16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

16° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SPC: Vaseljenska patrijaršija nepravoslavna, a Vartolomej „episkop Istanbula”!

Religija

Comments 7

SPC: Vaseljenska patrijaršija nepravoslavna, a Vartolomej „episkop Istanbula”!

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Arhiepiskop atinski Jeronim praktično je priznao takozvanu Pravoslavnu crkvu Ukrajine, sklepanu od ukrajinskih raskolničkih grupacija, time što je lažni mitropolit „kijevski i cijele Ukrajine”, Epifanij Dumenko, pominjan na svetoj liturgiji kao jedan od poglavarâ autokefalnih pravoslavnih crkava, odnosno njegovo ime je unijeto u diptihe Grčke pravoslavne crkve. Ovaj postupak je posljednji korak pred ambisom još dubljega i opasnijega raskola u vaseljenskome pravoslavlju – objavljeno je na sajtu SPC.

Saopštenje SPC potpisuje episkop bački Irinej Bulović, član Sinoda.

Rusi otpisali Amfilohija, tipuju Irineja Bulovića za patrijarha SPC. Ali, Vučić ima svoga kandidata…

„Kao što je Sveti Sinod Moskovske patrijaršije već zvanično saopštio, priznavanje ukrajinskih raskolnika kao Crkve od strane Atine imaće za posljedicu brisanje imena Arhiepiskopa Atinskoga iz diptihâ Ruske crkve i prekid opštenja sa svim arhijerejima Grčke crkve koji usvoje Arhiepiskopov stav i budu sasluživali sa raskolnicima iz Ukrajine koji ustvari nemaju nikakav svešteni čin niti uopšte pripadaju Pravoslavnoj crkvi”, piše Irinej Bulović. 

Sinod Rusije pozvao sveštenstvo u Grčkoj na pobunu protiv poglavara, Sinoda i Sabora Grčke crkve!

U nastavku saopštenja SPC se kaže:

„Potpisnik ovih redaka, znajući koliko odgovornosti, trezvenosti, rasuđivanja i strpljenja Moskovska patrijaršija pokazuje otkako je suočena sa ovim strašnim izazovom, pretpostavlja da ona svoju – načelno donijetu i javno saopštenu – odluku neće primjeniti sve dotle dok arhiepiskop atinski Jeronim ne dozvoli sebi sasluživanje sa g. Dumenkom, lažnim mitropolitom kijevskim.

I inače raskol nije izazvala Ruska crkva nego isključivo Carigradska patrijaršija, a za njegovo eventualno produbljivanje i produžavanje odgovornost će snositi i Jeladska pravoslavna crkva kao dosad jedina koja je, poslije dužeg opiranja, ‘legla na rudu’ i postupila po instrukcijama Fanara, Vašingtona i Bog zna koga sve još”.

U neđelju 20. oktobra: AMFILOHIJE OBJAVLJUJE RAT VASELJENSKOJ PATRIJARŠIJI?

„Još nije kasno: arhiepiskop Jeronim ima još manevarskoga prostora da se zaustavi i da ne doprinese još većem i težem raskolu u Pravoslavnoj crkvi”, poručuje Irinej Bulović.

„Ako se ne trgne u posljednji čas, arhiepiskop Jeronim će podijeliti odgovornost pred Bogom, Crkvom i istorijom sa patrijarhom Vartolomejem, koji, nažalost, zaboravlja da je on u prvome redu episkop Konstantinopolja, danas Istanbula, a da titula ‘vaseljenski patrijarh’ zapravo označava prvoga episkopa vizantijske ‘vaseljene’, kako je u zvaničnoj ideologiji nazivana Romejska ili Istočnorimska imperija, a ne ‘episkopa sve vaseljene’, odnosno planete Zemlje, kako suštinski glasi savremena novatorska i – reći ću bez zazora – nepravoslavna crkveno-politička ideologija Vaseljenske patrijaršije, Fanara ili kako već ko voli da se izrazi.

Stav Srpske pravoslavne crkve, saborski formulisan, ostaje neizmjenjen: nepokajane ukrajinske raskolnike ne priznajemo ni za pripadnike Crkve, a kamoli za normalnu autokefalnu Pravoslavnu crkvu”.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Djuro Vučinić

Licemjerstvo SPC i njena nedoslednost je vrh vrhova. Skoro identična pozicija za koju nijesu tražili "pokajanje" je bila sa raskolnicima SPC u Americi. Evo kako stvari stoje zbog politike koju sada vodi SPC, ponovo će nastati raskol među njima!

zordan

Boze sacuvaj im pamet , ako je jos imaju .