10 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Podgorica dobija spomenik Titu, Vuković: Nije bio bezgrešan, ali su alternative bile mnogo gore

Društvo

Comments 7

Podgorica dobija spomenik Titu, Vuković: Nije bio bezgrešan, ali su alternative bile mnogo gore

Izvor: Standard.co.me

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Bivši predsjednik SFRJ Josip Broz Tito dobiće spomenik u Podgoroci, odlučeno je na današnjoj sjednici SO Glavnog grada.

Za podizanje spomenika doživotnom lideru bivše Jugoslavije glasalo je 34 odbornika DPS-a, SD-a, URA-e i manjinskih stranaka, dok je protiv ovog predloga bilo četiri odbornika DF-a i SNP-a.

Odbornici Demokrata napustili su sjednicu lokalnog parlamenta prije nego što je počela rasprava o ovoj temi.

Iz URA-e su na početku rasprave kazali da neće zauzimati jedinstven stav po ovom pitanju i da će ostaviti svojim odbornicima da glasaju po sopstvenom nahođenju jer, kako su obrazložili, Tito ima i dobre i loše strane. Njihovi odbornici su ipak glasali za podiznje spomenika.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da se ovdje radi o slanju poruke da je "Crna Gora ostala vjerna antifašističkoj tradiciji".

"Medijska je manipulacija da je Tito uzrokovao bombardovanje saveznika i da je bio nepravedan prema Srbima. Tito nije bio bezgrešan i u tom režimu su stradali nevini ljudi, ali su alternative bile mnogo gore, a tu mislim na staljinizam pred kojim je stradalo stotine hiljada ljudi. Vrlo je moguće da bi cijela Jugoslavija bila Goli otok da je prevagnula ona druga struja", rekao je Vuković.

On je istakao da je rast ekonomije za vrijeme Tita bio šest odsto na godišnjem nivou, kao i da smo dobili industrijsku bazu i stanovništvo je opismenjeno.

Pedlagači iz DPS-a, kao razlog za podizanje spomenika Titu, naglasili su da je za vrijeme njegove vladavine Crnoj Gori "vraćeno pravo na naciju i da je bio prvi koji je obznanio da je luča pobune počela da se rađa u Crnoj Gori".

"Tito je od Crne Gore napravio modernu državu", poručio je odbornik DPS-a Stefan Ćulafić i ime predlagača.

Odbornici DF-a su kazali da se podizanje spomenika Titu sad potencira da bi se u drugi plan stavili pravi problemi u Glavnom gradu kao što su "gradnja u Njegoševom parku, problemi sa kanalizacijom, devastacija urbanog prostora".

Iz DF-a su kazali da ne mogu da glasaju za dizanje spomenika Titu i zbog Golog otoka ali i zato što je "on direktno odgovoran za bratoubilaštvo u Crnoj Gori, ali i slabljenje Srbije da bi Jugoslavija bila jača".

"Gospodin Vuković nema razvojni plan Podgorice pa stoga dijeli narod građenjem spomenika Titu, isto kao što je i njegov prethodnik Stijepović podigao spomenik vojvodi Mirku Petroviću. To su sve podvale DPS-a, koje služe za skupljanje političkih poena", rekao je odbornik DF-a, Zoran Lakušić.

Podsjećamo, inicijativu o tome da Podgorica podigne spomeniku maršalu čije je ime nosila 47 godina pokrenuli su iz Udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Podgorice.

U obrazloženju odluke navodi se da se na taj način trajno čuva uspomena na istaknutu ličnost, revolucionara, borca protiv fašizma, jednog od najvećih svjetskih državnika 20. vijeka.

Navodi se da je Tito bio veliki poštovalac Crne Gore i njene istorije, "uvijek spreman da joj za njene podvige oda najveće priznanje i pomogne u svemu što, za njegova vremena, nije mogla ili smjela sama uraditi".

Navodi se da je Josip Broz, prvi, koji je rekao da je Crna Gora u velikom antifašističkom ratu, 13. jula 1941.  zapalila iskru evropskog otpora toj pošasti.

Podsjeća se da je jedinstven primjer u istoriji borbe protiv fašizma da je komandant jedne vojske bio stalno na čelu svojih boraca i da je u toj borbi bio i ranjen.

Navodi se da je nemjerljivo bilo Titovo zalaganje da se formira Komunistička partija Crne Gore, da je bio inicijator velike akcije solidarnosti jugosovenskih naroda i republika u saniranju šteta od zemljotresa 1979. godine.

Ističe se da postoje brojni razlozi da, u gradu koji je decenijama časno nosio njegovo ime, bude postavljen spomenik svjetskom i našem vizionaru kakav je bio Josip Broz Tito.

"Ne samo kao znak zahvalnosti za prošlo, već i kao orijentir za ono što nas čeka na putu ispunjenja nade naših predaka da ćemo, njima u čast, nama za ponos i našim potomcima za dobro, sačuvati i razvijati nezavisnu, slobodnu, evropsku Crnu Goru", kaže se u obrazloženju.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Bosko Agram

Zašto su Sekula Drljević ili Krsto Popović "mnogo gore" opcije od Tita? Zašto je nezavisna Crna Gora "mnogo gora" opcija od Jugoslavije sa srbijanskom dominacijom? Jel fašizam jedini razlog? Dobismo ga svakako 89te i traje..! Razumio bih da to neko tvrdi u vrijeme SFRJ, ali u nezavisnoj Crnoj Gori?!

Damjan Kula

Zamislite kakvo obrazloženje,"nije bio bezgrešan ali su alternative bile gore". E, od vas je svaka alternativa gora!

Nikola

Zar se nije prije svega nekoliko dana, svjedoceci na sudu, bivsi predsjednik SNP-a, Predrag Bulatovic, hvalio kako je iz porodice koja je dala pet nosilaca Partizanske spomenice?