14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sve više napada, sve manje odgovornosti: U Baošićima pas ujeo dvoje mještana

Društvo

Comments 0

Sve više napada, sve manje odgovornosti: U Baošićima pas ujeo dvoje mještana

Izvor: Radio Jadran

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Mnogo je pasa na ulicama Herceg Novog, šetalištem, naseljima, bez vlasnika.

U azilu je do nedavno falilo hrane, a u „Čistoći“, uprkos naporima teško mogu ublažiti problem.

Sa druge strane, ni ogrlica, povodac ili korpa, te boravak u kućnom dvorištu, više nijesu garant da smo „sigurni“ od napada ili ujeda psa.

Tome svjedoče nasrtaji „domaćih“ pasa na domaće ljude u Baošićima protekle nedjelje.

U Bolnicu Meljine, na Odjeljenje hirurgije primljeno je dvoje mještana zbog ujeda pasa.

„Prvo je primljena žena, koja je imala ujed ispod nadlaktice, a par dana kasnije i dijete, kojem je ugriz psa bio na istom mjestu. Ujedi su bili od domaćih pasa, ali srećom, povrede nisu bile ozbiljne i duboke. Brzo se reagovalo, pa je izbjegnuto eventualno trovanje i infekcija. Pacijenti su nakon naše intervencije pušteni kućama“, kazali su Radiju Jadran na Odjeljenju.

Ovi psi, izgleda, još nijesu uhvaćeni, niti je njihov vlasnik kažnjen.

Sudeći po onome što običan prolaznik primijeti svakog dana, „maniju“ obaveznog posjedovanja psa, da li iz ljubavi, potrebe ili pomodarstva, većina vlasnika, čini se, ne pokazuje odgvornost ni prema svom ljubimcu niti prema okolini.

Nerijetko ih šetaju bez povoca, korpe, „braneći“ se onom: „neće on ništa, samo bi da se poigra“.

Naročit problem je dopuštanje ljubimcima da nuždu obavljaju gdje god, nakon čega se najčešće vlasnici s njima samo udalje, ostavljajući za sobom pseće tragove, na skoro svakom koraku. Za djecu i starije ljude to je najčeće „sigurna meta“.

Kazne velike, ali niko ih nije osjetio

U Komunalnoj policiji Herceg Novi svakodnevne kontrole obavljaju po službenoj dužnosti, neposrednim opažanjem ili po prijavi građana, kako bi preduprijedili eventualne napade životinja.

„Prilikom uočavanja pasa lutalica i pasa bez nadzora, Služba komunalne policije obavještava i nalaže preduzeću “Čistoća” DOO da obavi njihovo hvatanje, prevoženje i zbrinjavanje u Privremeno sklonište za napuštene životinje na Dizdarici“, ranije su kazali iz Službe Komunalne policije.

Za one vlasnike za koje se utvrdi da nijesu držali svog ljubimca u skladu sa propisanom opštinskom Odlukom, moguća je novčana kazna od 150 do 1500 eura za prekršaj fizičkom licu ako pušta pse na javnu zelenu površinu (član 18 tačka 21 Zakonom o komunalnim djelatnostima).

Takođe, novčanu kaznu od 20 do 1000 eura može dobiti fizičko lice ako ne postupa u skladu sa odredbama propisanim Odlukom o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja sa napušteim i izgubljenim kućnim ljubimcima.

Služba komunalne policije pri obavljanju intezivne kontrole, primjenjuje kaznene odredbe propisane članom 72. Zakona o komunalnim djelatnostima i članom 25. Odluke o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima.

Treba li podsjetiti da su vlasnici pasa u obavezi da ih drže u skladu sa tom Odlukom, što znači u ograđenom prostoru – kućica za pse ili u ograđenom dvorištu, koje mora biti prilagođeno njegovoj veličini, tako da ga pas ne može napustiti, a iz dvorišta se izvodi samo na povocu koji odgovara veličini i snazi psa.

Azil na Dizdarici dobija bolje uslove

U azilu za pse na Dizdarici trenutno je zbrinuto između 70 – 80 pasa lutalica, priča za Radio Jadran v.d. direktorica Čistoće, Milica Kostić.

„Kapaciteti nisu maksimalno popunjeni, jer u azilu može da se smjesti do 120 jedinki. Služba za prikupljanje pasa lutalica svakodnevno je na terenu, i ujutru i poslijepodne. Oni dnevno „uhvate“ između 3 i 5 pasa. Znamo da ih je grad prepun, a konkretan primjer je i Bijela, gdje je ova Služba prije desetak dana, za samo jedan dan „prikupila“ 20 pasa“, priča Kostićka.

Ona naglašava da je situacija u azilu sada normalizovana, budući da je bio jedan kritičan period u kojem su iz azila tražili pomoć u donacijama za hranu:

„Javilo se nekoliko donatora, pa vjerujem da više nećemo imati taj problem. Sredili smo ambulantu za preglede i vakcinaciju, pa su svi psi sada zaštićeni od krpelja. Za desetak dana trebalo bi da nam stigne i nova oprema kako bismo ih efikasnije hvatali“, dodaje ona.

Kostićka kaže da je svjesna velikog broja pritužbi građana, ali čine sve što mogu:

„Tokom zime njih je mnogo manje, međutim, sa proljećem, na ulicama se konstantno povećava njihov broj. Precizna evidencija o broju lutalica ne postoji, ali, nastojimo da ih do sezone ne bude“, uvjerava Kostić.

Služba za prikupljanje pasa juče je „uklonila“ i ženku sa troje kučića, koji su danima „gospodarili“ na Stepeništu 28. Oktobra, ispred lokala Prostorija. Nijesu bili agresivni, čak naprotiv, hrlili su svakom prolazniku, očekujući hranu i pažnju. Međutim, širili su nesnosan miris. Prve komšije u zgradi preko puta tražili su pomoć i preko našeg medija, uz tvrdnju da psi imaju gazadricu koja se o njima ne stara pravilno. Sada su zbrinuti, okupani, nahranjeni, na sigurnom, u azilu.

U svakom slučaju, ko ima psa, ima dosta obaveza i odgovornosti. Krajnje je vrijeme da kao civilizovani ljudi svako svom ljubimcu kada ga izvodi stavi korpu, drži na povocu, a izmet pokupi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR