8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Brajović o korona virusu: Pripremljeni smo za vanredne situacije

Društvo

Comments 0

Brajović o korona virusu: Pripremljeni smo za vanredne situacije

Autor: Jelena Grbović

  • Viber
Šefica SZO u CG za Antenu M

Na zahtjev Generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije u toku je sastanak komiteta za vanredne situacije kako bi se procijenilo da li epidemija korona virusa predstavlja situaciju koja može da se okarakteriše kao vanredna na međunarodnom nivou, te da li predstavlja prijetnju po javno zdravlje, kazala je šefica Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.

„Sastanak koji je trebalo da se završi juče je produžen i konsultacije su nastavljene danas u 12h. Na osnovu ekspertskog mišljenja i informacija Generalni direktor će donijeti odluku o tome da li epidemija korona virusa predstavlja prijetnju po javno zdravlje na globalnom nivou“, navela je Brajović za Antenu M. 

Brajović je naglasila da je Crna Gora ojačala nacionalne kapacitete za dijagnostikovanje i liječenje kao i menadžment za zarazne bolesti. 

„Rezultati procjene nacionalnih kapaciteta za pripremljenost za vanredne situacije u Crnoj Gori su pokazali da imamo vrlo dobre kapacitete za nadzor, da imamo vrlo dobar laboratorijski sistem, aktivne službe na graničnim prelazima koje su spremne da postupaju shodno utvrđenim procedurama u smislu da sprovedu brzu procjenu zdravstvenog stanja, izolaciju ukoliko putnik ima simptome virusa“.

Brajović je naglasila da Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje ograničenja u smislu saobraćaja i trgovine sa Kinom na osnovu postojeće epidemiološke slike.

„Istakla bih da skrining na graničnim prelazima rezultira minimalnim benefitima ali iziskuje značajne resurse. U slučaju postojanja simptoma koja upućuju na respiratorno oboljenje tokom ili nakon putovanja, putnicima se preporučuje da zatraže pomoć ljekara i pruže informacije o nedavnim putovanjima“, navela je.

Brajović je objasnila da korona virusi predstavljaju skupinu virusa koji se prenose između životinja i ljudi. Dodala je da su životinje primarni izvor infekcije te da izaziva bolesti gornjih disajnih puteva.

„Korona virus može da uzrokuje ozbiljan akutni respiratorni sindrom poznat kao SARS. Novi soj korona virusa može da rezultira nažalost fatalnim ishodom. Broj oboljelih i osoba koji su preminuli raste. Oboljenje je registrovano i među zdravstvenim radnicima koji su brinuli o oboljelim pacijentima. U 70 odsto slučajeva pacijenti su u dobi preko 40 godina“, kaže ona. 

Preporuka SZO je da se budno prati epidemiološka situacija.

„Neophodno je da se vodi računa o mjerama lične higijene, pranje ruku i posebno poštovati proceduru za nabavku i pripremu hrane“, zaključila je Brajović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR