10 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović negira da je tajni partner u bolnici Meljine, Knežević tvrdi da je trebalo da podijele vlasništvo

Ekonomija

Comments 0

Đukanović negira da je tajni partner u bolnici Meljine, Knežević tvrdi da je trebalo da podijele vlasništvo

Izvor: Prva TV

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Biznismen Duško Knežević, koji je pod brojnim istragama u zemlji, pokrenuo je novi krug tvrdnji o tome kako se našao u poslovnim, potom i problemima sa zakonom.

Sada tvrdi kako je planirao da podijeli vlasništvo nad bolnicom Meljine sa Milom Đukanovićem i da je za to trebalo da posluži kompanija Vagor koju je Đukanović osnovao na Kipru.

Kneževićeve tvrdnje stižu samo dan nakon što je Đukanović saopštio, upitan od novinara kojem je Knežević dostavio ugovor o osnivanju Vagora, da ta firma nije imala ni cent prometa, odnosno da uopšte nije radila, te da ne postoji mogućnost da je bio tajni partner Kneževiću, prenosi Prva televizija. 

Duško Knežević tvrdi da je firma Vagor bila ključna za njegovo i Đukanovićevo partnerstvo u bolnici Meljine.

"Naš dogovor je bio da on i moje kompanije dijele zajednički udio 50:50, te da strateški partner bude Abu Dabi Kapital Grup sa svojim procentom vlasništva...Of šor firmu na Kipru Vagor investment limited... osnovao je sa ciljem da preko nje formalno postane suvlasnik bolnice Meljine i pripadajućeg zemljišnog kompleksa od 50.000 kvadrata", naveo je Knežević u saopštenju objavljenom danas. 

Knežević u saopštenju koje je izdao dan nakon Đukanovićevog gostovanja na Prvoj televiziji ne kaže šta se dalje događalo sa navodnim dogovorom. Đukanović, međutim, kaže kako preko firme Vagor nije obavljen ni jedan posao.

"Ta firma je formirana, nije živjela nijedan dan, nijedan cent preko nje nije ostavren, nije dakle plaćano sve ono što treba za održavanje te firme. Prema tome, ta firma ne postoji", rekao je Đukanović.

Kompanija Vagor osnovana je, inače, decembra 2006. godine, a Kneževićeva Atlas grupa kupila je bolnicu Meljine 2008.

Đukanović je na direktno pitanje novinara u emisiji “Ukršene riječi” da li je tajni partner Duška Kneževića u bolnici Meljine, negirao takvu mogućnost.

"Nisam to čuo, a čuo sam dvije stvari. Da me optužuje za to da je Vlada kojom sam ja predsjedavao raskinula privatizacioni ugovor sa Meljinama - što je tačno. I čuo sam da me optužuje da sam ja osujetio posao poravnanja, kojeg je on bio doveo gotovo do kraja sa aktuelnom Vladom koju vodi premijer Marković. A premijer Marković i njegova Vlada su to veoma brzo demantovali. Čini mi se da je potpuno nelogično da bih mogao biti vlasnik tajni, javni, bilo kakav, a imati takav odnos prema svom vlasništvu. Dakle, besmislica", odgovorio je Đukanović.

Bolnica Meljine nalazi se u stečaju koji je pokrenut januara ove godine. Prema objašnjenju Privrednog suda to je učinjeno nakon što je žiro-račun bolnice bio neprekidno u blokadi 845 dana, a da su dugovanja iznosila oko 350.000 hiljada eura, navodi Prva televizija.

Ta televizijska stanica objavila je i, kako su naveli, dostupne podatke o tome kako je Knežević kupio bolnicu Meljine i o njegovom odnosu sa kompanijom Abu Dabi Kapital Grup koja mu je, kako kaže, bila strateški partner.

Kneževićeva verzija ovog poslovnog odnosa glasi ovako:

"U partnerstvo sa Abu Dabi Kapital Grup sam ušao na njegov (Đukanovićev) zahtjev jer su Arapi bili vlasnici Kraunel Hospital u Londonu i namjeravali su da ulažu u zdravstveni turizam. Onda je 2008. došla ekonomska kriza, Arapi su prodali bolnicu u Londonu i izašli iz partnerstva u Meljinama, čemu je kumovalo i višegodišnje odugovlačenje sa donošenjem odluka na nivou lokalne samouprave, neophodnih za početak investicija. Arapi su kasnije to prebili investicijom u Atlas Kapital centru i naplatili izlazak iz Meljina ukupno oko 21 milion eura, sa kamatama", saopštio je prvi čovjek Atlas grupe za kojim je raspisana potjernica.

Prva televizija objavila je kako dostupni podaci pokazuju drugačiji scenario.

Duško Knežević kupio je od države bolnicu Meljine tako što je dug države prema štedišama stare devizne štednje težak 25 miliona eura kupio na berzi za 7.1 milion. Taj novac uložio je u kupovinu bolnice 2008. godine. Sa kompanijom Abu Dabi Kapital Grupa dogovorio je, potom, partnerstvo u bolnici. Od Arapa je, prema dostupnim podacima, uzeo 17 miliona eura da bi ušli u to partnerstvo. Kada su, tokom 2009. Arapi, ipak, odustali od posla Knežević im nije vratio novac.

To nije bio jedini posao Kneževića i Abu Dabi Kapital Grupe. Paralelno, dakle, 2008. godine počeli su da grade veliki poslovno-stambeni kompleks nazvan Atlas Kapital centar. Atlas Grupa upravljala je izgradnjom. Već na početku posla dvije strane saglasile su se da ako dođe do spora među partnerima, nezavisno, stručno mišljenje treba da da revizorska kuća. Odabrali su jednu od vodećih u svijetu – Prajsvoterhaous Kupers.

Revizori su, pet godina kasnije, procijenili da je Knežević prevario poslovne partnere za svotu koja se, prema različitim izvorima, kreće između 8 i 12 miliona eura i to tako što je preplaćivao izvođače radova.

To je bio okidač da Arapi zatraže podvlačenje crte sa Kneževićem. Jednostrano su raskinuli ugovor i smijenili Kneževićevog glavnog čovjeka u tom poslu, navodi Prva. 

Knežević ostaje bez udjela u poslu, Arapi ga isplaćuju sa 22 miliona, ali mu odmah uzimaju 17 koje im je dugovao za Meljine. Pripao mu je i prostor na 4 sprata tog centra. Poslovno-stambeni centar od 2015. godine u nazivu nema odrednicu Atlas. Posljednje četiri godine to je Kapital Plaza.

Problem između Kneževića i Abu Dabi Kapital Grupe nije se svodio samo na izvještaj revizora o spornim plaćanjima izvođačima radova. Predjsednik Crne Gore u ponedjeljak je, odgovarajući na pitanje novinara, potvrdio navode Pobjede kako je Knežević, skrivajući se iza njegovog imena, pokušao da od partnera prisvoji 5.000 kvadrata i oko 100 garaža u Kapital Centru.

"Dobio sam informaciju da je Knežević obmanuo ljude, predstavnike investitora iz Emirata, kazavši da po dogovoru sa mnom traži neke silne kvadrate, 5.000 kvadrata u Kapital investu i nešto preko 100 garaža. Djelovalo mi je smiješno i nijesam odmah odreagovao na to, moram da vam priznam, jer sam se pitao: ko bi bio naivan sada da u to povjeruje? Da neko dođe sada i traži vam to u nečije ime, ili da maše nečijim autoritetom. Kada sam poslije nekoliko dana dobio to iz drugog izvora, smatrao sam da je odgovorno da to sada provjerim. Pozvao sam ambasadorku UEA, kazao sam da sam to čuo, da se nadam da nije istina. Ona me je šokirala informacijom da je to istina. Nakon toga sam pozvao Kneževića i saopštio mu sve što mislim i o njemu i o takvom ponašanju. Nije ga to mnogo uznemirilo. Dakle, tu sam počeo da shvatam da je riječ o jednom besprizornom prevarantu", rekao je Đukanović. 

Knežević u obraćanju javnosti nakon Đukanovićeve potvrde o prevari navodi kako je 5.000 kvadrata i 100 garažanih mjesta prostor koji je pripao Atlas grupi poslije, kako kaže, poravnanja sa Arapima, te da je upisan na Atlas banku.

U dokumentaciji Atlas banke u koju je Prva televizija imala uvid nema upisanih 5.000 kvadrata i 100 garažnih mjesta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR