Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Amfilohije Đukanoviću: On ne zna jer nije kršten

| Postavio/la: Jelena Grbović

Amfilohije Đukanoviću: On ne zna jer nije kršten

Mitropolit crnogorsko primorski SPC Amfilohije je, komentarišući izjavu predsjednika države, poručio kako litije nijesu politički skupovi.

"Vi ste svjedoci ovog sabranja. Da li je ovo politički skup ili zaista duhovni i crkveni? Pozivam sve da budu sinovi svjetlosti. Sami ste svjedoci šta je ovo. Ako on ovo naziva poličkim skupom onda on ne zna, a ne zna jer nije kršten. To što poziva da razgovaramo o Zakonu narod je i danas rekao riječ - da je to bezakonje. Oni nasilno mogu da izvrše vlast ali očigledno da narod nasilje ne prihvata. Skupovi su božiji. Preko 80 njih je primilo krštenje ovdje i time su pozvali sve pa i predsjednika da postane dijete svijetlosti. Crkva ostaje vječna", kazao je on.

Upitan da li prihvata pregovore jedino ako se zakon povuče Amfilohije je odgovorio:

"Apsolutno, kako da razgovaramo o jednoj laži i nepravdi koji je stid i sram Crne Gore. Najsramnije nešto što se desilo u Crenoj Gori je taj zakon i ne možemo da razgovaramo o tome. Ako je ovo zaista narodna vlast onda će on da čuje glas naroda. Oni će shvatiti da je ovo narodni protest. I za mene je ovo čudo. Nije se moglo očekivati da će narod tako da se odnosi prema tome", kazao je Amfilohije.

Dodaje kako je, kako kaže,  prvi put u istoriji da jedan predsjednik stvara svoju crkvu takozvanu autofekalnu.

Upitan šta bi temeljni ugovor između Mitropolije i države podrazumijevao te da li bi bilo pomena o autonomiji MCP, Amfilohije je kazao da to prodazumijeva sve ono što su uradili sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom zajednicom.

“Ma kakva autonomija. Svaka episkopija u pravoslavnoj crkvi je samostalna, autonomna kroz vijekove. I ova mitropolija koja je osnovana prije 800 godina, ona je kroz vijekove bila samostalna u punom smislu riječi od vremena ukidanja Pećke patrijaršije. To je jedina eparhija koja je sačuvala samostalnost. U to vrijeme se zvala autokefalna jer je ona stvarala državu", kazao je on nakon plivanja za krst na Skalinama.

Komentari

Mne,

Pa ni ja ni moja Famelja nijesu krsteni..Pa zivimo vrhunski,70% Svicarca nijesu krsceni pa zive ok.A ti krscen pa si jrvavijeh ruka pope.

bodin,

hahahha,sve mi se cini Risto da si nervozan. Crna Gora je uz Mila Djukanovica!

Katunjanin,

Vala ako je suditi po rijecima ,djelima i postupcima tvojim , taj ,krst hriscanski nije dopira do tvog bica iako si evo toliko decenija po najvisim crkvenim zdanjima . Bog sa nekim jeste ,sa nekim ,nece nikad biti ,pa sve da je fizicki za njega zavezan .

saci,

E da si pametan?? a da ne pametjjes, jer nemozes "ti" to, za to treba bit rodjen, i da priznas autokefalnu i se prdbavis na tu stranu, ka sto i hoces zasigurno.

Lustica Tivat,

Znaci do sad si lagao a sad ces malo istinu da nam kazes. Oces da nam se javno izvinis zbog toga pa ti mi kao vazda oprostimo i opet pocnemo da Sbujrmo, pa hriscanski je prastati ali ne moj pope i zaboravljati. Vuk dlaku mijenja ali cud nikad. Tebi je dzaba sto si krsten kad si krivo nasadjen.

Sivac,

Napreduje pop Risto, znači ipak je bila autokefalna. Stvarala državu? Neće biti, Ivan Crnojević je bio vladar Zete(države) i stvorio je mitropoliju 1485 godine, cetinjski manastir i katedru...

Momčilo,

Pa ljudi moji, kako ova osoba ( ne mogu reći vjernik, jer on to nije ) svjesno, namjerno, najprizemnije i najoholije zaobilazi istinu...i gleda te u oči. Ovo se teško nalazi...i šire u svijetu. Za rubriku vjerovali ili ne.

Vuk,

Dobro je. Popravljas se Risto. Dakle bila je autokefalna i samostalna. Još samo da prelomiš i da je bila crnogorska i šetači sa ulica AJD RAZLAZ ????

CG1,

Šta oćeš pope,dali si ti kršten,kako te Bog više takvog trpi?Sve radiš,samo ne ono za šta se predstavljaš.Ostaćeš bez bogatstva,to tebe boli pope radoviću. Biće krštenja ali u Crnogorsku ne u srpsku crkvu! VJEČNA DA SI NAŠA CRNA GORO!!!!!!!

Đoko Orlandić,

Opet ovaj lupeta. Prvo, reće da ni jedan šef države nije osnivao Crkvu. A, A. Karađorđević 1922. kada je oteo autokefalnu CPC? Drugo, reće da je MCP osnovana prije 800 godina.Laže ko... Osnovao je, takođe, Karađorđević 1929, odnosno 1931. U tom aktu čak piše "prisajedinjuje se autokefalna CG crkva".

Ostavi komentar

0/300