16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Burić: SPC paravojna formacija koja ne želi da se legalizuje u CG

Društvo

Comments 2

Burić: SPC paravojna formacija koja ne želi da se legalizuje u CG

Izvor: TVCG

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Sagovornici TVCG iz Bosne i Hercegovine kažu da ih najnovija dešavanja u Crnoj Gori podsjećaju na 90-te godine. Srpska pravoslavna crkva, koja nije pravni subjekt u našoj zemlji ponaša se kao institucija koja je iznad svih pravnih i ustavnih normi i pokušava da destabilizuje crnogorsko multikulturalno društvo, ali i državu Crnu Goru, koja je, kako navode, dostigla najviše standarde demokratije.

Za novinara Ahmeda Burića pokušaj SPC da protestima spriječi primjenu zakona u Crnoj Gori, ali i kampanja koja se vodi protiv Crne Gore iz Srbije nije ništa novo, zato što je, kako kaže, pokušaj okupacije Crne Gore kontinuitet.

Burić SPC vidi kao paravojnu formaciju, koja ne želi da se legalizuje u Crnoj Gori, jer bi na taj način priznala i Crnogorce kao narod, ali i nezavisnu Crnu Goru.

"Amfilohije koji je sve samo ne duhovna ličnost, Crnogorce naziva kopiladima. U cijeloj toj stvari podržavam borbu Crne Gore da se SPC stavi u okvir koji joj pripada. Ovo je, ja se nadam kraj hegemonističkog puta Srbije po Balkanu, a njoj će se taj plan i to zlo vratiti. Prvo su mrzjeli Slovence, pa Hrvate, jer kad izgube Crnu Goru prestaje da postoji plan velike Srbije", kaže Burić za TVCG.

Bosansko-hercegovačkog pisca Mila Stojića sadašnja dešavanja podsjećaju na ekspanziju srpskog nacionalizma u bivšoj Jugoslaviji. A Crna Gora je, kaže, poseban cilj te i takve politike.

"I te snage su potpomognute iz Srbije i ne mogu se pomiriti sa činjenicom da Crna Gora ide ka Evropi i da je primjer države koja ne želi sukobe i rat, već da bude dio civilizovanog svijeta", kaže on za TVCG.

Nema sumnje, saglasan je Burić, da trenutna dešavanja liče na devedesete, ali i ne samo na devedesete.

"I ne samo na 90-te, već i na 1914. i na 1870. Onog trenutka kada shvate da im nije ostao niko koga ne mrze pogledaće se u ogledalo. SPC stavlja balvane na normalan život", navodi Burić.

Osvrćući se na ulogu crkve u savremenom društvu, Stojić kaže da nije civilizovano da crkva izlazi na ulicu, jer joj je uloga nešto sasvim drugo.

"Crkva mora biti u bogomoljama i hramovima, a ne da huška. Crkva kod nas je pohrlila u politički život, u sukobe. I mislim da je riječ o svojini i vlasništvu. Zagovaraju duhovni život, a bore se za imovinu", poručio je Stojić.

Burić je zaključio da je plan SPC neodrživ jer je protiv modernosti i dodao da je i ruski klerikalni nacionalistički korpus, u aktuelna dešavanja, debelo umiješao prste.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

primorac

"Zagovaraju duhovni život, a bore se za imovinu" ovo treba da bude plakat normalne i građanske Crne Gore,dođe mi da ih proklinnem,kažem sebi nisi ti pop risto pa da kuneš,hrišćani ne kunu samo pagani a pop risto je paganski pop.