10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rakočević: Izručenje Kneževića izvjesno

Hronika

Comments 0

Rakočević: Izručenje Kneževića izvjesno

Izvor: Nova M

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Mjerama obezbjeđenja, pojavljivanjem pred sudom, te jemstvom i formalno je počeo proces ekstradicije odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

On je, prenose mediji, u Velikoj Britaniji saslušan po potjernici koju je za njim raspisalo Specijalno državno tužilaštvo.

U ovom slučaju se, objasnio je za Novu M profesor Pravnog fakulteta kriminolog Velimir Rakočević, postupa u skladu sa crnogorskim Zakonom o pružanju međunarodne krivčno-pravne pomoći u skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji sa dodatnim protokolima, gdje postoji 100procentna usaglašenost.

„Procedura je sljedeća: nakon lociranja lica, licu se određuje ili ekstradicioni pritvor ili se određuju druge mjere kao što su te alternativne u ovom slučaju, uglavnom bitno je da je to lice pod kontrolom, da ne može pobjećii da narvno se obezbijedi njegovo prisustvo u postupku ekstradicije“, ističe profesor Pravnog fakulteta Velimir Rakočević.

Tako je, saznaje portal Analitika, Kneževiću britanski sud oduzeo sva tri pasoša – britanski, crnogorski i kiparski, zabranjeno mu je da napušta tu zemlju kao i da se probližava aerodromima, željezničkim stanicama i lukama, te kretanje van kuće poslije 23 sata . Takođe, određena mu je mjera nadzora i kaucija od 70.000 funti. Tome se, kako navodi Rakočević, pribjegava upravo zbog spriječavanja bjekstva. Imajući u vidu da su sve ove mjere limitirane na period do šest mjeseci, sve radnje se moraju preduzeti da bi se i izručenje dogodilo u tom roku, ističe Rakočević.

„Ne može trajati godinama, ipak postoje neki razumni rokovi pogotovo u kada je pravno jasna situacija, kad se prilože dokazi, i kad se radi o krivičnom djelu za koje je obavezno izručenje. Prema tome, naročito kad imamo bilateralne zakone oni olakšavaju procedure, i lice se može relativno brzo izručiti- koliko je to? pa ne možemo prejudicirati, ali kada su jasne situacije može se završiti za nekoliko mjeseci- kaže on.

Za Kneževićem je raspisana crvena Interpolova potjernica. Nadležni pravosudni organ Crne Gore kompletnu dokumentaciju, odnosno predmet dostavlja Ministrastvu pravde koje predmet dalje proslijedjuje nadležnom organu zamoljene države. 

„To Ministarstvo dostavlja predmet nadležnom sudu. Dakle, nadležni sud je dužan da to lice sasluša, da izvrši uvid u dokumentaciju, da sasluža nadležanog državnog tužioca, i kad sprovede kompletan postupak on donosi odluku o izručenju ili o odbijanju izručenja“-poručuje Rakočević.

Prema mišljenju Rakočevića, u ovom konkretnom slučaju do odbijanja izručenja ne može doći, imajući u vidu sve raspoložive dokaze. 

Odbjegli kontroverzni biznismen Duško Knežević se u Crnoj Gori tereti za više krivičnih djela- stvaranje kriminalne organizacije, višemilionske prevare, utaje poreza i doprinosa kao i pranje novca. Njemu je nedavno i blokirana čitava imovina.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR