10 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Starije stambene jedinice često skuplje od novih, investitori predlažu: Smanjiti PDV za stanove

Ekonomija

Comments 1

Starije stambene jedinice često skuplje od novih, investitori predlažu: Smanjiti PDV za stanove

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Stari stanovi se često prodaju skuplje od novih, iako je pri prvoj prodaji opterećen PDV-om od 21 odsto, dok se pri narednim prodajama obračunava porez na promet od tri odsto.

U kompanijama koje se bave izgradnjom stambenih zgrada i u agencijama za nekretnine smatraju da to nije nelogično i nerealno, jer je prvi kupac već pretrpio trošak i bio u određenom riziku kupujući stan koji je bio najčešće u izgradnji.

PREPRODAJA

Vlasnik podgoričke kompanije Zetagradnja Blagota Radović smatra da je logično da se stanovi koji se preprodaju imaju cijenu istu ili veću od prvobitne.

- Logično je da, kad je malo porasla cijena stanova na tržištu, prvobitni kupac stan prodaje po cijeni koja je po kvadratu veća 50 do 100 eura – kazao je Radović Pobjedi. On smatra da treba razmisliti o smanjenju stope PDV na prodaju novoizgrađenih stanova.

- U pojedinim državama se oni koji kupovinom stana prvi put rješavaju stambeno pitanje vrlo često oslobađaju PDV-a. U nekim zemljama regiona stopa PDV-a je niža za stanove manje kvadrature. U Srbiji, na primjer, PDV na stanove je deset odsto, bez obzira na kvadraturu stana, dok je u Sloveniji za stanove veće od 120 kvadrata predviđena stopa od 22, a za manje osam odsto – izjavio je Radović.

I izvršna direktorka podgoričke agencije IN nekretnine Svetlana Brajović navodi da se stari stanovi često prodaju po cijeni većoj od prvobitne.

- To nije nerealno, jer su ti prodavci bili u riziku prilikom prve kupovine stana, jer su svojevremeno uložili novac i kupili stanove u izgradnji – kazala je Brajović i dodala da je tržište nekretnina slobodno i da vlasnici stanova sami formiraju cijene.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

maki

uvijek prije stariji stan, nego novi (kad je podgorica u pitanju) , jer taj fušeraj koji se radi je više degutantan, od reda ljudima vlaga probija, kvari se bravarija, pa tipu je novi smart (u city kvart).pa sa zida i za sobom iščupao pola zida? mogu mislit ovu kliku koka hara, pere pare i zgtade za godinu podize, koliko su savjesni i ažurni? bagra