15 °

max 21 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

21° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 8°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Visoka stopa rasvjetljavanja ubistava utišaće "rat" klanova

Hronika

Comments 0

Visoka stopa rasvjetljavanja ubistava utišaće "rat" klanova

Autor: Žarko Vujović

  • Viber

Visoka stopa rasvjetljavanja krivičnih djela čiji su počinioci organizovane kriminalne grupe razlog je da očekujemo pad aktivnosti kriminalnih klanova, smatra kriminolog Velimir Rakočević. 

Policija je, hapšenjem jedne osobe, na putu da rasvijetli nedavno ubistvo Novljanina Šćepana Roganovića, koji je slovio za pripadnika kavačkog klana.

Istražitelji vjeruju da je to ubistvo Roganovića, čiji je otac ubijen prije skoro tri godine, nastavak obračuna dva zaraćena klana, i da je riječ o osveti za ubistvo Veselina Vukotića, oca navodnog vođe ''škaljaraca'' Jovana.  

Velimir Rakočević smatra da treba očekivati pad aktivnosti kriminalnih klanova, između ostalog, zahvaljujući radu državnih organa.

''Trenutno je procenat rasvjetljavanja ovih krivičnih djela preko 80 odsto, što je uspijeh i u međunarodnim razmjerama. To može najviše da utiče na smanjenje kriminalnih aktivnosti, posebno kada se radi o ovim suprotstavljnim klanovima'', rekao je Rakočević.

Trenutno su pripadnici vrha kriminalnih klanova ili u zatvoru ili pod zemljom, pa se postavlja pitanje da li su kavački i škaljarski klan pred nestankom.

''Praksa pokazuje da kriminalni klanovi ovog adaptibilnog tipa mogu biti toliko žilavi, da traju ne samo decenijama nego i znatno duže. Sve zavisi od toga koliko uspijevaju da se prestrukturiraju ubistvom ili zatvaranjem njihovih vodećih pripadnika. Generalno gledano, nikad se ne može stoprocentno tvrditi da je klan u potpunosti nestao sa kriminalne scene'', kaže Rakočević.

Policija traga i za jednom ili više osoba koja su sinoć u Zeti učestvovala u ranjavanju Bojana Anđušića.

Rakočević, uprkos tome, ističe da se ne može govoriti o ugroženoj bezbjednosti građana.

''Iako krivična djela ove tiplogije uzenemiravaju javnost i građani se ne mogu osjećati spokojno, to nikako ne znači da je bezbjednosno stanje u državi ozbiljno narušeno, daleko od toga. Ne dovode se u pitanje ključne vrijednosti države, prevashodno bezbjednost građana i javni red i mir. Sa druge strane, da bi se bezbjednost sačuvala mora se intenzivno raditi na suzbijanju ovih pojava u samom korijenu, i pokušati da se negativne posljedice svedu na najmanju moguću mjeru'', ocijenio je Rakočević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR