13 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Studenti Mašinskog fakulteta u posjeti Regionalnom vodovodu

Društvo

Comments 0

Studenti Mašinskog fakulteta u posjeti Regionalnom vodovodu

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Studenti Mašinskog fakulteta iz Podgorice uz pratnju profesora, prije dva dana, posjetili su izvorište za regionalno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja ,,Bolje sestre“ kojim upravlja JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“.

Posjeta izvorištu „Bolje Sestre“ studentima je, kako je saopšteno iz Regionalnog vodovoda, omogućila da se upoznaju sa funkcionisanjem i načinom rada regionalnog vodovodnog sistema, kojim se voda isporučuje opštinama na Crnogorskom primorju.

"Na ovaj način Univerzitet Crne Gore i JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ uspješno nastavljaju saradnju, saglasno memorandumu koji su potpisali krajem 2016. godine,uz obostranu posvećenost ove dvije institucije da studentima pored teorijske nastave pruže priliku da steknu i praktična znanja. Memorandum o saradnji između ostalog podrazumjeva saradnju sa univerzitetskim jedinicama UCG pri izradi magistarskih i doktorskih radova, saradnju po pitanju pružanja konsultantskih usluga ekspertskih kadrova UCG JP-u, saradnju po pitanju edukacije kadrova JP-a i studenata i osoblja UCG u međusobnoj razmjeni znanja i iskustava uz podršku Centra izvrsnosti, saradnju na pripremi dokumentacije za povlačenje sredstava iz EU fondova za projekte koji bi bili zajednička aktivnost UCG i JP-a uz podršku Centra izvrsnosti, razvoj ljudskih resursa JP-a i kadrovsko jačanje uz podršku Karijernog centra i dr", saopšteno je iz Regionalnog vodovoda. 

Studente Mašinskog fakulteta je pratio prof. Uroš Karadžić koji je ukazao da je ovo posjeta i saradnja sa JP „Regionalni vodovod“ veoma značajna, jer studentima pruža priliku da svoja teorijska znanja na licu mjesta povežu sa praktičnim načinom funkcionisanja jednog vodovodnog sistema. Tako su prisutni studenti u okviru studijske posjete upoznati od strane inženjerskog tima JP ,,Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ sa tehničkim rješenjem izgradnje vodozahvata ,,Bolje sestre“ koje je veoma komplikovano i specifično, načinom rada pumpne stanice, načinom rada postrojenja za UV dezinfekciju, komandnim centrom za praćenje rada i upravljanjem sistemom regionalnog vodovoda (SCADA sistem). Takođe, obišli su i laboratoriju za kontrolu kvaliteta vode, a prezentovani su im i drugi objekti u sklopu sistema koji se nalaze na drugim lokacijama u sklopu sistema.

"Studenti nisu skrivali oduševljenje motivisano posjetom izvorištu Bolje sestre, pa je tako budući mašinski inženjer Peko Vukadinović ukazao da je ovo sjajna prilika da studenti vide šta ih čeka u životu i koliko u Crnoj Gori postoji ozbiljnih projekata koji se sprovode i koji jednostavno nude sjajne beneficije", navodi se u saopštenju.

Tehnički direktor Ivan Špadijer je u obraćanju prisutnima izrazio nadu da su studentima uspješno prikazana primjenjena znanja koja se stiču na teorijskom nivou. Takođe, smatra da će ova posjeta zainteresovati mlade inženjere da svoj radni angažman vežu za vodovodni sektor jer su ovom sektoru neophodne nova snaga, mladi kadrovi i naravno elan koji je svojstven mladim ljudima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR