15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zaključeno 27 sporazuma o priznanju krivice

Hronika

Comments 0

Zaključeno 27 sporazuma o priznanju krivice

Izvor: Vikend novine

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

U prvoj polovini godine specijalni tužioci zaključili su 27 sporazuma o priznanju krivice, od toga 26 sporazuma sa fizičkim licima i jedan sa pravnim licem, navodi se u Izvještaju Specijalnog državnog tužilaštva, za period od 1. januara do 1. jula, prenose Vikend novine.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, to je za 20 više zaključenih sporazuma, a za 18 više nego u 2017.

“U zaključenim sporazumima o priznanju krivice kazne su zatvorske, s tim što je u nekima kumulativno sa zatvorskom kaznom kao sporedna kazna izricana i novčana kazna i oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, dok je u nekim sporazumima dogovorena i novčana uplata u humanitarne svrhe”, navodi se u Izvještaju SDT-a.

Kako se dodaje, primjenom ovog instituta krivična stvar se rješava nagodbom Državnog tužioca i okrivljenog o najznačajnijim pitanjima krivičnog postupka, a shodno odredbama ZKP-a sporazum o priznanju krivice može se zaključiti za krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti, osim krivičnih djela terorizma i ratnih zločina.

Tako je zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije zaključeno četiri sporazuma o priznanju krivice, od kojih su dva usvojena od suda i na osnovu njih je donijeta presuda kojom se okrivljeni osuđuju na kaznu zatvora, dok dva sporazuma još čekaju odluku suda.

“Zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije zaključena su tri sporazuma o priznanju krivice, koji su usvojeni od suda i na osnovu kojih je donijeta presuda kojom se okrivljeni osuđuju na kaznu zatvora, i novčanu kaznu kao sporednu u iznosu od 5.000 eura u korist budžeta Crne Gore i uplata u humanitarne svrhe u korist ZU Specijalne bolnice za psihijatriju Dobrota Kotor u visini od 20.000 eura, na ime paušala ukupno uplaćeno 400 eura”, stoji u Izvještaju.

Jedan sporazum čeka odluku suda, a sklopio ga je optuženi za neovlašćenu proizvodnju držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300. Takođe, jedan sporazum zaključen je i usvojen od suda, i to zbog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Na osnovu njega je donijeta presuda kojom je okrivljeni osuđen na kaznu zatvora i novčanu kaznu kao sporednu u iznosu od 2.000 eura. Dogovorena je i novčana uplata u humanitarne svrhe u korist Kliničkog centra Crne Gore u visini od 200 eura.

“Zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa zaključen je jedan sporazum o priznanju krivice, koji još uvijek čeka odluku suda, dok je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa i krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije zaključeno šest sporazuma koji takođe čekaju odluku suda”, navodi se u polugodišnjem izvještaju.

Na osnovu sporazuma o priznanju krivice okrivljeni za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije osuđen je na kaznu zatvora.

“Zbog krivičnog djela pranje novca zaključen je jedan sporazum o priznanju krivice, koji je usvojen od suda i na osnovu kojeg je donijeta presuda kojom je okrivljeni osuđen na kaznu zatvora i novčanu kaznu kao sporednu u iznosu od 5.000 eura u korist budžeta Crne Gore kao i 20.000 eura na račun trezora (novac pribavljen kriminalnom djelatnošću)”, podaci su iz izvještaja.

Zbog pranja novca i utaje poreza i doprinosa zaključen je jedan sporazum o priznanju krivice sa fizičkim licem i jedan sa pravnim licem, koji su usvojeni od strane suda, pa je donijeta presuda kojom je okrivljeni osuđen na kaznu zatvora i novčanu kaznu kao sporednu u iznosu od 3.000 eura, a pravno lice na jedinstvenu novčanu kaznu u iznosu od 75.000 eura u korist budžeta, a na ime imovinskopravnog zahtjeva na račun Poreske uprave iznos od 89.820.00 eura, dok je u humanitarne svrhe uplaćen iznos od 3.000 eura u korist JU Resursni centar za obrazovanje i osposobljavanje “1. jun” Podgorica. Odluku suda čeka sporazum SDT-a i okrivljenog za nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

“Zbog krivičnog djela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi i krivičnog djela stvaranje kriminalne zaključeno je šest sporazuma o priznanju krivice, od kojih su tri sporazuma usvojena od strane suda i na osnovu njih je donijeta presuda kojom se okrivljeni osuđuju na kaznu zatvora, dok je u humanitarne svrhe 2.500 eura ulaćeno NVO Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju Podgorica, dok je 2.000 eura uplaćeno u korist JU Dom starih Bijelo Polje”, zaključuje se u sporazumu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR