12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Kašćelan poslao vođe navijačke grupe da me pritiskaju zbog dugovanja"

Hronika

Comments 0

"Kašćelan poslao vođe navijačke grupe da me pritiskaju zbog dugovanja"

Izvor: Pobjeda/Portal Analitika

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Saslušanje Milana Dragovića, trenutno nastanjenog u Hrvatskoj, a koji je 2016. godine u Specijalnom tužilaštvu optužio Slobodana Kašćelana da ga je prinudio da potpiše ugovor o pozajmici na iznos od 250.000 eura, iako mu je u tom trenutku dugovao ukupno 50.000 eura, zakazano je 10. decembar video linkom, prenosi Pobjeda.

Kako navode, sudija Dragoje Jović juče je u podgoričkom Višem sudu saopštio da je zbog nejavljanja Dragovića da svjedoči u postupku protiv Kašćelana, sud putem međunarodne pravne pomoći zatražio od pravosudnih organa Hrvatske da obezbijedi uzimanje iskaza od ovog svjedoka video linkom. Prema iskazu datom pred tužiocem Sašom Čađenovićem 18. avgusta 2016. godine, piše Pobjeda, Dragović je tvrdio da je od Kašćelana, preko Gorana Ljubatovića, 2006. i 2007. godine uzeo u tri navrata ukupno 45.000 eura koje mu je vratio uz 10 odsto kamate iako nije istekao mjesec od dana pozajmice.

 ISPLATE 

Kako navodi Pobjeda, novac je pozajmljivao kako bi vraćao rate Hipo Alpe Adria banci od koje je uzeo kredit od 250.000 eura za adaptaciju vile ,,Luković“ u Prčanju, a koje nije mogao izmirivati jer je kroz posao izgradnje benzinske pumpe zapao u krizu i izgubio 250.000 - 300.000 eura. U međuvremenu je upoznao Kašćelana koji mu se ponudio da mu pozajmljuje novac ukoliko se ponovo nađe u neprilici. Dragović 2008. godine odlučuje da kupi brod, ali za kredit u Prvoj banci bilo mu je neophodno da položi učešće od 40.000 eura a koje je pozajmio od Kašćelana. Dragović je podigao kredit sa novcem koji mu je pozajmio Kašćelan, kupio brod, koji je nakon dva-tri mjeseca potonuo. 

Kako je brod bio osiguran, piše Pobjeda, Dragoviću je osiguravajuća kuća isplatila cjelokupnu sumu vrijednosti broda od koje je izmirio kredit u banci, ali i vratio novac Kašćelanu sa pripadajućom kamatom. Kašćelan i Dragović su poslovali bez ijednog problema pune tri godine, sve do 2009. godine. Te godine Dragović od Kašćelana uzima na zajam 20.000 eura, navodeći da se ne sjeća u koje svrhe mu je bio potreban, ali se sjeća da mu je bio neophodan. Iako nije vratio dug od 20.000 eura, Dragović se iste godine kod Kašćelana dodatno zadužuje 30.000 eura jer nije mogao da servisira obaveze prema kreditu koji je imao u Hipo banci.

"Znam da sam za ovih 30.000 eura sa njim prvo razgovarao telefonom, a nakon toga sam otišao u kotorsku bolnicu gdje je Kašćelan ležao zbog upale pluća. Rekao mi je da će mi dati te pare nakon kraćeg razmišljanja s obzirom da sam mu već bio dužan 20.000 eura. Saopštio mi je da moram potpisati ugovor o pozajmici na 250.000 eura i ugovor o hipoteci kojom bi se garantovao povratak pozajmljenog novca. Prihvatio sam te uslove jer nijesam imao izbora" – ispričao je Dragović, a prenijela Pobjeda. 

On je naveo da u toku razgovora sa Kašćelanom ni u jednom trenutku nije pomenuta opcija da te ugovore zaključi sa njim već sa Goranom Ljubatovićem. Ugovori koje je pripremio advokat Boško Grgurović su potpisani 23. novembra 2009. godine, a nakon ovjere u sudu Dragoviću je, prema vlastitom kazivanju, novac iza zgrade Osnovnog suda u Kotoru predao Igor Božović u prisustvu Ljubatovića. 

POSJETE 

Kako navodi ovaj list, ugovoru je precizirano da Dragović vrati novac sa pripadajućim kamatama do 1. juna 2010. godine. Dragović navodi da ga do 1. juna 2010. godine niko nije zvao niti prijetnjama podsjećao na obaveze vraćanja novca, ali nakon toga uslijedili su česti pozivi Kašćelana koji se interesovao kada će mu novac biti vraćen, a u nekoliko navrata posjećuje Dragovića u društvu Radoja Zvicera. Kako nije bio u stanju da vrati pozajmljeni novac, Dragović je dao oglas za prodaju palate ,,Luković“. Na početku palata je cijenjena za 2,2 miliona, a nakon toga za 1,8 miliona eura.

