21 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Registracija SPC: Mora biti i ne mora da znači

Izvor: Foto: MCP

Društvo

Comments 2

Registracija SPC: Mora biti i ne mora da znači

Autor: Esad Krcić

  • Viber

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori nije registrovana i ne postoji kao pravno lice.

Stav dijela javnosti da bi i SPC trebalo da bude uredno registrovana, u ovoj vjerskoj organizaciji uvijek je nailazio na otpor, a naročito je upamćena izjava mitropolita crnogorsko-primorskog, Amfilohija: “Glavarima kažem da ja njih treba da registrujem, a ne oni mene”.

Imajući u vidu odbijanje SPC da se registruje, a s druge strane činjenicu da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori posjeduje više preduzeća, postavlja se pitanje – kako su ove kompanije uopšte osnovane, ako njihov osnivač i vlasnik ne postoji kao evidentiran pravni subjekat.

“Srpska pravoslavna crkva se ponaša kao da nema nikakve obaveze prema poreskom sistemu Crne Gore”, rekao je za Antenu M, pravnik i istoričar Novak Adžić.

“I Zakon o vjerskim slobodama jasno definiše da su svi finansijski i drugi poslovi pod kontrolom države koja može svojom suverenom odlukom osloboditi ili ne, vjerske organizacije obaveze plaćanja poreza”, kaže Adžić koji naglašava da “država mora ostvariti punu kontrolu i evidenciju kada je u pitanju poreska dužnost svih učesnika u finansijsko-obligacionom i drugom pravnom prometu prema Crnoj Gori”.

Portparol Poreske uprave, Milica Vuletić je, za Antenu M, rekla da su ova preduzeća poreski obveznici kao i ostali privredni subjekti.

“Podliježu oporezivanju isto kao svi ostali poreski obveznici koji obavljaju oporezivu djelatnost i ovi privredni subjekti će, takokđe kao svi ostali, predmet inspekcijskog nadzora radi provjere regularnosti obračuna, prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza”, kaže Vuletić.

Kako je moguće da postoje preduzeća čiji osnivač i vlasnik ne postoji kao registrovan pravni subjekat?

Na ovo pitanje odgovara Milica Vuletić iz Poreske uprave.

“U Crnoj Gori je registrovano pet pravnih subjekata - vjerskih zajednica pod okriljem Srpske pravoslavne crkve: Mitropolija crnogorsko-primorska, Eparhija budimljansko-nikšićka, Metoh manastira Ostrog, Srpska pravoslavna crkva – Nikšić i Srpska pravoslavna crkvena opština – Pljevlja“, kaže Milica Vuletić iz Poreske uprave.

Ali, cetinjski advokat, Nikola Belada tvrdi da to nije istina.

“Nema tog državnog organa u Crnoj Gori koji je donio rješenje za navedene subjekte, a to što oni imaju rješenje Poreske uprave, odnosno, Zavoda za statistiku, uopšte nije dokaz o registraciji”, tvrdi Belada uz objašnjenje da, kada se organima podnosi zahtjev za izdavanje određenog dokumenta, u konkretnom slučaju “broj kod Monstata”, obavezno se dostavlja rješenje o registraciji”

“Oni su do tog broja, kod Zavoda za statistiku došli na način suprotan svim pozitivnim propisima", tvrdi Belada.

Dodatnu konfuziju u pitanje registracije unose i kontradiktornosti u vezi sa novim Zakonom o vjerskim slobodama.

Prema tumačenju ministra za ljudska i manjinska prava, Mehmeda Zenke s kraja januara, Srpsku pravoslavnu crkvu zakon ne obavezuje da se registruje.

Međutim, pravnici Novak Adžić i Nikola Belada tvrde suprotno, a Belada čak pominje i propisan rok od devet mjeseci da se to uradi.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Misko

Ma sve subjekte koje je SPC osnovala u CG u platnom prometu bez pravnog osnova osnivanja istih treba ponistiti,a tek kada se registruje moze da posluje ka sve ostale vjerske zajednice.A posto smo banana drzava i zastupljeno bezvlasce to je tesko postici,a time smo sve dalje od EU.

Obaveza

Ovdje je u pitanju i medjunarodna obaveza kontrole svih finansijskih transakcija drzave zbog "Pranja novca i finansiranja teroristickih aktivnosti" Ovo je ime zakona ili pravila u svijetu.