi – 20 godina, a rezultati su pokazali da je seksualnom uznemiravanju bez kontakta bilo izloženo četiri odsto sportista i 10 odsto sportistkinja; uz kontakt tri odsto sportista, odnosno četiri odsto sportistkinja; neprimjerenim zahtjevima bilo je izloženo jedan odsto sportista i osam odsto sportistkinja, a težim oblicima zlostavljanja, u koje se ubraja i prisiljavanje na seksualni čin – jedan odsto sportistkinja.

Nijedan od ovih slučajeva, kako je rečeno na konferenciji, nije prijavljen. Žrtve kao razloge ističu – posramljenost, strah za sportsku karijeru, „lični problem“...

U Crnoj Gori o ovoj pojavi se ne govori. Ne rade se ni istraživanja. Makar nijesu javno predstavljena.

I možda će upravo slučaj maloljetne rukometašice koju je pokušao da zavede 30 godina stariji trener, kojeg je upoznala tokom kampa, ponukati sportske vlasti da otvore ovu temu.

Poslati dijete u sportski klub istovjetno je kao kada ga ispratimo u školu. Vjerujemo da je u sigurnom okruženju. Vjerujemo da njihovi treneri i ostali članovi stručnog tima imaju dovoljno morala da ne zloupotrijebe djetetovo, ali i naše povjerenje. 

Nažalost, ne bude uvijek tako.

To potvrđuje i ova uznemirujuća priča o maloljetnoj rukometašici koju je trener drugog kluba kojeg je upoznala tokom priprema namjeravao da seksualno zloupotrijebi.

U našoj zajednici postoje tabui koje još nijesmo spremni da razobličimo.

Mnogi komentarišu: „Ona je pristala da se dopisuje s njim“, „Ona mu nije rekla da ne želi takvu komunikaciju“, „Ona je skoro punoljetna i sama je to tražila“... Bilo je i brutalnijih komentara. Skoro svi su na račun sedamnaestogodišnjakinje koju je beskrupulozno zavodio četrdesetšestogodišnjak.

A o njemu: „On je muško“. I to je i dalje u našem društvu dovoljno da je njemu (muškarcu) sve dozvoljeno. 

Kancelarija ombudsmana istražuje slučaj

Pobjedi je iz kancelarije zaštitnika ljudskih prava i sloboda saopšteno da su formirali predmet u slučaju trenera koji je seksualno uznemiravao maloljetnu rukometašicu.

''Nijesmo imali saznanja o navedenom događaju i po prijemu Vaših pitanja formirali smo predmet po službenoj dužnosti. Dok traje ispitni postupak ne možemo prejudicirati stav ni saopštiti više detalja'' – odgovorili su na upit.

Može da prođe nekažnjeno

Stručnjak prava, nezvaničan sagovornik Pobjede, upozorio je da postoji mogućnost da trener čak ne bude ni kažnjen.

''S obzirom na to da se ne radi o djetetu, jer maloljetna djevojka ima 17 godina i zakonski više nije dijete, a svojevoljno je pristala na dopisivanje sa njim i učestvovala u tome, ne tražeći od njega da prekinu komunikaciju sudija bi, s obzirom na kvalifikaciju prekršaja koji mu je stavljen na teret, mogao da ga ne kazni ''– upozorio je nezvaničan sagovornik Pobjede.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mira

Molim Vas da objavite koji su klubovi u pitanju. Ovako je informacija nepotpuna.