Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Koprivica o parastosu Mihailoviću: Bez adekvatne reakcije Vlade koncepti Moljevića i Drljevića uništiće CG

Društvo

Comments 7

Koprivica o parastosu Mihailoviću: Bez adekvatne reakcije Vlade koncepti Moljevića i Drljevića uništiće CG

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber
Bilježimo reakcije

Za sjutra je u Herceg Novom najavljeno služenje parastosa četničkom vođi i ratnom zločincu Draži Mihailoviću.

Pokušali smo da dobijemo komentar od prvog čovjeka Herceg Novog Stevana Katića iz redova Demokrata šta on misli o najavljenom skupu, je li mu sporan, hoće li reagovati, ali on na naše uporne pozive i poruke nije odgovarao.

Ostali koji su bili spremni da komentarišu sjutrašnji događaj jasno poručuju- Crna Gora to ne smije dozvoliti.

Nakon što je CDT prije nekoliko dana objavio dokumentarni film "Borba Mare Bogdanove", a gdje autori zaključuju „Mi se ovim filmom suprotstavljamo, ne samo konzervativnim i nacionalističkim strujama u našoj zemlji, nego i tom nametnutom konceptu pomirenja kojim se relativizuje istorija…”naša obaveza je da nastavimo to raditi jer ako Crnoj Gori oduzmete antifašizam, od nje će ostati ništa“.

Zato smo i pitali jednog od autora Dragana Koprivicu kako gleda na najavljeni parastos Draži Mihailoviću:

“Ukoliko crnogorsko društvo ne bude reagovalo kako treba, ukoliko Vlada Crne Gore bude reagovala samo deklarativno, samo izjavom ministra, a ne stvarnim činjenjem i sprečavanjem takvih pojava onda će koncepti Moljevića i Drljevića u Crnoj Gori postati realni, zaživjeti i dugoročno Crnoj Gori napraviti problem. Ukoliko se svi zajednički toj pojavi ne budemo suprostavili, Crnoj Gori može da se vidi vrlo brzo kraj, odnosno da budem simboličan može proći isto kao i taj Draža Mihailović, kako je prošao na Zelengori, ili još gore Crnoj Gori se neće znati grob kao što se ne zna ni Draži Mihailoviću”, kaže Koprivica.

Crna Gora ne smije dozvoliti sjutra služenje parastosa četničkom vođi i ratnom zločincu Draži Mihailoviću u Herceg Novom, poručuje u izjavi za Antenu M istoričar književnosti Novak Kilibarda.

Kilibarda smatra da to bukvalno znači potcjenivanje Crne Gore, ali i vrijeđanje manjinskih naroda u Crnoj Gori.

Parastos će kako je najavljeno služiti Mitropolija- crnogorsko primorska, što priznaje Kilibarda nije nikakvo iznenađenje:

“To što sam čuo da će u Herceg Novom biti sjutra organizovana crvkvena svečanost četničkom komandantu, zapravo i nije iznenađenje za ljude koji poznaju gospodina Amfilohija, i njegov posao od kada je došao u Crnu Goru, to je čovjek koji ne priznaje ni crnogorsku naciju, jezik, državu. To je, zapravo još jedan udarac Amfilohija Radovića na Crnu Goru, i nadam se da ova Crna Gora koja je stabilna na svom evropskom putu zabraniti taj anticrnogorski pokušaj“, smatra Kilibarda.

U reagovanju dostavljenom našem portalu iz Ministarstva kulture navedeno je taj resor najoštrije osudjuje održavanje najavljenog skupa, "ali istovremeno apeluju na građane da ne nasijedaju na provokaciju - što taj čin, bez sumnje, jeste".

"Najavljeni parastos, koji će Mitropolija crnogorsko primorska služiti nekadašnjem vodji četničkog pokreta, predstavlja nedopustiv čin - i sa istorijskog i sa kulturološkog aspekta. Zanimljivo i paradoksalno - sve se dešava u danima tokom kojih Crna Gora slavi najznačajniji datum iz svoje snažne i dugovječne antifašističke tradicije", navodi se u reagovanju.

Podsjetimo, na sajtu MCP objavljena je prije nekoliko dana najava događaja u kojem Mihailovića nazivaju komandantom Jugoslovenske kraljevske vojske u Otaždbini.

"Povodom 100 godina od mučeničke končine ruske carske porodice i 72 godine od ubistva đenerala Dragoljuba Mihailovića, u crkvi Svetog Nikole na Žlijebima kod Herceg Novog 17. jula će biti služen parastos carevima i caricama iz dinastije Romanov i komandantu Jugoslovenske kraljevske vojske u Otadžbini, sa početkom u 18 časova. Nakon parastosa biće predstavljena knjiga Nebojše Raša „Rusija i Boka 1697 – 1918“- navedeno je u najavi na sajtu MCP.

Skup, kako se navodi na sajtu Mitropolije, organizuje „Srpski soko“ iz Herceg Novog.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Zoran

Šta je sledeće da amfi odrzi parastos djurisicu.

Podgoricanin

Ako se ovo dozvoli , nije iskljuceno da bude repriza 16 oktobra . Niko ne pominje SPC i nihovu umijesanost u pokusaju drzavnog udara . Javna je tajna da se sastanci odvijaju pod otkriljem SPC i svi cute !?

Đoko Orlandić

Taman sam pomislio da pohvalim Koprivicu, na početku izjave, a on izjednjačava Drljevića i Moljevića. Pitam se, da li je on pri zdravoj svijesti. Naime, to je kao da je upoređivao uloge Jova Kapićića i Dražu Mihajlovića u vezi CG. Bolje bi bilo, a i pametije da se nije oglašavao.