15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Projekti Istorijskog instituta donose aplikaciju i portal o drevnoj Duklji

Izvor: Foto: ucg.ac.me

Društvo

Comments 2

Projekti Istorijskog instituta donose aplikaciju i portal o drevnoj Duklji

Izvor: ucg.ac.me

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Rad naučnoistraživačkog kadra na projektima i druge aktivnosti Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore u toku 2020. bile su povod razgovora sa direktorom Istorijskog instituta Radoslavom Raspopovićem, prenosi sajt Univerziteta. 

UCG: Sa italijanskim partnerima Istorijski institut UCG radi na izradi portala i aplikacije Doclea?

RASPOPOVIĆ: Riječ je o segmetnu projekta Budućnost prošlosti: Studija i poboljšanje drevne Duklje, Crna Gora (The Future of the Past: Study And Enhancement of Ancient Doclea, Montenegro), koji Istorijski institut UCG realizuje sa CNR iz Rima (Progetto di Grande Relevanza).

U saradnji sa IT kompanijom “HERMETIS”, članovi crnogorskog i italijanskog radnog tima su radili na izradi portala i aplikacije Doclea. Rad na tim poslovima uskoro će biti završen. 

U nastavku realizacije ovog projekta predviđena su dva izlaganja naučnih radnika Istorijskog instituta na skupovima koji će biti održani u  2020. godini, u Italiji i Hrvatskoj. Rad na projektu, takođe, podrazumijeva i dva boravka italijanskih kolega u Crnoj Gori radi završetka poslova naučnoistraživačkog karaktera. 

UCG: Rad na istraživačkom projektu „Crna Gora na političkoj i kulturnoj mapi Evrope – CLIO MAP“ ulazi u svoj drugi kvartal, sa ispunjenim dosadašnjim zadacima...

RASPOPOVIĆ: Na ovom nacionalnom istraživačkom projektu angažovani su svi naučni radnici Istorijskog instituta i dobar dio stručnog osoblja.

U toku januara je rađeno na izradi platforme za GIS bazu podataka o odabranim spomenicima crnogorske kulturne baštine, kao i istraživačke aktivnosti na prikupljanju odgovarajućih informacija za njeno popunjavanje.

U narednim mjesecima, osim unošenja u bazu podataka o zaštićenim spomenicima kulture, realizacija projekta podrazumijevaće i visok stepen mobilnosti: dolazak kolega iz Italije, Poljske, Turske, Rusije, Srbije, Slovenije, angažovanih na projektu, kao i odlazak naučnih radnika iz Instituta u navedene zemlje radi predavanja ili učešća na naučnim skupovima, shodno planiranim projektnim zadacima.

UCG: Koja istraživanja su u toku, kada je riječ o nastavku bilateralnog projekta Crne Gora i Kine: „GIS za lokalnu kulturnu baštinu: metodologija na osnovu primjera Kučke planine u Crnoj Gori i lokaliteta na kulturnoj ruti Peking-Tijanđin-Hebei u Kini“.

RASPOPOVIĆ: U okviru ovog projekta, trenutno u Crnoj Gori boravi kineski naučnoistraživački tim predvođen profesorom Jie He  sa Univerziteta u Tijanđinu, koji zajedno sa kolegama iz Istorijskog instituta vrši terenski rad na nizu spomenika crnogorske kulturne baštine u basenu Skadarskog jezera.

Ove radne aktivnosti su komplementarne istraživanjima na projektu CLIO MAP, budući da je cilj iskorišćenje tehničkih resursa kineskog tima i transfer znanja i tehnologija u cilju boljeg prikupljanja podataka o ovim kulturnim spomenicima, koji treba da budu predstavljeni i u bazi podataka koja se priprema kroz CLIO MAP.

UCG: Italijanska arheologija u Crnoj Gori naći će se u Zborniku radova, u izdanju Nacionalnog istraživačkog savjeta u Rimu. O čemu je zapravo riječ?

RASPOPOVIĆ:To  donosi nastavak bilateralnog projekta Italijanska arheologija u Crnoj Gori: istorija i perspektive naučne saradnje (Italian archaeology in Montenegro: History and Perspectives of a Scientific Cooperation), koji Istorijski institut realizuje u saradnji sa italijanskim Nacionalnim savjetom za istraživanje - Istorijski institut Mediterana (CNR-ISMA) iz Rima. 

U toku januara 2020. članovi radnog tima radili su na pripremi naučnih članaka zbornik radova Archeologia italiana in Montenegro. Storia e prospettive di una cooperazione scientifica, koji će biti štampan krajem 2020. u izdanju Nacionalnog istraživačkog savjeta u Rimu, u okviru edicije Bilateralni projekti: Italija i Crna Gora.

U zborniku će biti predstavljeni rezultati rada na projektu, a svi članovi radnog tima, i italijanskog i crnogorskog, će biti autori/autorke radova u publikaciji. Urednice zbornika su dr Carla Sfameni i dr Tatjana Koprivica. Rad na ovom projektu takođe podrazumijeva odlazak radnog tima iz Instituta u Italiju i dolazak italijanskih kolega u Crnu Goru

UCG: Tajni Vatikanski arhiv će takođe biti polje na kojem ćete raditi istraživanja?

RASPOPOVIĆ: Jedno od polja. Poslije višegodišnjeg zastoja koji je otklonjen, krajem 2019, u ovoj godini nastaviće se rad na projektu Monument Montegrina Vatikana. Partnerska institucija na ovom poslu je Istorijski institut Humanističkog centra u Budimpešti. U ovoj godini, sa kolegama iz Mađarske, radićemo na obavljanju istraživačkih poslova u Tajnom vatikanskom arhivu, prikupljanju i pripremanju za publikovanje prikupljenih dokumenata. Očekujemo završetak rada na Svesci i ove višetomne edicije.  Dokumenti iz ove sveske odnosiće se na društvenu istoriju Kotora u XVI vijeku. 

Nadamo se da ćemo, kao i prethodnom slučaju, tokom narednih mjeseci otkloniti zastoj u relizaciji crnogorsko-albanskog  projekta: Crna Gora na fotografijama ateljea  Marubi. U tome nam pomaže Ministarstvo vanjskih poslova odnosno zaposleni u Generalnom direktoratu za ekonomsku i kulturnu diplomatiju.

Osim toga, u okviru bilateralnog projekta Role of the Mountains in Determining the Identity of Slovenia and Montenegro koji Istorijski institut realizuje sa Filozofskim fakultetom u Ljubljani, slovenački istraživački tim će boraviti u Crnoj Gori u aprilu 2020, a crnogorski istraživački  će boraviti u Sloveniji, u maju 2020.

UCG: U pripremi su i druge projektne aplikacije?   

RASPOPOVIĆ: Za program HORIZON 2020, završeni su poslovi učestvovanja u pripremi projekta. Na poziv kolega sa Univerziteta u Tuluzu – Francuska, naučni radnici Istorijskog instituta su učestvovali u pripremi i pisanju projektne prijave: Pastoral COMmunity Conserved Areas of the MEDiterranean Mountains and Socio-Ecological HERitage – PRO-MED-HER, koja je sredinom januara predata u okviru programa H2020, MARIE SKŁODOWSKA-CURIE ACTIONS, Innovative Training Networks (ITN) Call: H2020-MSCA-ITN-2019. Rezultati konkursa se očekuju sredinom 2020. 

Završena je Priprema projektne aplikacije za projekat sa radnim naslovom Kolektivna memorija i revizionizam na primjeru spomenika NOB-a na prostoru bivše Jugoslavije, u kojem je Istorijski institut UCG partnerska institucija Filozofskom fakultetu u Ljubljani, u okviru EU granta Europe for Citizens-European remembrance.

Takođe je u toku izrada aplikacione dokumentacije za projekat: Petar II Petrović Njegoš u dokimentima iz fonda P.A. Lavrova,  Arhiva Ruske Akademije Nauka. Projekat bi realizovali u saradnji sa kolegama iz pomenute arhivske ustanove u Petrogradu. Realizacija projekta predstavljala bi nastavak rada Istorijskog instituta na publikovanju arhivskih izvora ruske provinijencije o Petru II Petroviću Njegošu.

Nadalje, razrada projekta iz okvira Strategije razvoja Istorijskog instituta, radi realizacije programa cjeloživotnog učenja na UCG,  podrazumijeva stimulisanje parnterstava na akreditovanju programa cjeloživotnog učenje u vidu rada: Škole latinske (a kasnije i ćirilske, osmanske i antičke) paleografije.

Škola latinske paleografije bi bila organizovana  u Kotoru. Na izradi akreditacionog programa za ovu školu radiće: Istorijski institut Humanističkog centra u Budimpešti, Budimpestanski univerzitet, Fakultet za pomorstvo UCG, Centra izvrsnosti UCG. Kordinator svih projektnih aktivnosti bio bi Istorijski institut UCG.  

UCG: Kada je riječ o planiranim izdanjima naučnih publikacija, šta da očekujemo ove godine?

Osim nastavka redovnog publikovanja časopisa Istorijski zapisi, koji izlazi od 1948. godine, u 2020 planirano je i objavljivanje nekoliko knjiga zbornika dokumenata a nadamo se i dvije publikacije monografskog karaktera. Za sada je neupitno publikovanje Zbornika radova Interconnections in the Mediterranean through time: Montenegro and Italy, 2020.

Riječ je o prvoj štampanoj knjizi u novoustanovljenoj ediciji CNR-a BRIDGES: ITALIA MONTENEGRO SERIES. U zborniku će biti objavljeni radovi prezentovani na konferenciji koja je održana u Podgorici 23. septembra 2016. godine, koja je organizovana u sklopu bilateralnog projekta Mediterannean Cultural Heritage: Montenegro and Italy: Perception and Perspectives.

UCG: Koji naučni skupovi u organizaciji istorijskog instituta UCG su planirani u narednom periodu?

RASPOPOVIĆ: Za drugu polovinu 2020. planirano je održavanje dva naučna skupa. Prvi pod naslovom Crna Gora 2030, koji predstavlja jedan od skupova iz okvira programskih aktivnosti UCG. Biće posvećen razvoju humanističkih nauka u Crnoj Gori, s posebnim  osvrtom na razvoj istorijske nauke.

Drugi naučni skup Nikola I Petrović Njegoš, vladar i reformator, posvećen je 160-godišnjici od stupanja na prijesto Nikole I i 110 godišnjici od njegovog proglašenja za kralja Crne Gore.

Oba naučna skupa biće održana u drugoj polovini ove godine.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorac

A vrijeme je da se pokrecu i razotkrivaju istine,svaka cas na peojektu

Tivat

Svaka cast jedva cekam da vidim kako ce izgledati prijekat kad se zavrsi. Ovo je od krucialnog znacaja za nasu djecu a i za one koji nisu imali odakle da uce. Konacno da se istina vidi i kaze jasno i glasno, a ne da slusamo sroske kvazi istoricare koji nude poluistine i obmane. Bravo!!!