Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Vlada za izgradnju vodovoda planira gotovo milion eura

| Postavio/la: Jelena Ćetković

Vlada za izgradnju vodovoda planira gotovo milion eura

Vlada je danas donijela Program podsticanja projekata u vodoprivredi za ovu godinu kojim je predviđeno izdvajanje gotovo milion eura za finansiranje podrške izgradnje vodovoda, uz učešće Opština i mještana u mjesnim zajednicama u kojima je planirana izgradnja vodovoda i još 80.000 eura za finansiranje ostalih obaveza i potreba u oblasti vodoprivrede u ovoj godini.

Programom je, kako je saopšteno iz Vlade, obuhvaćena izgradnja 31 vodovoda, a sve u cilju stvaranja boljih uslova života i rada na seoskom području kao i dalji razvoj poljoprivrede.

“Prioritet je dat seoskim vodovodima, koji su finansirani u prethodnom periodu, kao i novim zahtjevima za izgradnju vodovoda, koje su dostavile opštine. Procjena potrebnih sredstava za navedene vodovode izvršena je na osnovu tehničke dokumentacije i stepena završenosti pojedinih objekata”, navodi se u saopštenju Vlade i dodaje da je više ministara je u raspravi podržalo ovakav pristup Vlade.

Premijer Duško Marković  ukazao je na značajna kontinuirana višemilionska ulaganja Vlade u sveukupnu infrastrukturu u lokalnim samoupravama – putnu, komunalnu, društvenu kao i brojne kapitalne projekte.

Podsjetio je da su Zakonom o finansiranju lokalne samouprave dodatno osnažene mogućnosti opština, posebno manje razvijenih, s obzirom na to da im je ovim zakonskim rješenjem obezbijeđeno oko 13 miliona eura.

„Ovo je odnos naše politike prema građanima, ovo je doprinos Vlade razvoju naših ruralnih područja i aktivnost sračunata na to da građani žive kvalitetnije i bolje i da razvijaju svoje potencijale“, rekao je predsjednik Vlade Duško Marković zaključujući ovu tačku dnevnog reda.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i Odluku o planu pivatizacije za ovu godinu, i usvojila Izvještaj o radu Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte sa Izvještajem o realizaciji plana privatizacije za prošlu godinu.

Usvojen je i Izvještaj o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima po osnovu Ugovora o dugoročnom zakupu i izgradnji, koji se odnosi na projekat Luštica bay za prošlu godinu, kao i Izvještaj o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima po osnovu Ugovora o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula za prošlu godinu.

Vlada je usvojila i Izvještaj o realizovanim investicijama shodno Odluci o davanju u dugoročni zakup zemljišta na poluostrvu Luštica, za period 16. decembar 2017 - 20. decembar prošle godine, kao i Inicijativu investitora Novog duvanskog kombinata vezanu za rješavanje statusa nenovčanog uloga Vlade u tom preduzeću.

Usvojena je i Informaciju o ispunjenosti uslova za vraćanje druge bankarske garancije „Global Ports Holdingu“ iz Turske, kupcu akcija barskog društva Kontejnerski terminal i generalni tereti.

„Data je saglasnost na Odluku odbora direktora o izboru modela i pokretanju postupka restrukturiranja broj 02-7220/5, koju je Odbor direktora Hotelske grupe Budvanska rivijera donio 20. decembra prošle godine“, kaže se u saopštenju.

Vlada je dala saglasnost i na Program rada i Finansijski plan Nacionalne turističke organizacije (NTO) Crne Gore za ovu godinu.

Program, kako se navodi, obuhvata niz aktivnosti koje NTO planira da sprovede u ovoj godini.

„A baziran je na analizi ostvarenih rezultata u prošloj godini, stanja na emitivnim tržištima, raspoloživih smještajnih kapaciteta, stanja turističkog proizvoda, raspoloživih sredstava u Budžetu i aktuelnih trendova u svijetskoj privredi i turizmu“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da rezultati turističke 2017. i 2018. godine potvrđuju trend kontinuiranog rasta broja dolazaka, ostvarenih noćenja i prihoda od turizma na globalnom i nacionalnom nivou. 

„Crna Gora bilježi značajan rast u kontekstu broja stranih turista i nadmašuje stopu rasta na globalnom nivou“, kaže se u saopštenju. 

NTO će, kako je pojašnjeno, aktivnosti fokusirati prije svega na evropska tržišta, i to tržišta njemačkog govornog područja, Velike Britanije, Francuske, Poljske, Rusije i Regiona, ali će nastaviti aktivnosti i na drugim, u saradnji sa crnogorskim institucijama i organizacijama iz regiona.

Usljed kadrovskih promjena, Vlada je donijela Odluku o izmjeni Odluke o obrazovanju Savjeta za konkurentnost.

Ostavi komentar

0/300