Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Iz Budve se orilo: "Divna je srpska Boka...Boj se bije za slobodu Srbije"

| Postavio/la: Milena Aprcović

Iz Budve se orilo: "Divna je srpska Boka...Boj se bije za slobodu Srbije" Foto: Screenshot

U manastiru Podlastva kod Budve obilježen je, kako je navedeno iz Mitropolije crnogorsko-primorske, jubilej osam vjekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 15 vjekova od osnivanja manastira.

"Nijesam u prilici da nešto više kažem, zbog svog zdravstvenog stanja, ali moram da kažem da je ovo jedan veliki dan u našoj istoriji. Veliki dan pred licem božijim, pred svim onim našim slavnim precima koji su živjeli na ovim prostorima gdje smo sada mi, i na prostorima Srbije, i na prostorima srpskih zemalja", kazao je patrijarh srpski Irinej. 

"Ovo je crkva, u kojoj nema Grka ni Jevrejina, roba ni slobodnjaka, ni muškog ni ženskog. Nema ni Rusa, ni Kineza, Amerikanca, ni Srbina ni Crnogorca, to je crkva božija u kojoj su svi jedno", kazao je mitropolit SPC Amfilohije. 

Rukovodstvo Opštine Herceg Novi prisustvovalo je obilježavanju osveštanja obnovljenog Manastira Rođenja Presvete Bogorodice u Lastvi Grbaljskoj, a prvi čovjek Budve Marko Carević je poručio: 

"Naš narod samo kad je bio uz svoju pravoslavnu crkvu bio je istinski božiji narod snažan da odoli napadima neprijatelja i da sačuva obraz i dostojanstvo, od Nemanjića, do Petrovića i Karađorđevića i do naših dana kada ponovo trpimo svakojake napade na duhovne i narodne temelje, ime srpsko i pismo Ćirilovo...", kazao je Carević. 

Čitava manifestacija bila je koncipirana tako da sugeriše zaseban identitet Boke i njenu odvojenost od Crne Gore pod trobojkom sa 4 ocila.

Čuli su se i sljedeći stihovi:

"Bez Boke je srpstvo bilo ka' nevjesta bez đerdana, ah divna je srpska Boka može Bosfor da zasrami... Boj se bije zastava se vije za slobodu Srbije". 

Komentari

Dragan,

@Nikola, pa vi ste se priklonili vise albaniji nego Srbiji

Crnogorac,

Srpstvo je stanje Uma a ne narodnosti ili slično...

Irac_CG,

Crnogorci su danas u sopstvenoj drzavi u istom polozaju ka crnci u SAD 1960-ih godina,samo jos fali da nas lincuju po ulica i pale nam krstove ispred kuce!!a dps gospoda putuje po svijetu i govori nam "necemo dati nikome..." mene ste mazali oci dosad a od danas ste za mene isti ko frontovci!

Nikola,

E moja državo, jel ovo onaj isti irinej koji izjavi da je srbima u cg teže danas nego pod turcima, ne vidjosmo ova 2 dana da im je nešto teško naprotiv , više smo ugroženi mi pravi crnogorci od srba njib bar ima ko da zastiti i odbrani , eno nam premijer ugosti sotonu što nam sve uništi i prokle. Dokleee moja Državo?

Ceka,

Svaka čast Grbljani i Bokelji Lučonoše Srbstva!

mne,

dps nas zavio u crno..obraz nam okalja...Ne zna se koje gori.. CG pati..Crnogorcima nista ne osta...Laž i prevaru su nam donijeli...

AJADZIOLIM,

Da li će se ikada u Crnoj Gori pojaviti prava istinska crnogorska stranka, da crnogorci konacno imaju izbora i da ove prev. iz DPS maknu sa grbace?!

Gule Beograd,

Kakav je ovaj Carevic govornik alal mu kačamak! Pismo cirilovo kaže,misli li možda na Cira oca Amfilohija Radovica koji je bio zvonar u školi ili na Cirila Metodijevog brata,ostaje nedorečen. Međutim slušajuci Carevica čini mi se da nije mnogo naučio od Cirila. Bože kakav nas primitivizam snađe.

Misko,

Ako i dalje DPS bude na vlasti dace im Boku samo da njima bude bericetnije posebno Prvoj Famelji,DPS-SPC koalicija ce i dalje biti na vlasti na stetu Crne Gore,zalosno!

Ostavi komentar

0/300