17 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministri sa ambasadorkom Rajnke obišli Sklonište za žrtve trgovine ljudima

Društvo

Comments 0

Ministri sa ambasadorkom Rajnke obišli Sklonište za žrtve trgovine ljudima

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke posjetili su danas Sklonište za žrtve trgovine ljudima, kojim rukovodi NVO „Institut za socijalnu i obrazovnu politiku“, saopšteno je iz MUP-a.

Nuhodžić je, ovom prilikom, istakao da, kao odgovorno društvo moramo pružiti adekvatnu zaštitu i pomoć žrtavama trgovine ljudima. U tom smislu, funkcionisanje ovog Skloništa predstavlja dobar primjer saradnje  državnih institucija i civilnog sektora i i rеzultat je odgovornе politikе koju sprovodi Vlada Crne Gore.  Podsjetio je na nedavnu akciju Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva, kada je u Crnoj Gori presječen najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu.

„U jednom trenutku smo se našli pred nemalim brojem žrtava trgovine ljudima, ali su državne institucije i civilni sektor sinergijom uspjeli da adekvatno odgovore na ovaj izazov“, dodao je Nuhodžić. Ukazao je na značaj Tima za formalnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je za veoma kratko vrijeme ostvario značajne rezultate.

„MUP će, kao i do sada, posvećeno i odgovorno nastaviti da pruža  podršku sistemu zaštite žrtava. To je obaveza svih nas, nadležnih organa, civilnog sektora, medija i građana. Država i institucije sistema će još snažnije progoniti sve one koji se bave trgovinom ljudima“, kazao je  ministar unutrašnjih poslova.

Takođe, Nuhodžić je izrazio zahvalnost ambasadorki SAD-a na kontinuiranoj podršci koju pruža državnim institucijama i civilnom sektoru, kada je u pitanju trgovina ljudima.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kazao je da su kroz Javni poziv odabrali „Institut za socijalnu i obrazovnu politiku“ da razvije socijalnu uslugu pružanje smještaja žrtvama trgovine ljudima za 2020. godinu i da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja ovu uslugu finansirati u iznosu od 40.000 eura.

Nakon obilaska skloništa izrazio je zadovoljstvo razvojem ove socijalne usluge, uslovima koje sklonište pruža, kao i posvećenošću osoblja koje žrtvama trgovine ljudima pomaže pri lakšem oporavku od trauma i lakšem  integrisanju u zajednicu.

„Želim da kažem da Centar za socijalni rad pruža ovom skloništu sve potrebne usluge i podršku kako bi se lakše izborili sa  onim što je očekivano i što je politika Vlade u ovoj oblasti. Zahvaljujem se kolegama iz Vlade, posebno iz Ministarstva unutrašnjih poslova na posvećenom otkrivanju potencijalnih žrtava trgovine ljudima i svakako Ambasadi SAD i ambasadorki lično, koji su uvijek tu da nam pomognu da  pronađemo najbolja rješenja i odgovore , da se izborimo  sa  ovim izazovima, i da nam pruže svu drugu logistiku“.

Purišić je rekao da je Vlada Crne Gore obezbijedila potrebna sredstva da se ovaj servis kontinuirano finansira i dodatna sredstva u iznosu od 250 eura da se po korisniku participira u troškovima održavanja ovog skloništa.

Takođe, ministar je kazao da postoji spremnost za širenje kapaciteta ove vrste podrške i u drugim gradovima i specijalizovano za druge vidove podrške.

Ambasadorka Rajnke je iskazala zadovoljstvo što je danas pozvana da posjeti Sklonište i upozna se sa radom i naporom koji ulažu pojedinci u pružanje neophodne njege žrtavama trgovine ljudima. Ambasadorka SAD-a je izjavila da je Vlada SAD-a pomogla napore u borbi protiv trgovine ljudima, stvaranju međuresorne radne grupe koja se bori protiv trgovine ljudima, jačanju kapaciteta organa za sprovođenje zakona i da se Vlada SAD-a obavezala da će nastaviti podršku u ovom smjeru u budućnosti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR