Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Izraelci zainteresovani za kapitalni razvoj Podgorice

| Postavio/la: Jelena Ćetković

Izraelci zainteresovani za kapitalni razvoj Podgorice

Izraelske kompanije zainteresovane su za kapitalni razvoj Podgorice, a upravi Glavnog grada je ponuđena podrška u procesu održivog urbanog planiranja i upravljanja prostorom, saopšteno je nakon sastanka zamjenika gradonačelnika Časlava Vešovića i zamjenice šefa misije ambasade Izraela Dženi Sedov.

Podgorici je, kako je saoop[teno iz PG Biroa, ponuđena razmjena iskustava u razvoju koncepta bezbjednog i pametnog grada i iskazano interesovanje za investivcije, naročito u dijelu tretmana otpadnih voda.

"Na temelju odličnih političkih odnosa Crne Gore i Izraela imamo obavezu da unaprijedimo ekonomsku saradnju. U tom pravcu Podgorica je spremna da pruži konkrertan doprinos i kroz formalizaciju odnosa sa gradovima u Izraelu", kazao je Vešović.

Vešović je gošći predstavio razvojne potencijale i planove Glavnog grada, uz poseban osvrt na izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i iskazao spremnost za saradnju na razvojnim projekatima u Podgorici, dodajući da očekuje da će u njihovoj realizaciji učestvovati i izraelske kompanije.

Vešović je istakao da je koncept bezbjednog i pametnog grada karakteristika budućeg razvoja Podgorice i izrazio uvjerenje da na tom polju u narednom periodu postoji širok prostor za uspostavljanje saradnje i realizaciju aktivnosti sa zainteresovanim partnerima iz Izraela.

Sedov je naglasila da će se izraelska ambasada u narednom periodu fokusirati na unapređenje saradnje na nivou lokalnih uprava u okviru koje postoji dosta prostora za konkretizovanje i realizaciju zajedničkih dogovorenih aktivnosti.

"Imamo ambiciju da radimo na jačanju ekonomske saradnje, jer smo upoznati sa projektima i potencijalima Glavnog grada i želimio da izraelske kompanije uzmu učešće u realizaciji kapitalnih projekta u Podgorici" , kazala je Sedov.

Sedov je izrazila posebno zadovoljstvo kulturnom saradnjom i istakla da je za njihovu državu posebno značajna sve veća prisutnost sadržaja iz bogate kulturne ponude Izraela u Podgorici. Ona se posebno zahvalila upravi Glavnog grada na podršci za izgradnju prve sinagoge u Podgorici.

Ostavi komentar

0/300