10 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Uvođenjem tarifnih modela tražimo balans između visokih cijena i socio-ekonomske situacije"

Ekonomija

Comments 1

"Uvođenjem tarifnih modela tražimo balans između visokih cijena i socio-ekonomske situacije"

Izvor: Mina biznis

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Elektroprivreda uvođenjem tarifnih modela, pokušava da uspostavi balans između visokih tržišnih cijena električne energije na berzi i socio-ekonomske situacije, vodeći računa o kategorijama osjetljivih potrošača, saopštio je predsjednik Odbora direktora te elektroenergetske kompanije, Đoko Krivokapić.

“Putem tarifnih modela želimo da potrošačima omogućimo da u skladu sa načinom potrošnje električne energije izaberu najracionalniji model za svoje domaćinstvo”, rekao je Krivokapić u intervjuu agenciji Mina-business.

On je naveo da u EPCG već dugo analiziraju, ne samo trenutnu tržišnu situaciju tog energenta, već su napravili veoma odgovornu analizu budućih dešavanja, nakon čega su i donijeli odluku koja će rezultirati većim cijenama električne energije od 1. marta.

“U skladu sa zakonski definisanim ograničenjima, nova cijena energije u određenim tarifama je u prosjeku uvećana šest odsto. S obzirom na to da energija predstavlja oko 45 odsto ukupnog obračuna, to znači da će kod osnovnog tarifnog modela ukupni račun biti uvećan samo 2,7 odsto. Dakle, za račun od 100 eura povećanje iznosi 2,7 eura”, precizirao je Krivokapić.

EPCG, kako je dodao, svoje zakonsko pravo nije iskoristila početkom godine, upravo zbog toga što su januar i februar mjeseci sa najvećom potrošnjom, a shodno tome i najvećim računima.

Krivokapić je kazao da je cijena električne energije na berzi u Mađarskoj, koja je referentna, u posljednje dvije godine u stalnom porastu. Ta cijena je veća u odnosu na cijenu koja se nudi domaćim potrošačima oko 60 odsto.

“Naime, ako posmatramo novu cijenu energije, ona za domaćinstva u Crnoj Gori iznosi 42 EUR po megavat satu (MWh), ukoliko se uračuna popust od 13 odsto redovnim platišama, kojih ima oko 200 hiljada, cijena je 37 eura po MWh, dok je na tržištu trenutna cijena 67 EUR po MWh. To znači da je cijena električne energije upola manja u odnosu na trenutnu tržišnu cijenu”, precizirao je Krivokapić.

On je podsjetio da EPCG, da bi obezbijedila stabilno snabdijevanje svih potrošača, mora uvoziti znatnu količinu energije po tržišnim cijenama, jer Crnoj Gori u određenim periodima godine nedostaje energije. To je veliki trošak za kompaniju, a svi potrošači moraju biti snabdjeveni.

Krivokapić je objasnio da cijena električne energije nije povećana u svim modelima.

“Za određene grupe potrošača, povećanja u određenim tarifnim modelima neće ni biti. Naime, preko 60 odsto kupaca u Crnoj Gori neće imati nikakvo uvećanje. Naprotiv, čak će im cijena energije biti manja. Na primjer, u plavom modelu tarifiranja cijena energije biće niža od prethodne oko dva odsto, za domaćinstva koja troše do 300 kilovati sati (kWh)”, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, i kod ostalih paketa u zavisnosti od potrošnje nema drastičnog rasta u odnosu na prethodne cijene. Tako, na primjer na prosječan račun koji je u januaru iznosio 47 eura, uvećanje zbog novih cijena energije je oko jedan eura.

“Ako se na cijenu energije uračuna popust od 13 odsto za članove Zlatnog tima, kojih je oko 200 hiljada, novo uvećanje je i za njih neosjetno”, dodao je Krivokapić.

U saradnji sa Vladom, kako je podsjetio, nastavlja se i obračun subvencija za oko 18 hiljada ranjivih kupaca definisanih u skladu sa kriterijumima Ministarstva rada i socijalnog staranja, koje podrazumijevaju umanjenje, u prosjeku, 50 odsto računa.

“Zato i smatram da svi zajedno vodimo brigu o socio-ekonomskoj situaciji pogotovo kod ovog vida potrošača”, rekao je Krivokapić.

On je, komentarišući predlog Unije slobodnih sindikata (USSCG) da se na sjednici Socijalnog savjeta razmatra opravdanost povećanja cijene električne energije i poziv u parlament na kontrolno saslušanje, rekao da su uvijek na raspolaganju da sa kolegama kroz Socijalni savjet ili u parlamentu pojasne razloge svojih odluka.

“To smo radili i u prethodnom periodu”, dodao je Krivokapić.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Dragan

A sta je sa KAPom? Potpisali ste ugovorom u kojem ste prihvatili cijenu visestruko manju od trzisne. Preko ugovora cete izgubiti 30 mil €. Veso Pejovic preprodava tu energiju i visestruko zaradjuje . Slicno je i sa Zeljezarom. Neko mora da odgovara.