Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Bogdanović: Samoregulacijom do strukovnog odgovora na kršenje standarda

| Postavio/la: Milena Aprcović

Bogdanović: Samoregulacijom do strukovnog odgovora na kršenje standarda

Događaji u proteklih dvadesetak dana od kada je Crna Gora izložena hibridnom ratu koji se, između ostalog, ogleda i u do sada nezapamćenoj kampanji dezinformacija ukazuju na potrebu snaženja principa samoregulacije, kroz formiranje jedinstvenog samoregulatornog tijela kao jedinog strukovnog, profesionalnog odgovora na kršenje novinarskih standarda, kazao je danas ministar kulture Aleksandar Bogdanović na sastanku sa predstavnicima Društva crnogorskih novinara, Draganom Mitovim Đurovićem i Nikolom Vujanovićem. 

"Čestitajući im Dan novinara, 23. januar, ministar Bogdanović istakao je da kroz etičku samoregulaciju i unapređivanje javne svijesti o značaju medijske pismenosti, Vlada Crne Gore želi da kontinuirano podstiče medije kao kritički korektiv svih pojava u društvu, svjesna da demokratskog iskoraka nema bez progresivnih i slobodnih medija.

Apostrofirajući duboke posljedice koje širenje lažnih vijesti ostavlja po principe demokratskog društva i ulogu medija koji ne djeluju u javnom interesu, ministar Bogdanović ukazao je na nemjerljiv značaj objektivnog novinarstva. I još jednom apelovao na medijsku zajednicu da kredibilnim, tačnim i pravovremenim informacijama pruži doprinos miru i stabilnosti crnogorskog društva", saopšteno je iz Ministarstva kulture. 

Aktuelna reforma medijskog zakonodavstva u Crnoj Gori, kako je ocijenjeno na sastanku, u skladu je sa najvišim standardima evropskog prava i u tom kontekstu, uz adekvatnu institucionalnu podršku, doprinijeće jačanju medijske scene.

"Sagovornici su ukazali na značaj etičke i profesionalne odgovornosti novinara sa posebnim naglaskom na izazove koje u tom kontekstu donosi digitalna era, društvene mreže i hiperprodukcija informacija. Zajednički je stav da su medijska edukacija i medijska pismenost temeljni zahtjevi današnjice, a u tom duhu i realna očekivanja etičkog djelovanja medijske zajednice.

Na sastanku je bilo riječi i o planovima za obilježavanje 150 godina crnogorskog novinarstva kao datuma od istorijsko-kulturološke važnosti u emancipaciji i izgradnji identiteta našeg državotvornog bića. Razmijenjena su mišljenja o programskim aktivnosti kojima će 23. januar 2021. dostojno ukazati na značaj ovog datuma za razvoj civilizacijsko-demokratskih procesa u Crnoj Gori", navedeno je u saopštenju. 

 

Ostavi komentar

0/300