15 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
„Нова Македонија”: Vaseljenska patrijaršija inicirala preispitivanje statusa tomosa Srpske crkve iz 1922. godine

Religija

Comments 7

„Нова Македонија”: Vaseljenska patrijaršija inicirala preispitivanje statusa tomosa Srpske crkve iz 1922. godine

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

 Skopski dnevni list „Нова Македонија” objavljuje danas članak naslovljen „Vartolomejevi delegati pripremaju teren za priznavanje Makedonske pravoslavne crkve”, a povodom sastanka Srpske i Vaseljenske patrijaršije u Beogradu.

SPC potvrdila sastanak sa Vaseljenskom patrijaršijom: CRNA GORA „MONETA ZA POTKUSURIVANJE” BEOGRADA I CARIGRADA?

U prijevodu na crnogorski jezik, članak „Новe Македонијe” objavljujem u cjelosti.

                                                                            ***

Što će donijeti prvi sastanak delegacijâ Vaseljenske patrijaršije (VP) i Srpske pravoslavne crkve (SPC), ključno je pitanje na koje makedonska javnost očekuje odgovor.

Da li delegacija VP iz Beograda odlazi sa jasnijom predstavom o stavu SPC prema makedonskome crkvenom pitanju – dilema je na koju, zasad, nema zvaničnoga odgovora.

Osim vijesti da je prvi sastanak održan u Beogradu, ne postoje konkretne zvanične informacije o sastanku dviju crkava.

Mitropolit Jovan pergamski, Emanuil iz Francuske, Maksim silivrijski, Amfilohije adrijanopoljski i zamjenik sekretara VP su predstavljali Vaseljenskoga Patrijarha na sastanku sa patrijarhom Irinejem i članovima Sinoda SPC.

Vjerski analitičar Branko Đorđevski smatra da nema sumnje da je glavna tema pośete delegacije VP pitanje Makedonske crkve.

„Ova pośeta pokazuje da VP želi da riješi naš problem i da u tome želi da igra veću ulogu. VP je mogla pretpostaviti da će u Beogradu naići na otpor da se riješi crkveno pitanje Makedonije onako kako mi želimo. To se vjerovatno i desilo.

Ali uprkos tome, VP prihvata naš zahtijev u tome procesu. Njezina delegacija otputovala je u Beograd da čuje ono što već zna.

Na drugoj strani, VP je očigledno ohrabrena što je Grčka pravoslavna crkva (GPC) priznala Pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU). Sada kao da ima vjetar u jedra i za rješavanje drugih problema u pravoslavlju. Sve je to u kontekstu želje VP za većim uticajem i položajem u pravoslavlju. I na tome talasu mi bi mogli očekivati pozitivnu odluku.

VP u Beogradu očigledno nema topao prijem. Dokaz tome je i stav vladike Irineja (Bulovića) po pitanju priznavanja PCU od strane GPC. Vaseljenski patrijarh Vartolomej je napadnut.

SPC: Vaseljenska patrijaršija nepravoslavna, a Vartolomej „episkop Istanbula”!

To ukazuje da sada nema dobroga odnosa između SPC i VP i da VP u SPC ima protivnika”, objašnjava Đorđevski.

Andreja Bogdanovski, doktorant sa Univerziteta u Bakingemu (Velika Britanija), koji istražuje temu „Crkvena politika u pravoslavnoj crkvi", kaže da dugo očekivana pośeta delegacije VP Beogradu stvara dozu ograničenoga optimizma u pogledu rješavanja crkvenoga pitanja Makedonije:

„SPC je i dalje u službenoj poziciji da želi dijalog sa Makedonskom crkvom, a to je nešto što nije postojalo, na primjer, u ukrajinskome slučaju. Tamo je Ruska pravoslavna crkva ekskomunicirala i anatematizovala Filareta (Denisenka)…

S druge strane, Vaseljenski Patrijarh, uprkos svojoj nedavnoj pobjedi, priznanju PCU od strane GPC, još biva suočen s velikim nezadovoljstvom drugih pravoslavnih crkava.

Stav SPC je vrlo oštar i negativan po ukrajinskome pitanju. Ali, ne zaboravimo da je i sâm Vaseljenski Patrijarh podržao SPC, odnosno mitropolita crnogorsko-primorskoga povodom crnogorskoga crkvenoga pitanja juna o.g.

Ono što je važan ishod od ove pośete jeste da li će srpske vladike uspjeti da ubijede VP da ovaj put SPC ima iskrenu namjeru da pokrene pregovore sa Makedonskom crkvom, čime bi se makedonsko pitanje ponovo vratilo u beogradsko crkveno dvorište.

Postoji i opcija da SPC ne pokaže fleksibilnost u pogledu statusa Makedonske crkve; time bi Vaseljenskome Patrijarhu bilo dato zeleno svijetlo da preuzme potpunu kontrolu nad makedonskim crkvenim pitanjem revidirajući tomos iz 1922. godine”, kaže Bogdanovski.

Prošle godine, premijer Zoran Zaev poslao je pismo patrijarhu Vartolomeju, u znak podrške zahtijevu Sinoda Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije za priznavanje autokefalije.

Vaseljenska i Ruska patrijaršija bore se za dominaciju u pravoslavlju.

Stručnjaci postupke Ruske crkve tumače na način da imaju za cilj spriječavanje priznavanja autokefalije Makedonskoj crkvi, dok je VP motivisana da demonstrira svoje pravo da potpisuje autokefalni tomos.

U međuvremenu, makedonska jerarhija vjeruje da je još prerano da se javno daju bilo kakve kvalifikacije sastanka VP i SPC u Beogradu, ali očekuje da se proces kreće na polzu makedonske autokefalije.

 

 

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Diletanti nasi

@Bucko,nije tacno. Crnogorci cekaju i ocekuju svoju CPC, i NECE PRIZNATI TUDJU CRKVU. PREDSJEDNIK TREBA DA PIDNESE ZSHTJEV ZA VRACANJE AUTOKEFALIJE CPC. OVO VISE NEMA SMISLA. OVO JE CRNA GORA A NIJE SRBIJA. SAD CE RISTO DA ISNIVA SINOD SRPSKE " CRNOGORSKE" CRKVE...E, SRAM NAS BILO! A onda NEMA CG!

Srba Crnogorčević

Nit je Crna Gora tražila, nit dobila autokefalnost nikada, to što je kralj Nikola ubacio u ustav to ne znači da je bila stvarno autokefalna, čak naprotiv, bila je čuvar pećkog trona

Bucko

@Zasto?, Zato sto su Zaev i Crkva tamo na istim pozicijama a Predsjednik CG i mitropolit CG nisu. Kako ce Predsjednik traziti nezavisnost za mitropolita ako ovaj to ne zeli, kao sto rekoh.