Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Pripremno ročište zatvoreno za javnost

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Pobjeda/Portal Analitika

Pripremno ročište zatvoreno za javnost

Pripremno ročište optuženih u predmetu ,,Primorka“ juče je zatvoreno za javnost, piše Pobjeda.

Prema navodima optužnice, kako piše ovaj list, koja je potvrđena sredinom marta, malverzacijama bivšeg izvršnog direktora NLB-a Črtomira Mesariča državna kasa je oštećena za 6.651.611 eura u korist banke kojom je ovaj optuženi rukovodio.

Osim Mesariča, piše dalje Pobjeda, optuženi su vlasnik grupe ,,Krisma“ Nebojša Bošković, koji je privatizovao ,,Primorku“, direktorka ,,Krisme trejd“ Biljana Bošković, direktor ,,Primorke“ Svetozar Marković, direktor ,,Melgonija Primorke“ Vinko Marović i direktor ,,Krisma motorsa“ Milenko Marković. 

Kako navode, Tužilaštvo je Mesariča označilo kao organizatora kriminalne grupe i osobu koja je osmislila plan prema kojem je ,,Primorka“ a.d. Bar u stečaju odustala od reorganizacije i da novčana sredstva dobijena od državne pomoći i kredita NLB banke upotrijebi za otplatu kredita ,,Krismi motors“ i ,,Krismi trejd“.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, ,,spriječeno oživljavanje proizvodnje i stvaranje uslova da ,,Primorka“ može vraćati kredite iz svojih sredstava i vremenom se razdužiti, a sve sa ciljem da se zbog nemogućnosti otplate kredita realizacijom hipoteke dobije imovina ovog preduzeća za više puta nižu cijenu od realne vrijednosti i na preuzetu imovinu ostvari dodatna dobit realizacijom investicija na predmetnom zemljištu, navodi Pobjeda.

Nebojša Bošković je, prema optužnici, imao zadatak da vrbuje druge pripadnike, osniva preduzeća u inostranstvu preko kojih će realizovati plan.

Kako navodi ovaj list, Ootuženi Svetozar Marković sačinjavao je i potpisivao dokumenta sa neistinitim podacima, a sve sa ciljem da se dobiju pogodnosti za ,,Krismu trejd“ i ,,Krismu motors“. Sa druge strane, Biljana Bošković kao direktor u ,,Krismi trejd“ potpisuje pomenutu dokumentaciju sa neistinom sadržinom, potpisuje ugovor o vraćanju duga Vladi Crne Gore, zahtjeve za dobijanje kredita i državne pomoći, pa sa optuženim Nebojšom Boškovićem osniva preduzeće na Kipru. SDT sumnja da je preko tog preduzeća trebalo da se prikaže strani kapital koji bi navodno oživio proizvodnju u ,,Primorci“.

Ostavi komentar

0/300