Cijena je spuštena i na 1,6 miliona eura, ali kupaca nije bilo. U jednom trenutku 2012. ili 2013. godine, Dragovića koji se već preselio u Hrvatsku kontaktira Igor Božović koji mu saopštava da ima kupce za vilu, ali do prodaje nije došlo. U maju 2014. godine Dragović dobija informaciju da je Kašćelan sa nekoliko momaka, koji su bahato rastjerali ljude sa ponte ispred vile, ušao u palatu ,,Luković“. Kašćelan je poslije Dragoviću u telefonskom razgovoru pojašnjavao da je dovodio kupce da razgledaju vilu i da je ujedno izluftirao.

 Krajem jula 2014. godine Dragović je, kako je ispričao, a prenijela Pobjeda, dobijao poziv od navodnog kupca, međutim na mjestu sastanka u jednom hotelu u Herceg Novom su ga dočekali Ivan Bogdanov, Marko Vukčević, Slobodan Pajić, izvjesni Govedarica, Steva Arnautović, vođe navijačke grupe Crvene zvezde.

"Shvatio sam da se Kašćelan poznaje sa Bogdanovim jer je odgovarao opisu osobe koja je sa Kašćelanom nezvano ulazila u moju kuću. Momci se nijesu interesovali za kupovinu kuće već su mi odmah tražili 250.000 ili 300.000 eura sve na račun navodnog duga koji imam prema ocu Slobodana Pajića. U tom trenutku imao sam strah od cjelokupne situacije i jedino o čemu sam razmišljao je da izađem iz tog restorana i odvojim se od tih momaka. Na kraju razgovora su mi rekli da razmislim o svemu, te da za dva dana u hotel ,,Admiral“ u Herceg Novom im donesem 30.000 ili 40.000 eura kako bi ih oraspoložili" – ispričao je Dragović, a prenosi Pobjeda. Novac nije ponio već je cijeli slučaj prijavio policiji. 

PRITISAK 

Pošto je od inspektora saznao da je Kašćelan u Beogradu viđan sa Bogdanovim, Vukčevićem i ostalima, Dragović je zaključio da je Kašćelan ove momke poslao da mu traže pare, odnosno da vrše pritisak. Naredne dvije godine Dragovića niko nije uznemiravao oko duga, ali 25. maja 2016. godine saznaje da je Goran Ljubatović dobio jedan dio - 136 metara kvadratnih palate ,,Luković“ za iznos od 146.000 eura kroz nezakonitu prodaju koju je zakazala javna izvršiteljka Branka Samardžić.

"Iz zaključka o namirenju od 8. aprila 2016. godine javnog izvršitelja Branke Samardžić, prodajom dijela kuće Ljubatoviću je namireno 107.000 eura, odnosno po kome ja sam njemu dužan još oko 143.000 eura iako sam pozajmio svega 50.000 eura" – kazao je Dragović.

On je kazao, kako piše Pobjeda, da je ranije prodao 130 metara kvadratnih kuće za iznos od 390.000 eura od kojih je 150.000 eura namirio dugovanja prema Hipo banci.

"Iz ovog se vidi da sa prodajom koja je vršena preko javnog izvršitelja nešto nije u redu" – rekao je Dragović. 

On je istakao da je sav proces od strane javnog izvršitelja rađen nezakonito jer on nikada nije dobio bilo kakav dokument da je postupak o namirenju pokrenut. Jedino što je dobio je prigovor Hipo banke na nezakonitost postupka koji je vodila Samardžić. -Takođe, ukazujem da katastar u ovom slučaju nije radio zakonito jer ne postoji ni jedna zabilješka o pokretanju postupka namirenja, što je bila njihova zakonska obaveza – naveo je Ljubatović u istrazi. 

Sa druge strane, navodi Pobjeda, Kašćelan je prilikom odbrane negirao sve tvrdnje koje je iznio Dragović. Osim Kašćelana, na spisku optuženih su Igor Božović, Aleksandar Đurišić, Vladimir Božović, Siniša Vlahović, Igor Đurišić, Davor Prelević i Miloš Radonjić, braća Nikola i Igor Andrić, Goran Ljubatović, Tripo Moškov, Đerđ Camaj, Aleksandra Bogićević i Stefan Brnović. Optužnica protiv Zlatka Samardžića i Ilije Dedovića takođe je spojena sa postojećom u ovom predmetu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR