11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Podgorica: Za nestalom djevojčicom policija traga tri dana

Hronika

Comments 0

Podgorica: Za nestalom djevojčicom policija traga tri dana

Izvor: Dan

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Službenici Uprave policije već tri dana tragaju za dvanaestogodišnjom djevojčicom čiji je nestanak prijavljen u srijedu. U policiji je Danu potvrđeno da je potraga u toku, ali da ne mogu davati nikakve detaljne informacije jer se radi o maloljetnici.

U cijeli slučaj je uključen i Centar za socijalni rad Podgorica, iz kojeg su za Dan saopštili da preduzimaju radnje iz svoje nadležnosti.

“Centar preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti, ali prema zakonu ne smije davati nikakve informacije”, saopšteno je iz te ustanove.

Prema nezvaničnim informacijama, vijest o nestanku djevojčice nije objavljena u medijima jer porodica ne želi da se eksponira. Sagovornici iz Uprave policije kazali su da oni nikada ne izdaju saopštenja o nestalima, već da to obično uradi porodica.

Informaciju o nestanku djevojčice juče je objavila i NVO Banka hrane, objavljujući izjavu majke, koja je željela da ostane anonimna kako bi zaštitila privatnost porodice. Banci hrane poznat je identitet majke i porodična situacija.

Ona je navela je već tražila pomoć od nadležnih institucija, jer joj je dijete i ranije bježalo od kuće, ali je brzo pronalažena.

“Sve sam pokušala, ne uspijevam da je vratim na pravi put. Svaki dobronamjeran savjet je dobrodošao jer od nadležnih institucija osim osude, kritike i pomalo prijetnji ne dobih ništa. Jednoroditeljska smo porodica, troje djece, dugo godina bez alimentacije, niti znanja gdje je otac. Dvoje djece je bez grešaka i ispada, ali sa najmlađom od 12 godina bijem bitku još od ljetos”, navela je majka djevojčice.

Kazala je da joj je kćerka i ranije samovoljno napuštala kuću, ali da se vraćala.

Iz Banke hrane su saopštila kako imaju saznanja da ima dosta djece koja bježe od kuće.

“Očigledno nemamo institucije koje mogu da se bore i djeluju u korist djece koja pokazuju ovakvo ponašanje tj. napuštaju dom iz svojih, njima znanih razloga. Da li je pubertet u pitanju i buntovničke godine ili neshvaćenost u porodici, siromaštvo ili ko zna šta već, razloga za brigu društva ima. Zarad mladosti i krize u kojoj se nalaze mnoge porodice molimo institucije da nađu način i edukativno i preventivno djeluju da se ne ponavljaju ove situacije”, navode iz Banke hrane.

Oni smatraju da moramo imati ustanovu zatvorenog tipa u kojoj bi ‘zalutale maloljetnike edukovali, naučili ih šta život i neodgovorno ponašanje nosi sa sobom i osnažene ih vratili svojim porodicama.

“Najlakše je osuditi i tražiti krivca. Krivci smo svi jer smo dopustili da su djeca sama, bez nadzora mnogo više nego što je ranije bio slučaj. Da bi opstali, plaćali račune roditelji rade ne birajući vrijeme i poslove. Zato, molimo kreatore javne politike da više misle na djecu i porodicu. Moraju se stvoriti uslovi da djeca budu zbrinuta da bi roditelji radili”, navode u Banci hrane.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR