14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dedović i Stamatović poslove vodili iz Atine, mislili da su na sigurnom

Hronika

Comments 0

Dedović i Stamatović poslove vodili iz Atine, mislili da su na sigurnom

Izvor: Dnevne novine

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Zbog nedavnog ubistva dvojice vođa “škaljarskog klana” Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u glavnom gradu Grčke, kao i podatka da se u toj zemlji nalazi veći broj pripadnika kriminalnih klanova, Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje formiralo je posebnu grupu za specijalne zadatke koja će se baviti isključivo dosijeom pod kodnim imenom “Kotor”.

Grčki mediji tvrde da su pripadnici sigurnosti iz Atine tokom posjete Beogradu dobili informacije ne samo o prisustvu “škaljaraca” i “kavčana” u Grčkoj, već i listu svih traženih kriminalaca sa teritorije bivše Jugoslavije koji su aktivni u toj državi, prenose Dnevne novine.

“Štab ElAs želi da spriječi ‘balkansku mafiju koja je nastanila Grčku prethodnih godina, pretvorivši tu zemlju u koloniju kriminalnih grupa. Istrage pokrivaju procese još od 2017. godine, kada je uhapšen državljanin Srbije Martin Matijašević na Glifadi, a tom prilikom je pronađeno 136 kilograma čistog kokaina u njegovom luksuznom apartmanu u atinskom predgrađu Varkiza. Njegov šef, Jovan Vukotić, koga su svi znali pod imenom “Ivan”, uspio je da pobjegne u Tursku, ali je 2018. godine uhapšen u Antaliji i izručen Srbiji. “Ivan”, kako će se na kraju ispostaviti, bio je sa Igorom Dedovićem”, navodi se u tekstu Prototeme.

Prema prvim informacijama, istraga te posebne grupe pokazuje da je “Dedović odlučio da ode u Atinu, sa jedne strane, kako bi popunio prazninu koju je ostavilo hapšenje Vukotića, a sa druge strane, kako bi se sakrio od “kavčana” i napravio veliki biznis koristeći luku u Pireju”.

“Dokazi pokazuju da su Dedović i Stamatović stigli u Atinu 2018. godine koristeći prave hrvatske pasoše, koji su izdati na ime preminulih Hrvata. Informacije otkrivaju da su platili 26.000 dolara za dokumenta… Dedović je godinama putovao Evropom koristeći imena kao što su Dragan Popović i Dušan Stanić. To što je imao dokumenta članice EU dodatno mu je olakšalo da lakše prolazi kontrole i nije imao problema da duže boravi u zemljama Unije. Sa druge strane, Stamatović je morao da nestane, jer je služio zatvorsku kaznu od 12 godina u Podgorici kao član “škaljaraca”, tvrdi Prototema.

Dedović se osjećao prilično sigurno u Atini, misleći da je pokrio sve tragove i da je utekao “kavačkom klanu”, koji su tada mislili da se krije u Turskoj.

“Igor, opijen moći i novcem, precijenio se i napravio grešku što je doveo porodicu i njegovog partnera Stamatovića u Atinu, ne znajući da će to otkriti njegovu lokaciju” piše sajt Prototema.

Kako navodi taj portal, Dedović i Stamatović ubijeni su u taverni pred ženom i djecom, a napadači su “pobjegli sa lica mjesta za 30 sekundi, nalik scenama koje smo mogli da vidimo u starim holivudskim filmovima o mafiji”.

Prema pisanju grčkih medija, dvojica “škaljaraca” promijenili su lični opis. Smršali su, pustili su bradu i promijenili frizuru.

Takođe, “predstavljali su se kao hrvatski biznismeni sa srpskim korijenima”. Nisu bili naoružani i izbjegavali su nevolju. Nisu imali automobile, već su koristili javni prevoz, a ponekada taksi vozila. Mijenjali su adresu stanovanja skoro svake sedmice, a komunicirali su sa suprugama i saradnicima preko kodiranih web poruka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR