8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kotor: Radnik pretukao vezanog pacijenta, osoblje gledalo

Društvo

Comments 0

Kotor: Radnik pretukao vezanog pacijenta, osoblje gledalo

Izvor: Dan

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković je nakon prijave porodice utvrdio da su zaposleni u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru u dva navrata zlostavljali, udarali i ponižavali jednog pacijenta u periodu od februara do marta ove godine i da ta ustanova ništa nije preduzela da spriječi kršenje njegovih prava.

Ombudsman je o slučaju obavijestio i Vrhovno državno tužilaštvo. U mišljenju ombudsmana, koje je potpisala njegova zamjenica Zdenka Perović, ističe se da se zlostavljanje dogodilo u periodu od 14. februara do 16.marta 2018. godine, čime se po drugi put u kratkom periodu ponovilo nehumano ponašanje zaposlenih prema pacijentima u toj bolnici. Prethodno je medicinski tehničar u januaru dobio otkaz nakon što je utvrđeno da je zlostavljao pacijenta.

“Otac i djed su došli da obiđu pomenutog pacijenta, kojeg su zatekli na krevetu u hodniku, sa pojasevima za vezivanje koji su bili pričvršćeni za krevet, a službenik obezbjeđenja im je kazao da ga je on fizički napao, nakon čega su ga fiksirali za krevet. Oni su tada primijetili tragove krvi na njegovoj trenerci i izraženo crvenilo na sljepoočnici, zbog čega su se odmah obratili dežurnom ljekaru i tražili da izuzme video-snimke. Prvo zlostavljanje pacijenta dogodilo se 27. februara u trpezariji, na način što ga je službenik obezbjeđenja, čiji identitet nije utvrđen, u prisustvu medicinskog tehničara ošamario najmanje tri puta u namjeri da ga kazni za njegov prethodni napad na drugog pacijenta, iako u tom trenutku pacijent nije pružao bilo kakav otpor. Zlostavljanje nije evidentirano niti prijavljeno, iako je zabilježeno na snimku kojije bolnica dostavila”.

Drugo zlostavljanje pacijenta dogodilo se 4. marta u hodniku, na način što je službenik obezbjeđenja, u prisustvu medicinskog tehničara, drugog pripadnika službenika obezbjeđenja i drugih pacijenata, pacijenta koji ga je napao, nakon što ga je savladao, a dok se nalazio u ležećem položaju, udario najmanje šest puta pesnicom u predjelu stomaka, u namjeri da ga kazni zato što ga je pacijent fizički napao.

“Službenik je odmah zatim pristupio vezivanju pacijenta za krevet fiksaciji, da bi mu, dok su pacijenta medicinski tehničar i drugi službenik obezbjeđenja držali u položaju za vezivanje, zadao još tri udarca pesnicom u predjelu glave. Konačno, nakon što su mu fiksirali noge za krevet, službenik je nastavio pesnicama da udara pacijenta i to: prvo jednim udaracem u predjelu glave, da bi ga zatim uhvatio za gornji dio tijela, povukao sa kreveta i u položaju u kojem su mu tijelo i ruke bili van kreveta, a noge vezane za krevet, zadao mu još tri udarca, od kojih dva pesnicom i jedan nogom u predjelu rebara. Drugi službenik obezbjeđenja, kao ni medicinski tehničar, nijesu spriječili službenika u zlostavljanju pacijenta, iako je bilo očigledno da službenik istrajava u namjeri da pacijenta udarcima kazni za napad na njega”, ističe ombudsman.

Iz Institucije ombudsmana navode da su opisanim postupanjima službenika obezbjeđenja sadržani svi elementi nečovječnog postupanja: učešće službenog lica, namjera kažnjavanja, bespomoćnost žrtve, kao i nanošenje bola.

“Patnja i bol koje je trpio pacijent prilikom zlostavljanja, s obzirom na intenzitet, predstavljaju nečovječno postupanje. Imajući u vidu jurisprudenciju Evropskog suda za ljudska prava, nisu prerasle u mučenje. Ovo postupanje je istovremeno i ponižavajuće, jer je kod pacijenta izazvalo strah, duševni bol i osjećaj niže vrijednosti, navodi se u odluci ombudsmana. Na osnovu snimka u koji je ombudsman imao uvid čuju se dijalozi osoblja, na osnovu kojih se može zaključiti da su vođeni između medicinskih tehničara i/ili pripadnika službe obezbjeđenja, a „ukazuju na prisustvo klime fizičkog kažnjavanja pacijenata i nekažnjivosti za takvo postupanje, a u širem smislu i na odsustvo empatije i razumijevanja za mentalno oboljela lica koja borave na ovom odjeljenju, što je nedopustivo i ukazuje na ponižavajuće postupanje prema pacijentima.“

“Dijalog se završava smijehom obje zaposlene osobe u trenutku dok napadnuti pacijent zadaje udarac drutom, vezanom pacijentu. Po svemu sudeći, zaključuje se da se razgovor koji je pratio ovaj dio snimka vodio između medicinskih tehničara koji su ranije neposredno učestvovali u dešavanju, od kojih je jedan zaista otišao i donio kaiševe za fiksaciju, a drugi se kratko obratio fiksiranom pacijentu podnosiocu pritužbe”, objašnjava ombudsman.

Ombudsman je ustanovio da je Specijalna bolnica propustila da preduzme mjere kako se ne bi ponovilo zlostavljanje, kakvo je pretrpio pacijent 2017. od strane medicinskog tehničara, jer je „rizik od toga bio realan, neposredan i predvidljiv“.

Zaštitnik podsjeća da je u svom mišljenju od 5. decembra 2017. preporučio upravi bolnice da bez odlaganja uspostavi protokol postupanja u slučajevima prijave navoda o mučenju i drugim oblicima zlostavljanja, odnosno svih postupanja/nepostupanja na štetu pacijenata i da ga se u praksi dosledno pridržava.

“Bolnica nije postupila po preporuci”, navodi se u odluci ombucsmana.

Utvrđeno je da je direktor bolnice Dragan Čabarkapa slučaj prijavio policiji tek nakon što je ombudsman pokrenuo postupak.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR