Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Potpisan Sporazum za nabavku uniformi za pripadnike Vojske Crne Gore

| Postavio/la: Milena Aprcović

Potpisan Sporazum za nabavku uniformi za pripadnike Vojske Crne Gore

U Ministarstvu odbrane potpisan je međudržavni Okvirni sporazum za nabavku uniforme za potrebe Ministarstva odbrane Crne Gore na period od pet godina i Ugovor o nabavci uniforme za potrebe Ministarstva za 2018. godinu, između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske koju predstavlja Privredna agencija Ministarstva nacionalne odbrane Republike Turske »ASFAT« A.S.

"U 2017. Ministarstvo odbrane Crne Gore je posebnu pažnju posvetilo izradi tehničke specifikacije za vježbovno-terensku uniformu za pripadnike Vojske Crne Gore. U tom cilju angažovana je renomirana laboratorija Euroinspekt – Eurotextil d.o.o. iz Republike Hrvatske koja je u saradnji sa stručnim timom iz Ministarstva odbrane izradila tehničku specifikaciju koja zadovoljava sve evropske standarde kvaliteta uniforme.

Nacrte uniforme je izradila prof. dr. Mirjana Reljić, profesor dizajna na Univerzitetu u Beogradu u skladu sa zahtjevima Ministarstva odbrane", navodi se u saopštenju. 

Na ovaj način je, kako dodaju, zadržana prepoznatljiva šara i boja uniforme Vojske Crne Gore, ali drugačijeg izgleda i kvalitetnija. 

"Ovo je prilika je da Ministarstvo odbrane Crne Gore po prvi put od 2009. obezbjedi vježbovno-terensku uniformu za cjelokupan sastav Vojske Crne Gore, jer su u prethodnom periodu nabavljane samo nedostujaće količine uniforme.

Za realizaciju Okvirnog sporazuma za nabavku uniforme za potrebe Ministarstva odbrane Crne Gore je opredijeljeno 5,300.000,00 eura, za period od 2018. do 2022. Na osnovu ovog Okvirnog sporazuma Vlada Crne Gore može potpisivati ugovore za nabavku uniformi za potrebe Ministarstva odbrane Crne Gore svake godine dok traje Okvirni sporazum", dodaje se u saopštenju. 

Vrijednost Ugovora za 2018. je 1.265.079,00 eura.

"Dobijene cijene kroz međudržavni sporazum višestruko su manje u odnosu na cijene uniforme koje smo dobijali putem javnih tendera. Pored toga treba dodati i činjenicu da »ASFAT« A.S. za ovaj posao neće obračunati provizuju (koju obračunava drugim državama), što dodatno opisuje odlične odnose dvije Vlade.

Ovom nabavkom obezbijediće se kompleti uniformi za oko 2700 pripadnika Vojske Crne Gore, s obzirom da Ministarstvo odbrane stvara preduslove za osposobljavanje novih generacija vojnika kroz dobrovoljno služenje vojnog roka od 2019.

Nabavkom uniforme preko Privredne agencije Ministarstva nacionalne odbrane Republike Turske „ASFAT« A.S. Ministarstvo odbrane Crne Gore, će u kraćem vremenskom roku dobiti uniformu, direktno uticati na kvalitet uniforme, obezbjediti dugogodišnju isporuku uniforme od renomiranih turskih tekstilnih kompanija, koja će uvijek biti istog kvaliteta i dizajna", navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane. 

Okvirni sporazum i Ugovor će u ime Vlade Crne Gore potpisati ministar odbrane Predrag Bošković, a u ime Privredne agencije Ministarstva nacionalne odbrane Republike Turske „ASFAT“ A.S. generalni direktor Mahmut Sami Ceylan.

Ceremoniji potpisivanja će prisustvovati i Ambasador Republike Turske u Crnoj Gori NJ.E. Serhat Galip.

Ostavi komentar

0/300