10 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Glas iz Vaseljenske patrijaršije: „Imajte na umu, dragi očevi i braćo iz SPC – istorija nije konačno napisana”

Religija

Comments 5

Glas iz Vaseljenske patrijaršije: „Imajte na umu, dragi očevi i braćo iz SPC – istorija nije konačno napisana”

Autor: Antena M

  • Viber

Izvor: romalewfronimati.blogspot.com/ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ - Ecumenical Patriarch Bartholomew

Piše: Arhimandrit Romanos Anastasiadis

„Sveta Crkva uređujući i obavljajući sve kako treba a radi nazidavanja, smatra da je i ovo svojstveno dobrom uređivanju i kanonskome poretku, da podešava i uređuje granice crkvene uprave prema političkim promjenama koje se dešavaju, ukoliko je to dozvoljeno svetim crkvenim zakonima, kako bi se upravljanje crkvenim poslovima vršilo bez teškoća i sa cjelishodnošću i kako bi od toga proizilazila veća korist za hristoimeni narod”.

(Iz Patrijaršijskoga i Sinodalnoga Tomosa Svete majke-Crkve Vaseljenske patrijaršije od 19. februara 1922. koji je izdat Autokefalnoj Ujedinjenoj pravoslavnoj srpskoj crkvi Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca – sadašnjoj SPC)

Recite nam, dragi očevi i braćo iz Srpske crkve, ako vas gornji tekst na nešto podśeća ...

Jer, sa onim što rade i kažu neki tamo u Srpskoj crkvi, sa glupim i provokativnim stavovima nekih njezinih episkopa, koji se ponašaju oportunistički, bez obzira na potrebe Crkve – sada pokušavaju da revidiraju Istoriju.

Neki pokušavaju da poreknu svoje porijeklo, da nam kažu da su i sami rođeni bez majke, ugrađeni u Crkvu bez Tomosa, bez Glave.

Jedino što nam još nije rečeno – a ipak je sve mogućee – da je Hristos rođen na njihovom mjestu (u Srbiji) i da je odatle Crkva započela?!...

Ali tu će se sukobiti sa većom bahatošću Moskve koja možda razmišlja da tu tvrdnju prisvoji za sebe!

Trebalo bi da se stidite, draga moja braćo u Srbiji.

U redu, Moskovljani imaju neke geopolitičke interese, to je zaista velika država, bivša supersila koja pokušava da povrati svoj izgubljeni ugled... I, kako je vaskolika Vaseljena sada shvatila: Moskva koristi religiju kao oružje i sredstvo da širi politički uticaj.

Ali vi? Šta vi očekujete u maloj Srbiji od oko 7.000.000 da postignete pridruživanjem jeretičkoj eklesiologiji Moskve? Kako će vam ovo teološko odstupanje i duhovni pad biti od koristi?

Šteta. Zašto ne poštujete duhovnu matericu (Vaseljensku patrijaršije) koja vas je rodila? A onaj koji očajava na oca svoga i na majku svoju dobiće gnjev pravednoga Boga.

Duhovni zakon, braćo moja!

Duhovni zakon djeluje Odozgo – ne optužujemo zbog toga zemaljske sile i centre moći – i moramo imati poniznost i razuman uvid da bi shvatili svoje greške i pokajali se kako bismo vratili milost Božju.

Imajte na umu, dragi moji očevi i braćo iz Srpske crkve – Istorija nikada nije konačno napisana.

Istorija se sveti samo onima koji nijesu poučeni njezinim lekcijama.

(Autor je klirik Svete Mitropolije retimnske i avlopotamoske Vaseljenske patrijaršije na Kritu)

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Tika

Српски народ има веома лоша искуства са фанариотима кроз историју. Наметали су нам своје владике и свештенике.Уводили нам грчки језик на богослужењима, бранили нам Крсну славу,тужакали нас тадашњим турским властима. Данас су преузели другачију лукавију тактику да нас ставе под њихову власт.

Milenko

@Marinko hahaha bas ce da bude Sveta sa sve Mirasom na celu

Tika

Јел овај фанариота хоће да каже да је Господ Исус Христос рођен у Турској. И Јерусалимска Црква је мајка црква па како се опходе, ту не мисле на гнев Божију. А ако је о стиду реч требало би ви да се стидите јер погазисте 7 васељенских сабора и меродавне су вам одлуке критског скупа 2016.год.