13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Živković: Crna Gora posvećeno unaprjeđuje saobraćajnu infrastrukturu

Ekonomija

Comments 0

Živković: Crna Gora posvećeno unaprjeđuje saobraćajnu infrastrukturu

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Državna Sekretarka Angelina Živković, sa saradnicima, sastala se sa analitičarima kreditne rejting agencije Moody's, koji borave u Crnoj Gori u okviru redovne godišnje posjete, u cilju ocjene kreditnog rejtinga Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. 

"Na početku sastanaka Živković je informisala goste o trenutnom statusu realizacije prioritetne dionice Smokovac-Mateševo autoputa Bar-Boljare, kao najznačajnijem infrastrukturnom projektu koji se realizuje u Crnoj Gori.

Istaknuto je da je sada izvjesno da pomenuta dionica neće biti završena u prvobitno ugovorenom roku, u maju 2019. godine, već da se očekuje da ona bude završena u drugoj polovini 2020. 

Analitičare kreditne agencije Moody's su zanimali i planovi za realizaciju ostalih dionica autoputa Bar-Boljare, na što je Živković istakla da Vlada Crne Gore i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva posvećeno rade na stvaranju preduslova za nastavak izgradnje autoputa Bar-Boljare, te je podsjetila da je u toku izrada idejnih projekata i elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo za dionicu Mateševo-Andrijevica i dionicu Smokovac-Farmaci, koja se finansira iz bespovratnih sredstava Evropske komisije koja su dodijeljena kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan", navodi se u saopštenju. 

Ukazano je i da je namjera da se ostale dionice realizuju po nekom od modela privatno-javnog partnerstva, i da je u tom smislu upućen poziv svim potencijalno zainteresovanim partnerima da izraze svoje interesovanje i predlože uslove i modele realizacije.

U nastavku razgovora analitičarima je ukazano i na druge strateški značajne projekte u nadležnosti Ministarstva saobraćaja i pomorstva, čija preliminarna vrijednost realizacije u ovom trenutku je oko 3,38 milijardi eura.

"Crna Gora posvećeno radi na unaprjeđenju saobraćajne infrastrukture, i ima veoma aktivnu ulogu u okviru tzv. Berlinskog procesa. Svjesni smo fiskalnih rizika koje prate realizaciju kapitalnih projekata kakvi su oni koji su u nadležnosti Ministarstva saobraćaja i pomorstva, ali se rizici kontinuraino prate i njima se upravlja. Ovakvi projekti su neophodni da bi se podstakao privredni razvoj i omogućilo bolje iskorištavanje brojnih privrednih potencijala koji u ovom trenutku još nijesu adekvatno iskorišćeni, jer se u prethodnom periodu neadekvatno stanje saobraćajne infrastrukture postavljalo kao usko grlo daljeg razvoja", istakla je Živković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR