14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ribolovci protestovali na Vranjini: Tvrde da vodostaj nije nizak za lov

Društvo

Comments 0

Ribolovci protestovali na Vranjini: Tvrde da vodostaj nije nizak za lov

Izvor: Pobjeda

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Grupa ribolovaca juče je protestovala u Vranjini ispred uprave Nacionalnog parka „Skadarsko jezero“ uz tvrdnju da vodostaj jezera nije nizak i da ribolov treba dozvoliti, iako to ne bi bilo u skladu sa zakonom.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, na osnovu naredbe o ribolovnim zabranima, lovostaju i minimalnim veličinama ribe i drugih vodenih organizama ispod kojih je zabranjen ulov na ribolovnom području „Skadarsko jezero“, zabranilo je ulov svih vrsta ribe i drugih vodenih organizama do poboljšanja hidroloških prilika.

Grupa ribolovaca, međutim, smatra da vodostaj nije rizičan i da ribolov treba da bude dozvoljen. Oni su tražili, kako saznajemo, da budu primljeni u Ministarstvo poljoprivrede kako bi razgovarali i inicirali izmjene zakona.

Naredbom na koju se Ministarstvo pozvalo zabranjen je ribolov u vrijeme niskog vodostaja, odnosno kada se nivo vode na Skadarskom jezeru spušti ispod nivoa od 6.46 mnm, a „prema podacima organa uprave nadležnog za poslove hidrometeorologije – mjerna stanica 'Plavnica' u toku decembra, januara i februara“.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, nivo Skadarskog jezera na mjernoj stanici „Plavnica“ iznosi 6.13 mnm.

Kako Pobjeda saznaje, ribolovci smatraju da zabrana ribolova treba da stupi pri znatno nižim vodostajima, a ne kako u zakonu piše.

Član upravnog odbora NVO ,,Carp Security Group“ - Grupa za zastitu šarana Radomir Rašović ogradio se od ovih protesta, navodeći da su se okupljeni ribolovci predstavili kao „Šarandžije CG“.

''To su više oni koji se bave privrednim ribolovom. Mi nijesmo imali proteste jer to mora proći Upravni odbor. Ovo je samoinicijativno organizovala grupa ribolovaca, jer je njima ugrožena egzistencija, a mi smo sportski ribolovci, mi štitimo jezero, a oni bi da ga unište'' - kazao je Pobjedi Rašović.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja upozorilo je da je izlovljavanje ribe u vrijeme ribolovnog zabrana krivično djelo i da će sve osobe uhvaćene u krivolovu biti procesuirane.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR