11 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Konferencija "Pametni gradovi i urbana rješenja 2018": Zelena rješenja nijesu skupa

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Konferencija "Pametni gradovi i urbana rješenja 2018": Zelena rješenja nijesu skupa

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Podgorica je grad koji se vrlo intenzivno razvijao u posljednjih deceniju i po i došlo je do jedne velike ekspanzije, kako teritorijalne tako i populacijske i primjena novih tehnologija je neophodna kako bi grad efikasnije funkcionisao i kako bi svojim građanima pružio kvalitetniji i bolji nivo usluge, istakao je menadžer Glavnog grada Dragutin Đeković na otvaranju konferencije “Pametni gradovi i urbana rješenja 2018.”, koju je Glavni grad organizovao u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Danske.

"Stoga, Gavni grad već neko vrijeme sarađuje kako sa privatnim firmama, tako i kolegama iz inostranstva kako bi naučio što je ono najbolje što se u svijetu implementira u ovoj oblasti. I ova konferencija je u cilju razmjene iskustava iz zemlje koja je najnaprednija u svijetu kada se radi o implementaciji modernih tehnologija u gradovima u službi građana i boljoj usluzi građana u smislu pružanja boljih uslova života u urbanim sredinama“, rekao je Đeković. 

Zahvaljujući se na organizaciji konferencije, ambasador Kraljevine Danske Anders Hougaard izrazio je uvjerenje da će ona biti izuzetno produktivna i korisna za sve prisutne, budući da život u gradu ima svoje prednosti, ali da naše urbane navike nose sa sobom određene posljednice, odnosno da mogu negativno uticati na našu planetu, u smislu emitovanja CO2, zatim javljanja izazova u održivom upravljanju otpadom, adaptacije na klimatske promjene, štednje energije itd.

„Danska je u svijetu prepoznata kao lider u polju uvođenja zelenih urbanih rješenja, mnoga od njih nijesu skupa i jednostavna su. U posljednjih deceniju obezbijedili smo zdraviju životnu sredinu i ekonomski prosperitet, a Kopenhagen će postati prvi glavni grad u svijetu sa najmanjom emisijom CO2. Vjerujemo da je Crna Gora kao zemlja sa jakom evroatlantskom agendom dobro mjesto za počinjanje implementiranja nekih od rješenja koja mi primjenjujemo danas. Zato smo doveli naše eksperte i poznate firme u ovoj oblasti da pokažu da čak i male opštine mogu biti uspješne“, zaključio je ambasador Hougaard.

Tomas Lykke Pedersen, gradonačelnik Fredensborga govorio je prisutnima o uključivanju građana i lokalne poslovne zajednice u pametni, zeleni grad.

Na prvoj panel diskusiji koja je bila posvećena viziji, razvoju i dobrobiti od koncepta pametni grad, učestvovali su Tomas Lykke Pedersen, gradonačelnik Fredensborga, koji je govorio o davanju besplatnih savjeta domaćinstvima na ovu temu, Nebojša Kavarić, direktor Doma zdravlja Podgorica, koji je govorio o digitalizaciji servisa za građane u primarnoj zdrastvenoj zaštiti, Stevan Stepanović, predstavnik Kompan i Monster koji se bave izradom dječjih igrališta i javnih prostora za sport i fitnes, kao i Boris Ristović iz NVO Amplituda, koji je predstavio platformu Moje drvo, koja je urađena u saradnji sa gradskim preduzećima, a odnosi se na društveno odgovorno poslovanje kompanija i pojedinaca u dijelu ozelenjavanja javnih površina u Glavnom gradu, saopšteno je iz PG Biroa. 

U ovoj panel diskusiji učestvovao je i Vuk Vukašinović iz Crnogorskog telekoma, koji je učesnicima predstavio na koji način će Telekom pomoći uvezivanje između zdravstva i tehnologije, kao i postavljanje stanica za punjenje električnih vozila. Moderator diskusije, Dragutin Đeković, najavio je uvođenje Bike sharing sistema u Gradu sa 20 električnih i 80 konvencionalnih bicikala.

Karsten Sondergaard, gradonačelnik Eadala, govorio je na temu pametne opštine velikih ambicija, odnosno o razvoju pametnog grada za i zajedno sa građanima, dokazujući da pametno planiranje nije samo za velike gradove i opštine.

U drugoj panel diskusiji na temu Pametno i efikasno upravljanje energijom i vodom, učestvovali su Karsten Sondergaard, gradonačelnik Eadala, Kemal Lojo, menadžer za razvoj biznisa za Jadransku i crnomorsku regiju, Danfoss, Hrvatska, Dušan Durković, menadžer za Srbiju i izvoz (Crna Gora, Makedonija, Albanija), Grundfos Srbija i Morten Gjolstad Kristensen, menadžer SEAS-NVE, Danska.

Na kraju Konferencije održano je ključno izlaganje na temu Urbanizacija u Danskoj, o čemu je govorio Per Boesgaard, savjetnik za Razvoj održivih gradova – partnerstvo Ambasade Danske i Kine. Posebno je istakao partnerstva i inovacije u opštini Kopenhagen, projektu Energetske laboratorije.

Nakon toga, upriličeni su poslovni sastanci za zainteresovane učesnike Konferencije, dodaju iz Glavnog grada. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR