16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

16° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SPC potvrdila sastanak sa Vaseljenskom patrijaršijom: CRNA GORA „MONETA ZA POTKUSURIVANJE” BEOGRADA I CARIGRADA?

Religija

Tag Gallery
Comments 1

SPC potvrdila sastanak sa Vaseljenskom patrijaršijom: CRNA GORA „MONETA ZA POTKUSURIVANJE” BEOGRADA I CARIGRADA?

Autor: Antena M

  • Viber
Piše Vladimir Jovanović

Piše: Vladimir Jovanović

Patrijarh srpski g. Irinej primio je 25. oktobra 2019. godine u Patrijaršijskoj rezidenciji u Beogradu poslanstvo Konstantinopoljske patrijaršije koje je predvodio mitropolit pergamski g. Jovan (Zizjulas) – navodi se u službenome saopštenju Srpske pravoslavne crkve.

„Poslanstvo Konstantinopoljske patrijaršije činili su i mitropoliti galski g. Emanuil (Adamakis), adrijanopoljski g. Amfilohije (Stergiu) i silivrijski g. Maksim (Vgenopulos), kao i jerođakon Grigorije, sekretar Carigradske patrijaršije.

U razgovoru su učestvovali članovi Svetoga arhijerejskoga Sinoda Srpske pravoslavne crkve: mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom (Jević), episkopi bački g. Irinej (Bulović), šumadijski g. Jovan (Mladenović) i kruševački g. David (Perović); kao i mitropoliti crnogorsko-primorski g. Amfilohije (Radović) i zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije (Perić)”.

SPC u saopštenju ne navodi ništa o temama i rezultatima sastanka.

***

„Antena M” otkrila je da crkveni Beograd i Carigrad pregovaraju u tajnosti.

Do kasno sinoć, kada se pojavilo saopštenje SPC, ni Srpska crkva ni Vaseljenska patrijaršija nijesu zvanično ni najavile, niti potvrdile, da vode razgovore u Beogradu.

Delegacija Vaseljenske patrijaršije je još 24. oktobra bila u Beogradu.

„ANTENA M” SAZNAJE: Delegacija Carigrada jutros u Beogradskoj patrijaršiji

***

Vaseljenska patrijaršija je tomosom iz 1922. Srbima priznala autokefaliju i status patrijaršije, ali i teritorijalno rasprostiranje jurisdikcije SPC na čitavu nekadašnju Jugoslaviju, uključujući Śevernu Makedoniju i Crnu Goru. Taj tomos je na snazi, iako Jugoslavija ne postoji.

SPC nije samo najglasnija od onih crkava koje, povodom ukrajinskoga crkvenoga pitanja, podržavaju Moskvu u sukobu s Carigradom. Otišla je korak dalje – preporučila svojoj jerarhiji da ne saslužuje sa jerarhijom Vaseljenske patrijaršije. Sada će takvu odluku vjerovatno proširiti i na jerarhiju Grčke crkve.

***

Prema iz više izvora potvrđenim saznanjima „Antene M”, jedna od tema razgovora u Beogradskoj patrijaršiji između Srba i Grka sa Fanara bila je – Crna Gora. 

Nastavljeni razgovori Srpske i Vaseljenske patrijaršije, Amfilohije u Beogradu. I Crna Gora na dnevnome redu?

Drugim riječima, u Beogradu je diskutovano o tomosu SPC iz 1922. godine u kojem je, između ostaloga, Vaseljenska patrijaršija konstatovala pristupanje autokefalne Crnogorske crkve novoformiranoj Ujedinjenoj autokefalnoj pravoslavnoj srpskoj crkvi Kraljevine SHS, od 1929. godine nazvanoj: SPC.

***

Neće li crkveno pitanje Crne Gore, suprotno crkveno-kanonskome pravu, biti „moneta za potkusurivanje” u mogućem obnavljanju odnosa Carigrada i Beograda?

Čak i da su ovi razgovori Vaseljenske i Srpske patrijaršije možda bili neuspješni, činjenica je da se, ovih dana, o jednome od vitalnih pitanja opstanka Crne Gore, kao i toliko puta u istoriji, opet razgovaralo i odlučivalo u Beogradu.

„Ispred Crne Gore” je tamo bio Amfilohije Radović, osoba koju je upravo Beograd još 1990. sa poznatim zadacima prekomandovao u Crnu Goru?!

Sve to nas podśeća na realnost – Crna Gora, uprkos svečanim izjavama njezinih zvaničnika i nominalnim odrednicama ustavnoga i međunarodnoga prava, de facto još nije nezavisna država, jer uopšte ne odlučuje – niti u skladu sa crkveno-kanonskim pravom Istočno-pravoslavne crkve pokazuje interesovanje da odlučuje – o pitanjima svojega „duhovnoga suvereniteta”.

 

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

rafal

Mogu se oni potkusurivat, ali nismo mi valuta. Tako da impotentnost elite da stupi u kontakt sa Vaseljenskom patrijarsijom, nece sprijeciti neke stvari. Necemo robovati SPC. I sta god bude, neka bude, ali dok se nase generacije ne nauce sta je borba za slobodu tipa ukrajina, nece ni cijenit drzavu.