15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović sa predstavnicima njemačke privrede: Ekonomskom saradnjom do boljih bilateralnih odnosa

Izvor: Foto: predsjednik.me

Ekonomija

Tag Video
Comments 0

Đukanović sa predstavnicima njemačke privrede: Ekonomskom saradnjom do boljih bilateralnih odnosa

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je u Berlinu sastanak sa predstavnicima Istočnog odbora njemačke privrede, najsnažnijeg promotera i zastupnika interesa u zemljama Istočne Evrope.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, predsjednik Upravnog odbora OAOEV-a Mihael Harms zadovoljan je susretom sa predsjednikom Đukanovićem navodeći da je ekonomska i privredna saradnja najbolji put za unaprjeđenje bilateralnih odnosa dvije države.

„Naš zadatak je da ojačamo odnose sa malom, ali prelijepom zemljom koja ima sve potencijale: more, planine, veliku istoriju, arhitekturu i divne ljude“, kazao je Harms.

Uz zadovoljstvo zbog rasta trgovinske razmjene između Crne Gore i Njemačke, predsjednik Istočnog odbora izdvojio je i prioritete u budućoj saradnji. To su, prije svega, obrazovanje mladih i stvaranje stručnog kadra, jačanje regionalne saradnje i digitalni razvoj, dodaje se u saopštenju. 

Đukanović je upoznao članove Odbora, predstavnike renomiranih biznis komora i njemačkih kompanija sa političkim i ekonomskim kretanjima u Crnoj Gori.

Posebno je ukazao na dinamični razvoj Crne Gore, stabilan ekonomski rast i visok procenat učešća stranih investicija u BDP-u iz više od 100 zemalja svijeta, od kojih su dvije trećine iz zemalja EU.

„Naš cilj je dalji stabilni ekonomski rast, viši kvalitet života građana i zato smo posvećeni reformama i vladavini prava, znajući da je to osnovna tačka dobre reputacije jedne zemlje za ulaganje“, kazao je predsjednik.

"Dobro pripremljeni investicioni projekti u oblasti infratsrukture, energetike, turizma i proizvodnje hrane, uz planirane strukturne reforme vode ka stvaranju inspirativnog ambijenta za strane investitore. Predsjednik je pozdravio odgovoran odnos i rezultate njemačkih kompanija Telekom i Štada u Crnoj Gori, koje mogu biti primjer i inspiracija za buduće investitore. Predsjednik Đukanović je iskazao punu saglasnost sa prioritetima njemačkih privrednika, ističući da zemlja ne mora biti ni velika ni bogata, ali mora ulagati u znanje i vještine, kao garant razvoja. U tom smislu želimo što više kredibilnih partnera koji će u Crnu Goru donijeti prije svega znanje, iskustvo i standarde. 

Predstavnici njemačke privrede su se posebno interesovali za mogućnost ulaganja u energetiku, naročito u oblast proizvodnje zelene energije, u industrijskom i sektoru digitalizacije, kao i mogućnostima saradnje usavršavanja mladog kadra kroz moguću saradnju sa crnogorskim Univerzitetom. Naglasili su važnost regionalne dimenzije u kojoj, kako su kazali, Crna Gora učestvuje i kroz Berlinski proces, koji predstavlja nadogradnju evropske politike za Balkan i najkonkretniji odgovor na potrebe razvoja regiona, izgradnju infrastrukture i bolju povezanost", navodi se u saopštenju. 

U razgovoru su učestvovali ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber, član Predsjedništva Istočnog odbora njemačke privrede i počasni kozul Crne Gore u Hamburgu Peer Witten, zamjenica izvršnog direktora privredne komore Hamburga Suzan Kuchmeister, izvršni direktor kompanije za inovacije i konsalting Heiko Šmit, regionalni direktor Štade Ronald Seliger i izvršni direktor Falk Beratung GmbH Tomas Falk.

Delegacija Istočnog odbora njemačke privrede posjetiće Crnu Goru naredne nedjelje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR