Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Skupština Prijestonice usvojila budžet vrijedan 8,2 miliona eura

| Postavio/la: Jelena Ćetković

Skupština Prijestonice usvojila budžet vrijedan 8,2 miliona eura

Skupština Prijestonice  usvojila je danas budžet za 2019. koji je vrijedan 8,2 milona eura.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan kazao je, obraćajući se odbornicima, da je budžetom za 2019. planiran nastavak povećanja broja poreskih obveznika i naplate svih prihoda, racionalizacija potrošnje i izmirenje obaveza iz prethodnog perioda.

Kašćelan je naveo da ovogodišnji budžet, kao i prethodni, ima izraženu razvojnu komponentu, koja će se uz lokalne kapitalne izdatke od 420.100,00 eura, značajno osloniti na Program razvoja Prijestonice Cetinje za 2019.

“Budžet ima i neophodnu sanacionu komponentu koja podrazumijeva servisiranje obaveza iz prethodnih godina. Odlukom o refinansiranju kredita, koju je donio ovaj dom, stvoreni su uslovi da se djelimično servisiraju obaveze za poreze i doprinose na zarade iz prethodnih godina, što značajno rasterećuje javne finansije i otvara mogućnost za redistribuciju sredstava“, kazao je Kašćelan.

Gradonačelnik je naglasio da se Cetinje u 2018. „nije zadužilo ni jedan cent“ i da nakon reprogramiranja kredita kod poslovnih banaka, sa povećanim prihodima od naplate poreza, redovno izmiruje zaradu u bruto iznosu.

„Ohrabrujući su podaci da je u 2018. ostvaren rast sopstvenih prihoda za oko 14% u odnosu na 2017. godinu, kao i da su u pripremi zakoni o povećanju učešća ustupljenih prihoda u većem procentu lokalnim upravama, da se mijenjaju zakonska rješenja kod taksi i ostalih prihoda od djelatnosti organa uprave i slično“, kazao je gradonačelnik.

 Sa nesmanjenim intenzitetom, kako je istakao, biće nastavljena realizacija mjera fiskalne konsolidacije i racionalizacija ukupne javne potrošnje kako bi javne finansije Prijestonice učinili stabilnim.

„Efikasna naplata svih planiranih prihoda, kao i iznalaženje mehanizama za stvaranje novih, ostaje obaveza svih organa uprave i preduzeća čiji je osnivač Prijestonica, i ključno mjerilo uspješnosti rada svih nas pojedinačno, ali i sistema u cjelini“.

Kada su posrijedi rashodi, Kaščelan je istakao da će racionalna javna potrošnja i dalje biti ključni prioritet Prijestonice.

„Nastavljamo sa smanjenjem izdataka za pojedine stavke, pa već sada, poučeni iskustvom sa budžetom iz 2018. godine, možemo da konstatujemo postojanje prostora za uštede. Tako smo u toku 2018. ostvarili evidentnu uštedu u rashodima na koje se može uticati, poput onih za materijal i usluge, koji su smanjeni za 40 odsto“.

Prema njegovim riječima, bez obzira na brojne otežavajuće okolnosti, Prijestonica ne odustaje od nužne razvojne komponente Budžeta za 2019. godinu.

„Uz planirana sredstva iz budžeta, i ona opredijeljena Zakonom o Prijestonici, stvara se se solidna baza za realizaciju prioritetnih infrastrukturnih i razvojnih projekata. U prvom redu mislim na sanaciju gradske vodovodne mreže, a potom i na valorizaciju nekadašnjeg kompleksa Gornjeg Oboda“, istakao je Kašćelan.

Kašćelan je podsjetio i da je formiran tim koji već radi na dodatnim stimulativnim mjerama za one koje se odluče da otvore prozvodne pogone na Cetinju.

Ostavi komentar

0/300